Főoldal Kultúra Film Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező tiszteletbeli Oscart kap novemberben

Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező tiszteletbeli Oscart kap novemberben

Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Inárritut Carne y Arena (Hús és homok) című virtuális valóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált.

A Carne y Arena a Sonora-sivatagon át az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai és mexikói bevándorlókról szól. A filmakadémia indoklásában kiemelte Inárritu filmjének „látomásos és élményszerű történetmesélését”.

A BBC News cikke szerint utoljára ilyen tiszteletbeli Oscar-díjat 1996-ban a Toy Story kapott.

A virtuális valóság-film – melynek teljes címe Carne y Arena (Virtuálisan jelen, fizikailag láthatatlanul) – migránsok valódi történetei alapján készült. A nézők virtuális valóság-headsetet viselnek a hat és félperces film alatt. Egyedül, mezítláb haladnak a homokban, miközben virtuális bevándorlók csatlakoznak hozzájuk, akik a gazdag Amerikába szeretnének bejutni elkerülve a járőröző határőröket.

Inárritu elmondta: a projekt fejlesztése közben számos közép-amerikai és mexikói bevándorlóval készített interjút, élettörténetük azóta sem hagyja nyugodni.

Azt akarta – fűzte hozzá -, hogy a néző közvetlenül tapasztalja meg, élje át a bevándorlók sorsát, úgy gyalogoljon, mint ők, bújjon a bőrükbe, érezze át, ami a szívükben van.

John Bailey, az amerikai filmakadémia elnöke úgy értékelte, hogy Inárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki „új ajtókat nyitott a filmes érzékelésben”. Mint mondta: a Carne y Arena Inárritu multimédiás művészi alkotása, „mélyen érzelmes és fizikailag magával ragadó mű, amely bevezet a kora hajnalban a sivatagon át Amerikába tartó bevándorlók világába”.

Inárritu 2016-ban kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját A visszatérő című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmjéért, egy évvel korábban pedig Birdman című alkotása elnyerte a legjobb film Oscarját.

A mexikói rendező és Lubezki november 11-én, az amerikai filmakadémia kormányzóinak 9. díjátadóján veheti át a tiszteletbeli Oscar-díjat.

Előző cikkStephen Hawking doktori értekezését több mint kétmillióan látták egy hét alatt
Következő cikkÚj ízt azonosítottak ausztrál kutatók