Főoldal Kultúra Zene Zenei évad nyitó koncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Zenei évad nyitó koncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

A 2022-es zenei évad nyitó koncertje a fenséges Jupiter címet kapta, ami a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában január 6-án 19.30 órai kezdettel a Zeneakadémián hallgatható meg.

Az est folyamán három mű hangzik el két olyan előadótól, akik kortársak voltak, a bécsi klasszika kiváló komponistái. Wolfgang Amadeus Mozart – mert hisz ő az egyik – nagyra becsülte pályatársa, Johann Baptist Vanhal szimfóniáit. Sőt játszottak együtt is. Talán minden idők leghíresebb kvartettje állt össze, amikor Dittersdorf és Haydn hegedült, Mozart játszotta a brácsa és Vanhal a cselló szólamát.

A január hatodikai koncerten először Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfóniája, majd Mozart: c-moll zongoraversenye csendül fel, zárásként pedig Mozart: C-dúr (Jupiter) szimfóniája lesz hallható, ami fenséges, energikus nyitótételével igazán kiérdemelte a római főisten nevét.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjének szólistája, a hetvenéves Ránki Dezső lesz, aki pályakezdésekor Kocsis Zoltánnal és Schiff Andrással új igényesség szellemét hozta a magyar zenei előadóművészetbe. A karmesteri pulpituson Rajna Martin a fiatal magyar karmestergeneráció ígéretes tagja áll ezen az estén.