Site icon Napimagazin

Meglestük az IKEA 2014-es karácsonyi kollekcióját

Pár nappal ezelőtt volt szerencsénk megcsodálni az IKEA idei karácsonyi kollekcióját, ami ezúttal sem okozott csalódást. A Gastropolis főzőiskolában tartott eseményen gyönyörű karácsonyi hangulatban megterített asztalok vártak mindenkit, és hogy valami kerüljön is az asztalra, megismerkedtünk pár tradícionális svéd finomsággal, melyeket elkészítettünk, majd jóízűen elfogyasztottunk az este folyamán.

Az IKEA 2014-es karácsonyi kollekcióját a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a letisztultság jellemzik, amelyeket idén két különböző stílusban öntöttek formába a tervezők. A tradicionális, régmúlt karácsonyait idézői klasszikus stílus, valamint a szabályos, geometrikus mintázatokra építő modern kiválóan kombinálhatóak bármely enteriőrrel, és a variációk sokaságának köszönhetően teljesen személyes ízlésünkre, stílusunkra szabhatjuk az ünnepi díszbe öltöztetett otthonunkat. Újdonság a fehér erőteljes használata, amellyel határozott éleket, kontrasztokat teremtettünk, és amellyel arra törekedtünk, hogy feloldjuk a hagyományos karácsonyi színek évszázados hegemóniáját.

Hagyományos stílus

A klasszikus, pirosban és fehérben pompázó ünnepi stílust az aprólékosan kidolgozott formák és a svéd népművészet hagyományait felidéző minták teszik különlegessé. Mindezek segítenek megidézni a régmúlt karácsonyok hangulatát, ugyanakkor a darabok mégsem hatnak ódonnak, és egyúttal kerülik a túlságosan minimalista megközelítést is.

 

Bátran játszottak az anyagokkal, és az üveg mellett bőségesen használtak textilt és filcet is. A klasszikus stílusú ünnepi dekorációt és kiegészítőket bátran ajánljuk azok figyelmébe, akik nem szeretnének szakítani a hagyományos eleganciával, ugyanakkor friss, letisztult stílre vágynak.

Svéd modern

A svéd modern stílus esetében a klasszikus arany-ezüst párost az arany és a fehér kombinációjára cserélték, amelyek kontrasztját néhány rafinált kiegészítőn némi ezüsttel és rézzel finomították. Az egyenes vonalak, a szabályos geometrikus minták gyorsan magukra vonzzák a tekinteteket, és követik a funkcionális svéd dizájn irányelveit.

A nagyobb dekorációs elemek pillanatok alatt új fókuszpontot adnak az enteriőrnek. A kollekció darabjaiba egyértelműen az arany csillogása hozza be az ünnepi érzést, amely akár egy gyertya fényére is finom fényjátékkal reagál.

 

Ajándék minden olvasónknak!

Előkarácsonyi ajándékként megosztunk veletek az est folyamán megismert receptekből párat, hogy ti is el tudjátok otthon készíteni őket. A svéd húsgolyó receptért ezúttal is köszönet a csapatnak!

Svéd húsgolyók áfonyával, mártással és főtt burgonyával (5 főre)

a húsgolyókhoz:
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek mustár
szerecsendió. só, bors

a mártáshoz:
100 g vaj
100 g búzaliszt
4 dl alaplé
2,5 dl tejszín
2-3 ek szójaszósz
1 cs petrezselyem
só, bors

a vörösáfonya-lekvárhoz:
2 dl vörösáfonya-lekvár
100 g aszalt vörösáfonya
1,5 dl almalé

a burgonyához:
7 db közepes burgonya
1 cs petrezselyem
só, bors

Elkészítés:
A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, borsot, szerecsendiót, zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle és vaj és olaj keverékén körbesütjük.

A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk, és 1,-15 percig forraljuk. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

A vörösáfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk.

A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben kifőzzük. leszűrjük és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.

Lazacderék tejszínes rakott burgonyával (5 főre)

a lazachoz:
5 szelet lazac
só, bors, vaj, olívaolaj
a burgonyához:
7 közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
100 g reszelt sajt
300 g tejszín
100 ml tej
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, nagyon vékonyra felszeleteljük. Egy tűzálló edénybe vagy mélyebb tepsibe, amelyet alaposan kivajaztunk, a burgonyaszeleteket szépen lerakjuk, a szeletek közé jutatva a zúzott fokhagyma és a reszelt sajt keverékét, sót és borsot is. Tej és tejszín keverékével meglocsoljuk, és a maradék sajtot a tetejére szórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul és beszívja az összes folyadékot. Ha nagyon pirul a teteje, fóliával takarjuk be. Tálalás előtt 8-10 percet hagyjuk pihenni.

A lepikkelyezett, kiszálkázott lazacot szeletekre vágjuk. Minden oldalát megkejük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon bőrével lefele sütjük, amíg a bőre megpirul, ez nem több 3-4 percnél. Ekkor a két oldalát és a tetejét is megpirítjuk, esetleg kevés vajat is dobhatunk a serpenyőbe. Pihentetjük pár percig és tálaljuk.

Svéd karácsonyi kalács

Hozzávalók:
230 g cukor
1 cs vaníliás cukor
2 tojás
2 dl tej
280 g liszt
100 g vaj
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál őrölt fahéj
½ tk őrölt gyömbér
1-2 db szegfűszer őrölve
½ tk őrölt kardamom
50 g egész mandula

Elkészítés:
A vajat habosítsuk ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és keverjük ki alaposan. Adjuk hozzá a tejet. A liszthez keverjük a fűszereket és a sütőport. A lisztes mixet keverjük a tojásos keverékhez. Alaposan kivajazott és kilisztezett őzgerincforma aljára szórjuk a mandulát, és öntsük rá a masszát. 180 fokos sütőben süssük készre, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI
Exit mobile version