Főoldal Kultúra Film Mancs előtt tisztelgő családi film kerül bemutatásra

Mancs előtt tisztelgő családi film kerül bemutatásra

MEGOSZTÁS

Több éves előkészület után 2015. január 29-én mutatják be a Mancs című családi filmet. Január 29-től a Mancs országszerte látható a magyar mozikban.

Pejó Róbert rendező legújabb alkotását a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a filmtörténete fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A Mancs c. film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg. A Mancs c. alkotás egyben a magyar mentőkutyáknakis emléket állít.

mancs_film_3

A technikai fejlődés ellenére, a mentőkutyáka mai napig nélkülözhetetlen és pótolhatatlan segítséget jelentenek a katasztrófahelyzetben, az eltűnt emberek keresése során. A haiti földrengést követően a mentőkutyák 132 túlélőt találtak a romok alatt. A hazai mentőkutyák évente több száz esetben segítik az eltűnt emberek kutatását, a mentők és a rendőrség munkáját. A magyar mentőkutyák a világ élvonalába tartoznak: 2009-ben a Mentőkutya Világbajnokságon a magyar csapat nyerte el a világbajnoki címet. A Mancs c. filmhálaadás és tisztelgés a négylábú hősök előtt a mozgókép eszközeivel.

A Mancs c. film bemutatóját nagy várakozás előzi meg, az utóbbi időkben a több generációt megszólító mozifilmek szinte teljesen eltűntek a hazai piacról, a Mancs – ebben a tekintetben is – hiánypótló alkotás.Pejó Róbert(Látogatás, Dallas Pashamende) rendező és Kántor László producer szándéka szerint, a Mancs művészileg igényesen kivitelezett, szórakoztató, vidám, könnyed, a család minden tagja számára élvezhető és emlékezetes alkotás.

mancs_film_1

Pejó új filmjének főszereplője, a magyar nézők egyik kedvenc színésze, Trill Zsolt, de fontos szerepet kapott Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsiés Nyári Oszkár is. A Mancs címszerepét Alexés Ropi nevű németjuhászok alakítják, akiketHalász Árpád kutyakiképző készített fel a szerepre a Gödöllői Kutyasport Központban.

A Mancs története a 90-esévekben játszódik egy magyarországi kisvárosban. Fehér Zoltán villamos-szerelő és felesége, Eszterelső gyermeküket várják. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív németjuhász kölyköt örököl, akit épülő hegyi házába fogad be,defelesége előtt titokban tartja. A kutyát Mancsnak nevezi el, minden szabadidejét vele tölti, kitűnő mentőkutyává képzi, azonbanhazugságai miatt a családjában és a munkahelyén egyre nagyobb bajba keveredik.

A film bemutatja a kiskutya és leendő gazdája találkozását és egymásra találását, a cselekményben nyomon követhetjük, hogyan küzdik lebarátaikkal együtta nehézségeket és válnak valódi, összetartó, profi mentőcsapattá.

mancs_film_2

A film felépítése keretes történet, amelyben egy fiatal anyuka mesekönyvből olvassa fel kislányának Mancs kalandos életét. A könyv illusztrációi életre kelnek, a szereplők megelevenednek, kibontakozik a feledhetetlen történet: hogyan válik egy árva kiskutyából és szerető gazdájából a brassói földrengésben embereket mentő hős csapat.

A mesét hallgató kislány beleképzeli magát Mancs történetébe, érzelmei átszínezik eseményeket, de a nézők Mancs bőrébe is belebújhatnak, így a sztori a vásznon a gyerek és a kutya képzelete,érzékelései szerint alakul. A kellékek, a perspektívák, a színek stilizáltak, a film játszik a dimenziókkal, a tárgyak óriásira nőnek, vagy kicsire törpülnek,félelmetessé vagy vonzóvá válnak, attól függően, hogy Böbe és Mancs érzelmeimit diktálnak.

A valóságtól eltérő látásmód érvényesülésének kiváló eszköze az animáció, amely a játékfilmet kiegészítve jelenik meg a vásznon. A film látványvilága Banovits Tamás díszlettervező és Igor Lazinanimációs szakember együttműködésének eredménye. A Mancs a játékfilm és a rajzfilm különlegesötvözete, amely kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgöz és ámulatba ejt.

mancs_film_4

Pejó Róbertkiemelte: “Nagy kihívást jelentett megtalálni a gyerekek, a szülők, a nagyszülő közös nyelvét, hogy a Mancs történetében és képi világában egyaránt izgalmas legyen minden korosztálynak. A film a realitásban játszódik, de időnként animációra vált, a gyerekek könnyedén ugrálnak a két világ között, a felnőtteknek pedig izgalmas élmény. A film legfontosabb üzenete, mindannyiunk rejtett vágya, ami bármelyikünkkel, bármikor megtörténhet: hőssé válni a mindennapokban. A Mancs a hétköznapi emberben élő gyermeki vágyat viszi a vászonra: a barátság, az összefogás, a hűség, és a kitartás nagy tettekhez vezethetnek.”

A meseszerű történet bővelkedik izgalmakban, Mancs és gazdája csodálatos kalandjailebilincselik a nézőt, a sztori vége pedig érdekes fordulattal zárul. A Mancs a szeretet, a becsület, a bátorság, az elhivatottság és az összetartozás filmje, amelynek többrétegű üzenetében az életmentés nemcsak fizikai, hanem lelki dimenzióban is megjelenik.

A Mancs forgatókönyvírója Szy Katalin ésPejó Róbert, operatőre Szatmári Péter, zeneszerzője Márkos Albert, vágója Roszik Gergely.
A Mancs forgatása tavaly nyáron zajlott Budapesten és környékén.A film költségvetése 375 millió forint, az Új Budapest Filmstúdió produkciójában készült, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a TV2 közreműködésével, forgalmazója az A CompanyHungary.

Szóljon hozzá!