Főoldal Autó, motor Autóteszt Chevrolet Aveo LTZ+ 1.3 dízel – keveset kér, viszont sokat ad

[TESZT] Chevrolet Aveo LTZ+ 1.3 dízel – keveset kér, viszont sokat ad

MEGOSZTÁS

Korábban már nem egy ízben feltérképeztük a csokornyakkendős Chevrolet városi kompaktjának, az Aveo-nak számtalan variációját. Volt ötajtós csapott hátuljú, volt négyajtós szedán kivitelű, s próbálhattuk az autót öt- illetve hatgangos manuálisokkal, sőt, automataváltóval is.

chevrolet_aveo_dizel_001

A Daewoo Kalos utódjaként aposztrofált és ismertté lett Aveo modell kétségkívül túlnyomó részben pozitív tulajdonságokat örökölt a dél-koreai elődtől, mint például a kategóriáján belüli tágas utas- és csomagtér, vagy a könnyű vezethetőség. Az anyagok minősége is értelemszerűen javult, az új, markáns külső pedig rögvest megszerethetővé tette az autót. Ugyanakkor a benzines, főként az 1.6-os motorok indokolatlanul magas fogyasztása kicsit negatív irányba vitte a közvélemény alakulását, kiváltképp szerencsétlen választásnak betudva az 1.6 benzin-automata váltós kombót, itt jóval 10 liter fölé is lehetett tornászni a városi fogyasztást, ha épp sportosabb lelkületű pilótaként értelmeztük a közlekedést.

Tehát ideje volt bővíteni, színesíteni a palettát, s mivel nem létezett e típus esetében dízel erőforrással szerelt változat, ezért a megújulást többek közt a gázolajos bevezetésében látták. A Napimagazinnál a 95 lóerős, erősebbik aggregáttal szerelt változat járt, start-stop automatikával és ECO profillal felvértezve – nézzük, hogyan teljesített az autó.

Nem változott a külső (sem)

A külső mellett – így, 1 év folyamatos Aveo-tesztelések távlatában sem – lehet elmenni szó nélkül, ugyanis az egész autó karakterisztikáját meghatározó orr- illetve far rész még akár formabontó megközelítésűnek is felfogható. Kiváltképp, ha párhuzamot vonunk az autó tényleges megjelenése, profilja és bekategorizálása között. Agresszívba hajló vonalak, dupla, morcos szemöldököt kapott front világítótestek, osztott, a kaszni paramétereihez képest hatalmas hűtőmaszk, lökhárítóra applikált Chevy-emblémával, sportos rácsozással, mely még az első ködlámpák helyén kialakított beömlőnyílásoknál is visszaköszönnek.

Hátul szintén erőteljes dinamizmust, némi sportosságot tükröző lámpakialakítás konstatálható, viszont a matt, kemény hatású műanyag burkolat ront az összképen, régmúlt korokat és előd-modelleket idéz (ez a motívum feltűnik az orr ködlámpa-helyeinek kiképzésénél is). No de ennyi belefér, még több is persze, azon már nem is érdemes filozofálni, hogy a 2525 milliméteres tengelytávot, vagy épp a sportosra hangolt külcsínt mennyiben emeli ki, vagy dobják fel a 15 collos kerekek – fogadjuk el, hogy így, dízel megközelítésben az Aveo inkább a praktikumra és a lényegretörő részletek megoldására hajaz, nem egyébre – ez így is van rendjén.

Mindennapi használathoz tervezett enteriőr: kellemes megoldások

Az enteriőr ízléses és igényes, két színű megoldásaival mindenképp fokozza pozitív irányba a hangulatot, Red Brick névre hallgat. Ilyet már láthattak olvasóink a korábban bemutatott Cruze esetében is, tetszetős és exkluzív hatást kölcsönöz. Személyes kedvencünk, a motorkerékpárok esetében alkalmazott műszferfal kijelzőpanelje ismét jelen volt, minden kétséget kizáróan a beltér legjellegzetesebb pontjaként könyvelhető el. A kezelőszervek teljes mértékben megegyeznek a korábban próbált Aveo-modellekével, minden kézre esik, kialakítás szempontjából teljes mértékben rendben vannak.

