Főoldal Életmód Gasztronómia A tökéletes császármorzsa receptje

A tökéletes császármorzsa receptje

Ferenc József kedvenc édességével ma már főleg az osztrák sípályák hüttéiben találkozunk, pedig az otthonunkban is pillanatok alatt elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsoljunk az asztalra.

A császármorzsa (vagyis Kaiserschmarrn) eredetét számos anekdota övezi: vitatott, hogy az udvari főszakács, vagy maga Ferenc József császár készítette el először. Mások úgy tartják, hogy Sissivel eljegyzésük vacsoráján fogyasztották a könnyű desszertet, amely még a karcsúságára ügyelő bajor hercegnő ízlését is elnyerte.

Bármi is legyen az igazság, azt leszögezhetjük, hogy a császármorzsa különösen jól esik a hideg napokon, ráadásul percek alatt, drága hozzávalók és konyhai rutin nélkül is bárki elkészítheti.

Császármorzsa

Hozzávalók (4 fő részére)
• 6db tojás
• 2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalommal)
• 2dl tej
• 20 dkg liszt
• 15 dkg vaj
• 5 dkg mazsola (elhagyható)
• 1 db citrom reszelt héja
• kb 4 dkg cukor
• 2 dkg vaníliás cukor
• ízlés szerint lekvár (sárgabarack, eper, szilva, meggy, esetleg almakompót)

Elkészítés:
A tojások sárgáját a tejjel, a tejszínnel és a liszttel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük és lazán összekeverjük a lisztes masszával és a mazsolával (utóbbi elhagyható).
Vajazott tepsiben 200 °C-on körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, sütés közben spaklival daraboljuk és a maradék vajjal locsoljuk.
Forrón, lekvárral és porcukorral megszórva tálaljuk!

Tökéletes lehet délutáni csemegeként vagy akár édes főételként is!