Főoldal Kultúra Film Robert De Niro, az igazi átváltozó művész

Robert De Niro, az igazi átváltozó művész

Robert De Niro akár a bőrét is vásárra viszi a jó alakításért. Lassan ő lesz az utolsó hollywoodi sztár, aki tudományos alapossággal fog bele a filmjeibe. A forgatás előtt mindig kutatómunkát végez, hogy megismerje azt, akit megformál. Ugyanakkor nem csupán fejben készül fel a szerepére. Külsőleg is próbál hasonlítani ahhoz, akinek a bőrébe bújik a kamerák előtt.  Legendák szólnak arról, hogyan rótta taxisofőrként a cseppet sem veszélytelen new york-i utcákat a híres Scorsese film felvételei előtt, illetve arról is, amikor a Nagymenők kedvéért igazi gengszterekkel „barátkozott” össze.

Maximalizmusát a legjobban Cape Fear – A rettegés fokában (Paramount Channel, augusztus 18., kedd 21:40) nyújtott színészi teljesítménye jelképezi. Ebben pszichopata bűnözőt alakít, aki előtt csak egyetlen cél lebeg: bosszút akar állni egykori ügyvédjén a rácsok mögött töltött évekért. A forgatás előtt De Niro megszállottan böngészte a szexuális bűntényeket elkövető férfiakról szóló orvosi és rendőrségi vizsgálatok anyagait. Próbálta ezeken keresztül megfejteni a bűnözők motivációt, lelki sérüléseik eredetét. Emellett arra is hajlandó volt, hogy az egész testét átformálja a szerep kedvéért. Kigyúrta magát és a testére számtalan „börtöntetkót” rakatott fel. Fogorvoshoz is bejelentkezett. Ötezer dollárt fizetett azért, hogy a hibátlan fogsorát olyanná alakítsák, mintha az hosszú idő óta el lenne hanyagolva. A forgatás után természetesen mindent visszacsináltatott, így nyoma sem maradt a drasztikus elváltoztatásának.

robert_de_niro_cape_fear

Hasonló őrültségre a Copland (Paramount Channel, augusztus 20.,csütörtök 21:40) kedvéért is kapható volt. A filmben a rendőrség belső elhárítási osztályán dolgozó zsarut formál meg. A színész felfigyelt arra, hogy az elsősorban irodai munkát végző rendőrök szinte egytől-egyig plusz kilókkal küzdenek. Több se kellett neki. A forgatás idejére ő is magára szedett némi túlsúlyt, hogy külsőleg se különbözzön tőlük. Visszaemlékezései szerint könnyen meghízott, viszont a fogyókúrával nagyon megszenvedett.

cop_land_1997_pic05_robert_de_niro

Az Éjszaki rohanás (Paramount Channel, augusztus 19., szerda 21:40) miatt másképpen veszélyeztette az egészségét, de legfőképp a testi épségét. Miután a filmben fejvadászt alakít, tapasztalatszerzés céljából a valóságban is beállt a kisebb-nagyobb stikliket elkövető bűnözők elfogására szakosodott privát kopók közzé.  Nagyobb balhéba ugyan nem keveredett, de már az is eléggé félelmetes volt számára, hogy a társai folyton kibiztosított fegyverrel jöttek-mentek vele. Mellettük megtanulta azt is, hogy a biztonság érdekében néha érdemes előbb ajtóstól rontani a házba és csak utána kérdezni.

robert_de_niro_midnight_run

Ezekből a példákból is látszik, hogy Robert De Nironak ezer arca van. Nemcsak eljátssza a szerepét, hanem próbál belebújni a figura bőrébe és annak a szemén keresztül látni a világot. Ez a sokszínűség kifizetődő a számára, hiszen több mint negyven éve állja a sarat Hollywoodban, ahol sok sztár hullócsillagként tűnik fel, majd bukik le.

A Paramount Channel augusztus 17 – 21. között Robert De Niro hetet tart. Az „5 este 5 film Robert De Niroval” program válogatást nyújt a filmjeiből. Minden este 21:40-től láthatóak a főszereplésével készült alkotások. Hétfőn a Pokoli lecke, kedden a Cape Fear – A rettegés foka, szerdán az Éjszakai rohanás, csütörtökön a Copland és pénteken a Mindenki megvan.