Főoldal A világ Külföld Az Egyesült Államok 11 millió dolláros humanitárius és gazdasági támogatást nyújt Mauritánia...

Az Egyesült Államok 11 millió dolláros humanitárius és gazdasági támogatást nyújt Mauritánia sürgős élelmiszer-szükségleteinek kielégítésére a növekvő élelmiszerválság közepette

Az Egyesült Államok 6 millió dolláros új humanitárius és 5 millió dolláros gazdasági támogatást nyújt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségén (USAID) keresztül Mauritániában, ahol közel 680 000 embernek kell szembenéznie a súlyos éhínséggel – az országban az elmúlt évtized legmagasabb szintű élelmiszerhiányával. Mauritániában a 2021-es rossz esős évszak súlyosbította a magas élelmiszerárak hatásait – a háborús helyzet és a COVID-19 súlyosbított, ami megnehezítette az amúgy is kiszolgáltatott családok számára az alapvető élelmiszerszükségletek kielégítését.

A dél-mauritániai közösségek tapasztalják az aszály legsúlyosabb hatásait: a gazdák nagymértékű terméskiesést szenvedtek el, a pásztorok pedig élelem és jobb körülmények keresése céljából elszállították állataikat. Mauritánia közel 87 000 menekültnek is otthont ad, akiknek többsége a szomszédos Maliban zajló konfliktus és erőszak elől menekült el, és akik humanitárius élelmiszersegélyre szorulnak, hogy napi szükségleteiket kielégíthessék.

A mai finanszírozás közel 150 000 embernek nyújt sürgősségi élelmiszersegélyt. Az USAID készpénztámogatást nyújt a Mbera menekülttáborban élő menekültek számára, lehetővé téve az éhezéssel küzdő családok számára, hogy a helyi piacokon vásárolhassanak alapvető élelmiszereket, támogatva ezzel a helyi gazdaságot.

Az USAID által nyújtott készpénztámogatás a kiszolgáltatott, aszály sújtotta mauritániaiaknak is segít majd elegendő élelmiszert vásárolni a jelenleg is tartó szűkös időszakban, amelyet “éhségszezonként” is emlegetnek, hogy a családok ne folyamodjanak olyan negatív megküzdési mechanizmusokhoz, mint a szaporítómarhák eladása és a kényszermigráció, hogy enni tudjanak.

Az USAID gazdasági támogatása az amerikai Feed the Future kezdeményezésen keresztül fokozza a meglévő szociális védelmet és biztonsági hálókat, növeli a fiatalok foglalkoztatási készségeit és a piacra jutási lehetőségeket a tanoncképzés, a mentorálás, a kisvállalkozások pénzügyi támogatása és a magánszektorbeli partnerekkel való összeköttetések révén, hogy rövid és hosszú távon jobban kezeljék az élelmezésbiztonsági sokkokat.

Az Egyesült Államok továbbra is Mauritánia egyik legfontosabb humanitárius adományozója, és ezzel az új bejelentéssel az amerikai finanszírozás csak a 2022-es pénzügyi évben 19 millió dollárra emelkedik.

Ez kiegészíti azt a 15 millió dolláros fejlesztési támogatást, amelyet az Egyesült Államok – a kongresszus jóváhagyásától függően – a Száhel-övezetben fog befektetni, hogy támogassa az élelmiszertermelés és az élelmezésbiztonság problémáinak innovatív, piaci alapú megoldásait. Ez a finanszírozás része annak a 2,76 milliárd dollárnyi további amerikai kormányzati forrásnak, amely a világ legkiszolgáltatottabb lakosságának védelmére szolgál a fokozódó globális élelmezésbiztonsági válságtól, amelyet Oroszország Ukrajnába való indokolatlan és indokolatlan inváziója és az aszály súlyosbított.

Előző cikkEsőt is hozhat a hétvége
Következő cikkOmega 60 koncertek augusztusban az Őrségben