Főoldal A világ New York New York, 2022. március: ellátogattunk a The Marvelous Mrs. Maisel-házhoz

New York, 2022. március: ellátogattunk a The Marvelous Mrs. Maisel-házhoz

New York-i utazásunk során több kultikus részt, létesítményt, területet megtekintettünk. Különös figyelmet fordítva arra, hogy olyan forgatási helyszíneket is belevegyünk a felhozatalba, amelyek valamilyen formában fontosak számunkra, és nagy valószínűséggel olvasóink is szeretik majd ezeket.

Így hát fentiek szellemiségében ellátogattunk az Amazon nagysikerű sorozatának, a The Marvelous Mrs. Maisel egyik legmeghatározóbb helyszínére, konkrétan oda, ahol a sorozatbéli lakóház áll. Mindez nem messze a Central Park északnyugati csücskétől, a Riverside Drive-on található az Upper West Side-on, közvetlenül a Hudson folyó tőszomszédságában.

Az utca csendes, természetesen egyirányú. A környék rendkívül nyugodt; a tizenkét emeletes, XX. század elején épült klasszikus stílusú lakóház épp felújítás alatt állt ottjártunkkor – a homlokzat alsó része, így maga a főbejárat eső- és szél ellen védő kijárója sem látszott az állványozástól.

A sorozatban a Weissman család, s maga Midge hatalmas, háború előtt épült otthona (szintén, a történet szerint is) Manhattan Upper West Side-ján található, egy elegáns bérházban, amelynek gyönyörű bejárata a Riverside Drive és a West 111. utca sarkán található. Ez egy vitathatatlanul az ideális belvárosi lakás, mesés kilátással a Hudson folyóra, faburkolatos könyvtárral, kandallóval, klasszikus díszlécekkel és egy olyan hálószobai folyosóval, amelyen még végigfutni is hosszadalmas.

Olyan, mintha csak Amy Sherman-Palladino, a sorozat megalkotójának idealizált 1950-es évekbeli univerzumában létezhetne – vagy valóban olyan? Vajon mennyi a hasonlóság Weissmanék otthona és a valódi lakás közt?

Fantasztikus kilátás a Hudson folyóra a 404 Riverside Drive-ról (fotó: Amazon)

A külső felvételekhez használt lakóház a 404 Riverside Drive-on található Strathmore, egy 12 emeletes tömbház, amely 1909 őszén készült el a Riverside Drive és a West 113th Street sarkán, lényegében pontosan ugyanott, ahol a sorozatban is. A lakóházat a Schwartz & Gross tervezte, akik a 20. század elején-közepén a New York-i lakásszcéna termékeny építészei voltak.

Az épület eredeti alaprajza szerint minden emeleten két, 10 szobás lakás volt (az “N” és az “S” lakások). Minden lakásban volt előszoba, nappali, étkező, könyvtár, konyha, három hálószoba és két személyzeti szoba.

Nem ritka, hogy a tévéműsorok egy épület külsejét használják fel, hogy aztán olyan díszletet alkalmazzanak, amely merőben eltér attól, ami valójában az épület belsejében volt. A The Marvelous Mrs. Maisel azonban más: a Strathmore 10 szobás lakásai, konkrétan az “N” lakások, szinte pontosan megfelelnek a sorozatban szereplő lakás elrendezésének, méretarányának és nézeteinek.

Mi is az első bizonyíték arra, hogy a sorozatban látott részletek és a valóság egyeznek? Figyeljük csak meg a kandalló melletti ferde falat és ablakot, amely megegyezik a Strathmore külső ablakos sarkával.