A start-stop rendszer természetesen kapcsolható és kiiktatható is egyben, míg a környezettudatos közlekedési profilt a kézifék környékén található ECO gombbal kapcsolhatjuk. A hat sebességes manuális váltó karja könnyen járt, míg a kormányról vezérelhető funkciók (tempomat, audiorendszer) könnyedén, vakon is kezelhetők. Az irányjelző karjára került beépítésre az információs kijelző elérésére szolgáló gyűrű, segítségével tájékozódhatunk az aktuális, megtett kilométerek számáról, a 46 literes üzemanyagtankban lévő üzemanyag hatótávolságáról, illetve az átlagfogyasztásról is instant értékeket nem kapunk, viszont ha sűrűn nullázzuk az átlagot, majdnem pontos pillanatnyi adatok születnek. A hangrendszer meglepően jó minőségű volt, a dupla kesztyűtartó felső ajtaja mögött USB 2.0 aljzat is lapult, úgyhogy gond nélkül megbirkózott a behelyezett pendrive-val, illetve az azon található mp3 formátumú file-okkal is. Egy kevés számítástechnikai ismeret kiegészítő tanácsadás jöjjön: sajnos az NTFS rendszert nem ismeri, így célszerű FAT, illetve FAT32-re formattálni az adathordozót használatba vétel előtt – így már remekbeszabott az érzékelés, a pontmátrixos kijelző ugyan mappákat nem, de az előadók neveit, dalok címeit gond nélkül megjeleníti.

Férőhely van, mint írtuk is: kategóriájához képest rengeteg, az ülések hosszabb távon sem válnak kényelmetlenné. Ez nagyban az optimálisra csiszolt ülőfelületeknek és háttámaszoknak köszönhetőek, az anyagkidolgozás minőségi, nem drága, viszont strapabírónak tűnt. Itt is, mint minden más esetben az első ülések komfortja felülmúlja a hátul utazóknak rendelkezésére álló élményfaktort, ezzel együtt hátul sem szélsőségesek a viszonyok, a lábtér kielégítő, míg a fejtér a karosszéria kiképzése ellenére sem kicsi.

Mit rejt a motortér?

1.3-as, egészen pontosan 1248 köbcentiméteres, 4 hengeres ECOTEC dízel dolgozik az Aveo orrában, mely 95 lóerő leadására képes, 4000-es fordulatszámon. Az 1185 kilogramm önsúlyú kocsiszekrény mozgatáshoz 210 Newtonméter mozgósítható, ez a motor karakterisztikájának és a hajtáslánc áttételezésének köszönhetően már 1750-től a rendelkezésre áll.

Az LTZ+ felszereltségének egyik hangsúlyos opciója az ECO üzemmód, mely a nagyobb áttételezésű váltónak köszönhetően farag az amúgy sem egekbe szökő fogyasztásból, nálunk az Aveo dízel városban 4.7 liter gázolajat égetett el átlagosan 100 kilométerre lebontva (1 tizeddel jobb, mint a gyári 4.8 liter/100 km), míg országúti, 80-90 kilométer/órás váltakozó tempónál sikerült 3.2 literre leszorítani a fogyasztást (4 tizeddel múlja alul a gyári értéket, amely 3.6 liter/100 km). Autópálya tempónál 2200 környékén forog a főtengely hatodik fokozatban, ez 5.1 literes átlagot eredményezett úgy, hogy a motor- és futóműzaj is elenyészően volt csak jelen.

Ez már valóban ECO

Kétségtelen, hogy a Chevrolet Aveo dízele a szegmensen belüli árharcból akár ki is maradhat, hiszen az árazás több, mint kellemes, főként, ha a típus alapfelszereltségű alternatívájában gondolkodunk. Ami pedig szintén fő érv vásárlás szempontjából: a fenntartás költsége, ami jelen autótesztünk alanya esetében szintén minimálisra rúg. Tehát igen meggyőző az öngyulladós Aveo, nagy valószínűséggel sikervárományos megoldás lehet hétköznapi, nem kizárólag város- és város környéki használat kapcsán. Akár kisebb családok számára is!

Chevrolet Aveo LTZ+ 1.3 dízel specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres dízelmotor

Lökettérfogat: 1248 ccm

Maximális teljesítmény: 95 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 210 Nm @ 1750 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú manuális váltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz:4039 mm

Szélesség: 1735 mm

Magasság: 1517 mm

Tengelytáv: 2525 mm

Gumik mérete elöl: 195/65 R16

Gumik mérete hátul: 195/65 R16

Tömeg, üresen: 1185 kg

Terhelhetőség, össztömeg: 1675 kg

Csomagtartó mérete: 290 liter, 653 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 46 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 174 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 12.6 s

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 4.7 l/100 km

Országúti: 3.2 l/100 km

Vegyes: 4.0 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 4.8 l/100km

Országúti: 3.6 l/100km

Vegyes: 4.1 l/100km

CO2 kibocsátás: 108 g/km

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Samsung, Kingston Technology, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer Aspire 5755G notebook, Samsung 830 Series SSD
Utómunka technika: Samsung UE40C6510 full HD LED televízió

 

 

Szóljon hozzá!