Főoldal Technológia Tech tesztek Acer Aspire V13 V3-371- ereje teljében, ultra vékonyan

[TESZT] Acer Aspire V13 V3-371- ereje teljében, ultra vékonyan

MEGOSZTÁS

Mi legyen egy, a hétköznapi használat során folyamatos külső behatásoknak, igényeknek kitett notebook fő érdeme? Lehet akár kettőt is említeni? Nosza, rajta: legyen combos hardvere, és persze a vékony kivitel sem utolsó szempont. Ha ezt a két fő jellemzőt összegyúrjuk, máris megszületik az Acer Aspire V13 notebook.

acer_aspire_v13_v3_371_001

Lányok, asszonyok, figyelem: az Acer Aspire V13 V-371 ideális választás lehet a gyengébbik nem számára, kiváltképp rettentő dizájnos darabról szól a fáma. Az pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont – főként, ha férjek, párok szemszögéből szemléljük a lényeget – ha mondjuk a hardverkiépítés is a topon van. Például egy legfrissebb generációs i7 processzorral a középpontban.

Nos, a legutóbb teszten nálunk járt Acer Aspire V13 V-371 pontosan olyan, ahogyan a felvezetésben definiáltuk a lényeget. Tudni illik, hogy a V13 a fő típusjelzést fedi, mellette mindenféle krikszkraksz betú-számkombináció jelenti a lényeg szerves részét; jelen esetben a V3-371 utal a kiépítésre.

Leginkább az ultrabook kategóriába tartozik az Acer V13, a 13.3 colos képátló még épphogy a tradicionális 15.1 col alá pozicionálja (notebook), viszont a netbookok fölé kerül. A formaterv rendkívül minimalista és letisztult, a sarkok kerekítettek, az egész kialakítás rettentően vékony – nem egészen 2 centiméter (19.65 milliméter). A képernyő fedlapja tűzzománc-jellegű pattern-t kapott, tehát mintás, fénytörésekkel játszó, sőt, színjátszó, ha szemből nézzük, az Acer logó bal középre került a tokozáson. A hátlap mindössze némi szellőző- és beömlőnyílásnak ad helyet, a gerincre helyezett zsanérok strapabírónak tűntek a teszt folyamán.

acer_aspire_v13_v3_371_004

Az Acer Aspire V13 V3-371 billentyűzetoldali jobb szélén kaptak helyet a főbb csatlakozóaljzatok, egy USB 2.0 illetve USB 3.0 személyében, továbbá ide integrálták a teljes értékű HDMI portot, valamit a LAN és AC socketeket is. A 3.5 milliméteres sztereó kombinált jacket befogadó konnektor a bal oldalon található meg, a felső íven mindössze a lélegeztetés lamellái kerültek kialakításra.

Robosztus, szóló gombokból felépülő billentyűzetet kapott az Acer Aspire V13 V3-371, mindkét kéz számára (nem hátrány, ha kisebb méretűek) van elegendő hely, a csuklók is pihenhetnek gépelés közben minden különösebb extra fáradtságérzet nélkül. Igaz, szerencsésebb lett volna, ha magyar, lokalizált billentyűzettel érkezik a tesztalany, sajnos QWERTY kiosztás volt, ám az importőr elmondása szerint a jövőben már valódi, retail felépítményekkel fogunk dolgozni a cikkek megírásakor, illetve azok kapcsán.

acer_aspire_v13_v3_371_002

A Napimagazin.hu-nál járt Acer Aspire V13 V-371 csúcskonfigurációval domborított, s nem csak a V3 szériára értendő ez. Ugyanis a legújabb generációs, 2 GHz órajelen futó Intel Core i7-4510U CPU valóban izmos, minden mai igényt kielégítő hajtást garantál, mindehhez hab a tortán az összesen 8 GB méretű DDR3L SDRAM. Az alaplap dupla aljzatokat tartalmaz, így a fedélzeti memória teljes kapacitása akár 16 GB is lehet.

33.8 centiméter, konkrétan 13.3 col képátmérővel rendelkezik az Acer Aspire V13 V-371, ezáltal is látszik, hogy mennyire kompakt eszköz ez. Az aktív mátrixos, TFT paneles LCD LED háttérvilágításos kijelző matt felülete jól ellenáll a tükröződéseknek, direkt napfénynek, ebben segítséget jelent az alkalmazott ComfyView technológia is. A megjelenítő maximális felbontása 1920×1080 képpont, tehát full HD képfolyamok gyönyörűen futtathatók.