Weissmanék lakása különleges elrendezésű: a nagy előszobából nyílik az étkező, a hosszúkás nappali, balra pedig a könyvtárba vezető dupla ajtó, míg jobbra egy hosszú folyosó vezet a konyhába és a hálószobákba.W

A Weissmann-lakás előszobája (fotó: Amazon)

Az épület eredeti alaprajzai pontosan tükrözik ezt az elrendezést, ami bizonyítja, hogy a sorozat díszletei megdöbbentően hűek a Strathmore valódi lakáselrendezéséhez. Még a hálószoba előszoba végén lévő szoba – az eredeti alaprajzon “öltöző” – is Midge ruháinak tárolójaként jelenik meg a sorozatban.

Csaláoi vacsora a Weissmann-családban (fotó: Amazon)

Az évek során a 10 szobás lakások egy részét kisebb egy- és kétszobás egységekre bontották. Ez nem egyedülálló a Strathmore-ban: ahogy az életmód változott, és az embereknek már nem volt szükségük ilyen nagyméretű lakásokra, sok épület a New York-iak ízlésével együtt fejlődött.

A Weissmann család – pillantkép (fotó: Amazon)

Az utóbbi időben volt némi találgatás arról, hogy mennyibe kerülhet a Weissman-lakás egy StreetEasy-cikk fényében, amely a nemrég eladott egységek alapján próbálta megbecsülni az otthon értékét. A StreetEasy azt állítja, hogy egy olyan lakás, mint a műsorban szereplő, ma 9 millió dollárba kerülne, 1959-ben pedig körülbelül 462 000 dollárba. Ez az értékbecslés azonban irreális, mert először is, az 1950-es években egyszerűen nem lehetett volna megvenni a lakást: abban az időben ez egy bérház volt, amelynek bérlői között üzleti vezetők és, igen, a Columbia Egyetem professzorai is voltak.

A Strathmore eredeti tervrajza

A legtöbb New York-i lakóépület eredetileg bérlakásnak épült, akár nagyszabású, akár szerény volt. A szövetkezeti lakások technikailag az 1880-as években jelentek meg New York Cityben, de a legtöbb épületet csak a 20. század közepén alakították át bérlakásból szövetkezetivé. A The New York Times idézte egy korábbi Strathmore-bérlő unokahúgát, aki elmondta, hogy 1964-ben a nagybátyja egy 10 szobás lakást bérelt az épület S-vonalában havi 700 dollárért, ami inflációval kiigazítva körülbelül havi 5800 dollár.

A Times egy másik archivált beszámolója szerint az épület 1967-ben, mindössze három évvel később vált szövetkezetivé. Egy olyan 10 szobás lakás, mint amilyenben Midge családja lakott, 30 000 dollárba került – vagyis ma körülbelül 231 000 dollárba.

Míg sok lakást kisebb egységekre osztottak (egy 3 szobás lakás az épületben egyébként 1967-ben 8000 dollárért, azaz ma 61 600 dollárért lehetett megvenni), néhány 10 szobás lakás érintetlenül maradt. És az egyik, a 12N lakás – ugyanaz a sor, amelyről Midge lakása is származik – 2017-ben 5,9 millió dollárért kelt el. Bár a manhattani piac 2017 óta jelentősen változott, és ma már nehéz lenne ugyanezt az eladási árat elérni, még mindig egy olyan lakásról beszélünk, amely a jelenlegi piacon 5 millió dollár körüli áron kelne el.

Tehát ha legközelebb a The Marvelous Mrs. Maisel című sorozatot nézzük, és elkalamdozik a fantáziánk a pazar Riverside Drive-i lakás kapcsán, megnyugodhatunk: igen, valóban létezett – és még mindig létezik.

A helyszín külön érdekessége a házzal szemközti parkban található magyar vonatkozású, az 1848-as szabadságharcnak emléket állító Kossuth-szobor, ahol minden évben március 15-én a New York-i magyar közösség megemlékezik a történtekről.

Felhasznált forrás: curbed.com

Felhasznált fotók: Amazon

Előző cikkA madridi Prado Múzeumban illatkiállítást kreáltak Brueghel és Rubens A szaglás című festménye köré
Következő cikkA prémium hamburgerek és a költészet találkozása