Főoldal Életmód Gasztronómia Különleges gasztronómiai finomságok a Zengő lábánál

Különleges gasztronómiai finomságok a Zengő lábánál

A különleges alapanyagok használata és az ízek merész kombinálása a védjegye a korlátozások után újranyíló hosszúhetényi Hosszú Tányér étteremnek. A Pécs melletti faluban egy olyan gourmet-házat hoztak létre, ahol továbbra is Kun Péter mesterséf saját kezűleg készített ételei kerülnek a vendég tányérjára.

A Zengő hegy melletti Hosszúhetény főutcáján álló, évszázados sváb parasztház kapualjába befordulva nem hétköznapi étterem fogadja a vendégeket. A kicsiny helyiség első pillantásra a múlt század elejének világát idézi fel, emberközeli hangulatot varázsolva a csendes és barátságos helyre.

A régies enteriőr sajátos kontrasztban van a legmodernebb eszközökkel felszerelt konyhával, amely ráadásul egybenyílik a vendégtérrel. Az asztal mellől felállva bepillanthatunk a munkafolyamatokba és beszélgethetünk a séffel és csapatával. Akik szívesen válaszolnak is a kérdésekre, miközben precíz és összehangolt mozdulatokkal készítik az ételeket. Szinte nincs is olyan vendég, aki kihagyná a lehetőséget. „Az embereket egyre jobban érdekli a gasztronómia, a hozzánk betérőkre pedig különösen igaz, hogy kíváncsiak és egyúttal nagyon igényesek is” – mondta Kun Péter konyhafőnök.

A nemzetközi hírű séf a kezdetektől fogva részt vett a hely koncepciójának kialakításában a tulajdonosokkal közösen. A Hosszú Tányér konyhájában a receptek összeállításától a tálalásig mindent ő végez, munkáját egy sous chef segíti.

A Hosszú Tányér gourmet-házban országosan is egyedülálló kulináris élményt kínálnak. A Tányér nem tömegétterem, minden ebéd vagy vacsora újdonságokat tartogat. A járvány után is megszokott dolog, hogy két hétre előre érdemes helyet foglalni, az utcáról betérve csak szerencsével találhatunk szabad asztalt.

A vonzerőt adó egyediség egyrészt az alapanyag-használatban rejlik. Minden fogással egy kicsit elrugaszkodnak a földtől: egzotikus hozzávalók, merész és szokatlan párosítások vagy pedig közismert, de egészen váratlan formában a tányérra kerülő alapanyagok csábítanak kóstolásra. A novemberi nyitás óta volt már az étlapon láma, krokodil és kardhal is. Libamájból pedig fagylalt is készült már az étteremben.

A legnagyobb figyelmet az előkészítés kapja. „Nem csak egyszerűen levágunk egy szelet húst, kiklopfoljuk és megsütjük. Olyan technológiákat, húsmegformálásokat használunk, amelyek nagy időráfordítást és odafigyelést igényelnek. Egyszerű folyamatok nálunk nincsenek, a minőséghez komoly szakmai tudásra van szükség” – osztott meg műhelytitkokat a séf.

Az étlap minden hónapban teljesen átalakul. Az étterem csak péntektől vasárnapig tart nyitva, a fennmaradó időben az új ételeken dolgoznak. „Van, hogy egy perc alatt megszületik egy új recept az agyamban, máskor csak egy hónap alatt áll össze. Ha le is írok egy ételt, akkor is ötvenszer visszatérek rá, ötvenszer összerakom újra és újra. Először fejben tervezem meg, hogy egy párosítás együtt milyen ízt eredményez és miként fog a tányéron kinézni, majd utána a konyhában kísérletezve csiszoljuk tökéletesre” – mutatta be a konyhai munka kreatív oldalát Kun Péter.

Az ételek a legfrissebb nemzetközi gasztronómia trendeknek felelnek meg, ötvözve azt a hagyományos magyar gasztronómia ízeivel. A legfrissebb étlapról például a konyhafőnök a marhapofa brassóit ajánlja kóstolásra. „Ez egy hagyományos étel, amiről mindenkinek van a fejében valamilyen kép. A mi verziónk közel sem úgy néz ki, izgalmas és formabontó, textúrájában és tálalásában egyaránt” – ígérte.

A Hosszú Tányér séfjének és tulajdonosának közös célja, hogy képesek legyenek nemzetközi díjakat is begyűjteni, de elődlegesen a vendégeiknek szeretnének megfelelni és különleges élményt nyújtani. Az ország minden pontjáról és külföldről is érkező vendégek elégedett visszajelzései mellett már számos étteremkritikus is pozitívan nyilatkozott a helyről.

Előző cikkMár kétmilliárd forintot fektettek be a magyar virtuális startup-piactéren
Következő cikkKristen Stewart alakítja Diana hercegnőt a Spencer című filmben