Sarkaltos pont mindenképp az Intel HD Graphics 4400 alapú GPU, ami bár önmagában véve nem a legkisebb teljesítményt produkáló (mobil) VGA kialakítás a piacon, viszont mindenképp az i7-8 GB RAM kombinációhoz NVIDIA vagy AMD kártya dukált volna – úgy akár magasabb hardverigényű játékok, applikációk is könnyedebben lennének futtathatóak. Ráadásul az integrált videokártya nem dedikált, tehát a rendszermemóriából táplálkozik, akár 1 GB is leválasztható az Intel HD Graphics számára. Nem mintha nem lenne elegendő a előretelepített Windows 8.1 OS alá akár 4 GB RAM, de akkor is hiányérzete támadhat a felhasználónak.

acer_aspire_v13_v3_371_003 acer_aspire_v13_v3_371_006

Az Acer V13 V3-371 mindezektől függetlenül reccenés nélkül birkózik meg a videofájlokkal, akár bluray-ből grabbelt, tizen-egynehány gigabájtnyi adatfolyammal is; teljes képernyőn akadásmentes visszajátszás. Erőteljesebb gépigényű játékokat nem futtattunk, a jó öreg World of Warcraft, annak pedig legutóbbi, viszonylag erős közepes vasigényű expanzióját vettük nagyító alá a tesztgép révén. A játék maximum felbontásokkal (shaderek, effektek, multisampling, stb.) átlagosan 12 fps-t produkált, ami pontosan a fele az optimális 24 képkocka/percnek, viszont visszafogottabb beállításokkal máris kereken 30-ra ugrott a megjelenítési ráta 60 Hz-es képfrissítés mellett, V-Sync bekapcsolással. Előbbiek tekintetében tehát a konklúzió az, hogy közepes-átlagos grafikával szinte bármilyen játék futtatható az Acer V13 V3-371 platformján, multitasking feladatokra pedig egyenesen ajánlott az erős processzor és a bő RAM miatt.

Dolby Home Theater felirat hirdeti a káván a visszaadott hang minőségére utaló passzust – alátámasztandó, hogy az Acer V13 V-371 mind zene, mind pedig hangeffektusok, beszéd terén remekel kategóriájához, méreteihez képest. A mély hangszínek jól elkülöníthetők a középmagasoktól (szimpla magasok nincsenek), rezonanciát, indokolatlan torzulásokat nem tapasztaltunk.

Akkor sem kell kompromisszumot kötni, ha számos fájlunkat szeretnénk archiválni az eszközön, ugyanis gyárilag 1 TB háttértárhely áll rendelkezésünkre. Viszont ahogyan azt az ultrabookok, illetve a manapság aktuális trendek esetében megszokhattuk, nincsen optikai meghajtó, úgyhogy maximum az USB-s bővíthetőség alternatíváival tudunk csak számolni a felhasználás során.

acer_aspire_v13_v3_371_005

Elmaradhatatlan a webkamera jelenléte egy hordozható eszköznél, így természetesen az Acer V13 V-371 is rendelkezik ilyennel. Átlagos minőségű videókonferenciákat tudunk kezdeményezni-fogadni, a közvetített videostream maximális felbontása 720p HD lehet, feltéve, ha bírja a sávszélesség mindkét – közvetítő és fogadó – oldalon.

Végül pedig nézzük, mennyit bír az eszköz utazás közben: a négy cellás, 3220 mAh-s lítium-ion akkumulátor jó szolgálatot tett az éles próbák során, folyamatos terhelés (World of Warcraft teljes felbontáson) mellett 3 óra 28 percet sikerült kicsiholni a rendszerből. Internetböngészéssel, néhány YouTube videó megtekintésével és némi Skype (videó is) használattal máris 5 óra 45 percre ugrott az intervallum, míg háttérhasználattal, időközönkénti beavatkozásokkal hozható volt a közel 8 órás időtartam, ami egyértelműen előremutató adat.

Acer Aspire V13 V3-371 specifikációk

Megjelenítő: 13.3 col aktív mátrixos ComfyView TFT LCD LED háttérvilágítású panel

Maximális felbontás: 1920X1080 képpont

CPU: Intel Core i7-4510U @ 2 GHz

GPU: Intel HD Graphics

RAM: 8 GB DDR3 SDRAM

HDD: 1 TB

Hálózat: IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi

Aljzatok: USB 2.0, USB 3.0, HDMI, SDHC, 3.5 mm audio

Akkumulátor: 4 cellás lítium-polimer akkumulátor, 3220 mAh

Adapter teljesítményfelvétel: 45 W

Méretek: 327 mm x 228 mm x 19.65 mm

Súly: 1478 gramm

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI

Szóljon hozzá!