Főoldal Sport Június elején indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2-re

Június elején indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2-re

Június 8-án indul el Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Himalája K2 csúcsára, amelyet eddig még nem sikerült magyaroknak megmászniuk.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd ismét együtt indulnak útnak a 8611 méteres K2 csúcsára oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül – idézték fel közleményükben az expedíció szervezői.

A két hegymászó kilenc hónap intenzív edzés után, jól felépített,  rugalmas stratégiával vág neki a mászásnak. A sportolók már tavaly elkezdték a felkészülést, és már három intenzív edzőtáboron vannak túl.

Klein Dávid szerint idén sok okuk van a bizakodásra, hiszen a mostani expedíció előtt a szokásosnál több idejük volt állóképességüket fejleszteni, ezen kívül összeszokott párosként vágnak neki újra annak a kihívásnak, amelyet 2016-ben az időjárási viszonyok miatt nem sikerült teljesíteni.

Az alpinisták a tervek szerint június 8-án indulnak a Liszt Ferenc reptérről Iszlámábádba, majd június 20-án érik el az első alaptábort. A július végéig tartó mászó időszakban az Abruzzi-útvonalon kiépítik a táborokat, akklimatizációs köröket tesznek, végül az időjárási körülményekhez mérten július végén megpróbálkoznak a csúcstámadással. A hegyet augusztus elején hagyják el, végül augusztus 10-én érkeznek vissza Budapestre.

Előző cikkÖtezer éves élesztőből készítettek sört izraeli tudósok
Következő cikkA Roszkoszmosz 2030-ban tervez Holdra szállást