Főoldal A világ A tudomány határainak felfedezése

A tudomány határainak felfedezése

2023 novemberében a NapiMagazin hírt adott arról, hogy Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából konferenciát szerveztek New Yorkban. Az eseménysorozat márciusban Philadelphiában folytatódott. Tudósításunk a március 14-én Philadelphiában a John von Neumann Series of Pure and Applied Sciences sorozat második eseményéről.

A New York-i Neumann 120 konferencia nagy sikere arra bíztatta a szervezőket, hogy folytatódjon a magyar kiemelkedő tudományos eredményekből kiinduló, egyre több amerikai tudóst is bevonó rendezvénysorozat. A Neumann Alkalmazott Tudományok sorozat második eseménye “A tudomány határainak felfedezése – Tanulás a múltból, megosztás a jövőért.” címet viselte.

Az eseményre március 14-én, a nemzetközi Pi napon, Philadelphiában került sor. A rendezvénynek a TEMPLE egyetem gyönyörű modern épülete, a Charles Library adott otthont.

A konferencia résztvevői, amerikai és magyar tudósok, szakemberek voltak. Köztük két Nobel díjas tudós, Karikó Katalin és Drew Weissman.

Az esemény célját tudósítónk számára Dr. Novák Tamás, a New York-i magyar főkonzulátus tudományos és technikai ügyekért felelős attaséja, a konferencia fő szervezője úgy foglalta össze, hogy “nagyon fontos számunkra az amerikai tudományos közösség eddigieknél erőteljesebb bevonása magyar vonatkozású tudományos rendezvényekbe.” Ennek jó formája “a tudomány határait feszegető témákkal kapcsolatos előadások tartása élvonalbeli tudósok tolmácsolásában.” Dr Novák Tamás hozzátette, “különösen nagy jelentőségű a résztvevők motiválása a Nobel díjas tudósokkal való személyes találkozás révén. Célunk a philadelphiai magyar tudósok közötti kapcsolatok erősítése, a hazai kutatási ökoszisztémával történő erőteljesebb összekötése is, valamint az oktatók és kutatók mellett az egyetemi diákok megszólítása. Nem titkolt cél az sem, hogy az esemény a magyar innovatív termékek bemutatkozásának elősegítése.” tette hozzá Dr Novák Tamás.

Képünkön balról jobbra: Richard M. Englert, a Temple University elnöke; Dr. Novák Tamás, attasé, Drew Weissman és Kariko Katalin, Gregory Mandel, a Temple University igazgatója; Josh Gladden, a Temple University kutatási alelnöke; Edith Schwartz tiszteletbeli magyar konzul; Seema Freer, a Temple University kutatásfejlesztési igazgatója

Az eseményre neves amerikai egyetemek, pl. Harward University, Columbia University, Hunter College, Temple University, City University of New York, stb. képviselői érkeztek előadóként és hallgatóként egyaránt. A tudományterületek közül a matematika, biofizika, fizika, biológia, mikrobiológia, immunterápia, környezet-tudomány, történelem, computer science és a neuroscience képviseltette magát. Az előadók között nemcsak professzorok, de hallgatók is, többek között két magyar és két amerikai diák számolt be kutatási területéről, motivációiról és a tudomány fejlődésével kapcsolatos várakozásairól.

A konferencia fő eseménye volt, amikor a Pfizer orvos igazgatója bemutatta Kariko Katalin és Drew Weissman Nobel díjas tudósokat, akik kötetlen előadás és beszélgetés keretében számoltak be a Nobel díj átadásáról és a tudomány fejlődésével kapcsolatos várakozásairól. 

A rendezvényt az esemény fő szervezői, Edith Schwartz philadelphiai tiszteletbeli magyar konzul és Dr Novák Tamás magyar TéT szakdiplomata szavai zárták. A tudósító fontosnak tartja megjegyezni, hogy az esemény megszervezése költségének 90%-a amerikai forrásból származott. 

A Neumann eseménysorozatról bővebben a rendezvény honlapján lehet információkat találni.

Összefoglalva elmondható, hogy a szervezőknek egy jelentős magyar vonatkozású, 300 fő részvételével lezajlott tudományos konferenciát sikerült megrendeznünk egy fontos és jó amerikai egyetemen. A szervezők szerint folytatása következik.

Barát Tamás, New York