Főoldal Életmód Otthon 5 tipp a stresszmentes és költséghatékony költözésért – Nem csak a dobozokon...

5 tipp a stresszmentes és költséghatékony költözésért – Nem csak a dobozokon múlik

Dobozok mindenütt, elkeveredett holmik, káosz… Aki költözött már valaha, az tudja, hogy ez az amúgy is jelentős esemény teljesen felforgatja az ember életét s legtöbbször valami félresiklik.

Ha szeretnénk megkímélni az idegeinket és a pénztárcánkat, akkor érdemes pár egyszerű, de hatékony tippet megfogadni, hogy minden sokkal zökkenőmentesebben történjen és kiélvezhessük a változást.

Készíts tervet, teendő listát!

Amint megvan a költözés várható időpontja és az új lakcímünket is tudjuk, érdemes a tervezést megkezdeni. A közismert mondás – minél előbb, annál jobb – most is érvényes, de számoljunk azzal, hogy 6 hét legalább kell, ha stresszmentesen, kapkodás nélkül szeretnénk levezényelni a költözést. Érdemes egy füzetet a költözés megtervezésének szentelni, melyben nem csak a fontos adatokat, telefonszámokat és tennivalókat rendszerezzük, de pár fontos kérdésre is választ kell találnunk. Először is gondoljuk végig, hogy milyen anyagi keret áll rendelkezésünkre. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy segítséget kell-e fogadnunk vagy a barátok, családtagok tudnak-e segédkezni a csomagolásban, pakolásban, szállításban, illetve például a költözés idején vállalja-e valaki a gyerekek, háziállatok felügyeletét. A következő tisztázandó kérdés az, hogy megközelítőleg mennyi holmink van. Vannak-e nehezen szállítható tárgyaink, illetve rendelkezésünkre áll szállítójármű? Mibe és hogyan fogunk csomagolni? Milyen rendszert követünk a csomagolás során? Kötünk-e biztosítást? Kell-e takarítókat fogadnunk a ki- és beköltözéshez?

Találd meg a megfelelő szakembert!

Ha a családtagok és barátok nem tudnak segíteni vagy nem áll rendelkezésre kellően nagy autó, akkor bizony fuvarost kell keresnünk. A nagy, költöztetéssel és szállítással foglalkozó cégeknél már nem biztos, hogy lesznek számunkra megfelelő szabad időpontok, illetve árban is húzósabb ez a megoldás. A megbízhatóság, ár és időpont kérdésével nem kell sokat foglalkoznunk, ha például a fuvar.hu oldalán keresünk valakit, aki segít a pakolásban, szállításban. Ezen az oldalon a licitálási rendszernek hála sokkal kedvezőbb ajánlatokat kaphatunk, sőt a fuvarosok profilján található értékelés még a döntésben is segítségünkre lehet. Költséghatékony, egyszerű, emberi és megbízható megoldás. Egy nagyobb rakterű járművel pedig akár egy fordulóban is letudhatjuk a költözést, így megszabadulhatunk a kisautóval történő oda-vissza rohangálás okozta stressztől.

Doboz, bőrönd, zsák…

Ha a költözés szót halljuk, akkor valószínűleg egyből a kartondobozok jutnak eszünkbe. A nagyobb lakberendezési áruházakban beszerezhetjük ezeket a rendkívül praktikus kellékeket, ám hulladékudvarokban, illetve szupermarketekben, boltokban is érdeklődhetünk az ingyen elvihető dobozok végett. Érdemes arra ügyelnünk, hogy lehetőleg egy méretűek legyenek ezek a tárolók, hisz így rakodáskor sokkal jobban ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló helyet. A szennyestartók, bőröndök, kosarak, sporttáskák is jó szolgálatot tehetnek, de pár sittes- vagy szemeteszsák a ruhák, ágyneműk, játékok szállításánál is jól jöhet. Érdemes emellett pár guriga ragasztószalagot, címkéket is bekészíteni a dobozolás, zsákolás folyamatához.

Színkódok, címkék, sorszámok

Ha a beköltözés utáni ,,dobozkáoszt” el szeretnénk kerülni, akkor már a költözés egyik első lépésekor, a pakolásnál gondolkodjunk előre és könnyítsük meg magunk, illetve a költöztetők dolgát egy átlátható rendszer kialakításával. Az egyes helyiségeket, kategóriákat különböző színekkel, kódokkal, feliratokkal jelölhetjük, így már a kipakoláskor is a helyére kerülhetnek a dolgok, de a későbbi rendszerezésnél is jól jöhet, ha ránézésre tudjuk, hogy mi melyik dobozban lapul. A profibbak akár számozást is bevezethetnek, s a számokat a költözős füzetbe felírva rögzíthetik, hogy melyik doboz pontosan mit is rejt.

Legyen buli a költözés!

Érdemes pár egyéb praktikus tippet is megfogadni a logisztikai tanácsokon túl. A konyha és kamra kiürítésekor például a maradékok, megkezdett csomagok felhasználásával vacsorát, snackpartit rendezhetünk barátaink, rokonaink számára, akik a dobozolásban, szelektálásban is segítségünkre lehetnek. Biztosan előkerül pár érdekes holmi és a jó sztorik sem maradnak el! A pakoláskor kezünkbe kerülő már szükségtelen, megunt, kinőtt dolgainkat egy garázsvásáron adhatjuk tovább, de jótékonysági célokra is felajánlhatjuk a már nem használt holmikat. A költözés időpontjának közeledtével készítsünk elő egy túlélőcsomagot a család minden tagjának, melyben egy váltásnyi tiszta ruha, tisztálkodó szerek, gyógyszerek és egyéb mindennap használt, fontos tárgyak találhatóak, így ezeket nem kell keresgélni a káosz közepette. A szomszédok segítségét is kérhetjük, hogy a pakolás idején vigyázzanak a kicsikre, háziállatainkra, sőt érdemes az új címünket is meghagyni náluk.

A fenti tippek megfogadásával tehát a költözés költségein is spórolhatunk, illetve az idegeskedéstől, kapkodástól is megkímélhetjük magunkat, így a költözés nem rémálom, hanem kaland lesz.