Főoldal Autó, motor Növelte profitját a Mazda féléves jelentése szerint

Növelte profitját a Mazda féléves jelentése szerint

A Mazda Motor Corporation aktuális, kiemelkedően sikeres féléves jelentése szerint ismét rekordévet zárhat.

mazda3_sport_g120_challenge_007

Az autógyártó 10,5 milliárd eurós árbevételt ért el áprilistól szeptemberig, mely 16%-os emelkedés a tavalyi pénzügyi év azonos időszakához képest. Az üzemi eredmény 748 millió euró, mely 41%-kal magasabb a tavalyinál, a nettó árbevétel pedig 671 millió euró, amely majdnem négyszerese a 2013-as számnak. S ez csak a ráadás a Mazda történetének legjobb, 2014. március 31-én zárt pénzügyi évének rekorderedménye után. A magyar importőr is hasonló sikereket ér el; a tavalyi 70%-os növekedés után ebben az évben is 65%-ot nő a márka, ill. növekedésével az első helyen szerepel az európai Mazda-szervezetben is.

Az autó eladások száma a pénzügyi év első 6 hónapjában globálisan 669.000 darabra (6%-kal) emelkedett. Az európai értékesítés ebből 90.000** darabot jelent, mely 21%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A fenti eredmények mellett Észak-Amerika és Kína is beerősített (14% és 19%-os növekedés). Magyarországon szeptember végére az importőr elérte a tavalyi naptári évben értékesített darabszámot, s ez a pozitív tendencia a következő időszakra is jellemző lesz.

Csakúgy, mint máshol, Európában is jól mennek az új generációs modellek, különösen az új Mazda3, mely SKYACTIV műszaki hátterével, KODO vonalaival nagyban hozzájárul a cég sikeres működéséhez világszerte. A lendület nem áll meg: a Japánban, júniusban erős kezdéssel bevezetett, nemrég az Év Autójának választott új Mazda2 nemsokára megérkezik Európába, és más piacokra is.

2015-ben további újdonságok várhatók, köztük a kis kompakt szabadidő-autó, a Mazda CX-3, ill. a Mazda CX-5 és a Mazda6 frissített változata. Ezen eredményeket látva a Mazda biztos abban, hogy teljesíti az aktuális pénzügyi évre kitűzött céljait, a globális gazdasági turbulenciák ellenére. A vállalat várakozásai szerint az aktuális pénzügyi évben 1,42 millió autót fog értékesíteni, mely 7%-os növekedést jelent a korábbi évhez képest. A teljes év üzemi eredménycélja változatlan (151 millió euró). A Mazda tavalyi üzemi eredménye 130 millió euró volt, mely meghaladta a 2007-8-ban kitűzött 115 millió eurós szintet.

Szóljon hozzá!