Főoldal Kultúra A titokzatos lakó a Bálnában, októberben

A titokzatos lakó a Bálnában, októberben

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon október 16-án mutatják be a Bálnában A titokzatos lakó című film restaurált kópiáját Ágoston Béla zenéjével. Ez az alkotás volt Alfred Hitchcock első, igazán nagy sikere. Az 1927-ben forgatott némafilmhez ma komponált zenét a szerző és barátai játsszák.

alfred_hitchcock

A történet a krimik ismerős alaphelyzetéből indul. A Bunting család elszörnyedve követi a Londont rettegésben tartó gyilkosságokról szóló híreket. Amikor egy titokzatos lakó érkezik albérletükbe, sokkal közelebb kerülnek a rejtélyhez, mint szeretnék. A házaspár lánya, Daisy manökennek készül és természetesen nincs ellenére a nyilvánvalóan jómódú albérlő közeledése, ám a titokzatos Mr. Drew pont azokon az estéken tűnik el hosszabb időre, amikor újabb lányok halnak meg a gyilkos keze által Vajon ez véletlen egybeesés?

A legendás angol színész, Ivor Novello főszereplésével készült mű ma is a székhez szegezi a nézőt, a gyönyörűen restaurált kópia vizuális tekintetben is élményszerű, ez volt a rendező, Alfred Hitchcock első, igazán nagy sikere. Így emlékezett: “Itt alkalmaztam először a magam stílusát… szinte azt lehet mondani, ez volt az első filmem” – mondta, pedig már öt éve dolgozott a szakmában.

Egy jeles Hitchcock-szakértő szerint ez a film mutatja be először a rendező vonzalmát a szex és gyilkosság, illetve a halál és extázis párhuzamos bemutatása iránt. Később rendezői védjeggyé vált a film nyitójelenete, a sikító szőke nő. Olyan nevezetes alkotásaiban tárt vissza ehhez, mint a Madarak, a Psycho vagy a Vertigo. Hitchcock később is szívesen alkalmazta A titokzatos lakóban kikísérletezett beállításokat, ha a szorongás lélekállapotát akarta filmvászonra vinni.

Részletek: www.cafebudapestfest.hu