Főoldal Életmód Vásárlás Érdekességek a merlot világnapja alkalmából

Érdekességek a merlot világnapja alkalmából

A merlot kékszőlő világnapját, november 7-ét immár kilencedik éve ünnepeljük. A Magyarországon is kiemelt népszerűségnek örvendő gyümölcsös ízvilágú ínycsiklandó ital kapcsán sok borkedvelő csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emeli ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához.

Íme, a Bognár Pincészet kisokosa a nemzetközi Merlot Day apropóján! 

Igazi kaméleonként viselkedik

A merlot szőlőt sokan kaméleonnak nevezik, mert kiválóan alkalmazkodik a különböző éghajlati jellemzőkhöz, mind a helyszíni adottságok, mind a borkészítési technikák tekintetében. A fajta hazájának egyébként a francia Bordeaux borvidéket tekintjük, innen terjedt el a világ minden területére.

HIRDETÉS

Sajátos ízvilágot képvisel a hazai merlot

A Magyarországon érlelődő kékszőlőből jellegzetes, leginkább az argentin vagy a chilei merlothoz hasonló bor készül. A hatvanas években jelent meg itthon, ekkor kezdődött el a nagymértékű telepítése, azóta már minden borvidékünkön elterjedt. A legkiválóbb minőséget a villányi, a szekszárdi és az egri területek adják.

Árulkodó szilvás zamatáról könnyen felismerhető

A vakkóstolók segítsége lehet az az információ, hogy a merlot szőlőnek jellegzetes szilva (adott esetben aszalt szilva) aromája van. Ha ilyen íz- és illatvilággal rendelkező bort kóstolsz, biztos lehetsz benne, hogy merlot van a kezedben.

Jóformán bármilyen húsos vagy tésztaétellel kombinálható

Egy gyümölcsös, könnyen fogyasztható merlot tökéletes kiegészítője lehet a csirke-, pulyka- és sertéshúsos fogásoknak., valamint az egyszerűbb tésztaételeknek. A teltebb, érettebb, magasabb alkoholtartalmú változatát inkább a vörös húsra épülő fogások mellé ajánlott fogyasztani. A kulcs minden esetben abban rejlik, hogy a bor súlyát és ízintenzitását összehangoljuk az ételével.

+ 1 Merlot-ajánló

Kóstoltad már a Bognár Pincészet különleges fekete címkés 2015-ös Merlot válogatását, mely nemrégiben bekerült a Winelovers 100 legjobb magyar borai közé? Illata visszafogott és elegáns, ízében pedig a sötét jegyek uralkodnak: csokoládé, szeder és aszalt szilva kombinációjában.

További információk:  https://bognarpinceszet.hu/ & https://www.facebook.com/bognarpinceszet/

HIRDETÉS
Előző cikkElla Fitzgerald életéről készült zenés dokumentumfilm a mozikban
Következő cikkKutatócsoport alakul a dinoszauruszok gyors növekedésének vizsgálatára