Főoldal Életmód Gasztronómia Catler GR 8030 – grillezés otthon, minőségi recept szerint

[TESZT] Catler GR 8030 – grillezés otthon, minőségi recept szerint

Tagadhatatlanul indul a grillszezon, a tavaszi környezet lassan ténylegesen bezöldül, érkezik a könnyed, nyári időjárás. Csalogatóan a kertbe, szabadtéri programok hadával szembesülünk, óhatatlanul mocorog bennünk a kisördög: menni, túrázni, és/vagy épp a kertben sütögetni.

catler_g8030_teszt_napimagazin_001

Divatos a grillezés manapság, ez tény. De mi történik akkor például, ha nem áll rendelkezésünkre kerti grill, vagy épp kertünkben grillezésre alkalmas helyszín? A Catler szerint nincsen gond egyáltalán, hiszen remek kontaktgrill ajánlatokkal kecsegtetnek, pontosan azok számára, akik mondjuk lakásuk konyhájában szeretnék átélni a grillezés kulináris élvezetét. Hatékonyan, helytakarékosan. S mindezt prémium tálalásban.

Úgy döntöttünk tehát, hogy górcső alá vesszük az ausztrál illetőségű Catler márka mindentudó kontaktgrill berendezését, melyet GR 8030 típusjelzéssel látott el a gyártó.

catler_g8030_teszt_napimagazin_003

Mi is volt alapvetően a követelmény, mielőtt belekezdtünk a tesztelésbe? Elsősorban a helytakarékosság, de döntő szerepet játszott a hatékonyság, beleértve a sütés és az ételek elkészítésének gyorsaságát, valamint a kedvező ár-érték arányt is. A minőség mikéntje sem elhanyagolható természetesen, fontos szempont a robosztus felépítés, a jó minőségű anyaghasználat (például a burkolat esetében).

catler_g8030_teszt_napimagazin_006A Catler GR 8030 kontaktgrill vaskos felépítésű, jókora eszköz, tekintélyes súllyal – mindez már sejtette is, hogy a minőségi kialakítás jelen van a terméknél. Az eszköz dupla grill sütőlappal lett ellátva, ezek egyike bordázott (a húsok elkészítéséhez), a másik teljesen sima (zöldségek, vagy akár palacsinta sütéséhez). A grill lapok kivehetők helyükről integrált gombok segítségével, ennek köszönhetően könnyedén tisztíthatók, mosogatógépbe is tehetők, valamint tetszés szerint megcserélhetők is, ha igényeink úgy kívánják. A lapok egyébként tapadásmentes és karcálló (utóbbi azért bizonyos határokon belül, nem árt szilikon alapanyagú grill lapát beszerzése a használatbavétel előtt, ha nem rendelkeznénk ilyennel). A felületek Quantanium bevonattal rendelkeznek, ez hasonló a hagyományos értelemben vett teflonhoz; eredményeképp a lehető legkevesebb zsiradékot kell felhasználnunk.

Mindezeken felül a Catler GR 8030 grill lapjai szinte teljesen tapadásmentesek is egyben, persze ha zsiradék, vagy például olvadt sajt ráég a felületre, akkor könnyedén eltávolíthatók ezek is a sütés végeztével.

catler_g8030_teszt_napimagazin_005

Az alsó és a felső grill lap megfelelő szögű döntésével a sütés közben felgyülemlett zsiradékot a kivehető és mozgatható csepptálcára lehet vezetni, úgy, hogy a használat közben teljesen meg is feledkezhetünk a keletkező melléktermékekről. Hasznos ez, hiszen konyhánkban a Catler GR 8030 használatára kialakított hely vagy felület tiszta maradhat hosszabb sütögetések esetében is, ráadásként a kivehető tálca szintén könnyedén tisztítható.

catler_g8030_teszt_napimagazin_009A rendszer automatikusan melegszik be (HEATING), de mielőtt elkezdenénk a munkafolyamatot, el kell döntenünk, hogy grilleznénk (SEAR) vagy inkább kevesebb üzemi hőfokot igénylő folyamatba kezdenénk (panini készítése például). A készülék előlapjának jobb oldalán található kapcsolót a megfelelő állásba fordítva elkezdődik a beüzemelés, hozzávetőlegesen kicsit sok, 5-6 perces időintervallum szükségeltetik a megfelelő hőmérséklet eléréséhez grill profilban. Az Element IQ szenzor rendszer részét képező egység ilyenkor lekapcsol, vagy ha úgy tetszik, standby módba vált, megkezdhetjük a húsok, köretek elrendezését a lapokon.

Függően attól, hogy milyen típusú húst készítünk, értelemszerűen az elkészítés ideje változhat – ez szintúgy vonatkozik a köretekre is (zöldségek, burgonya, és a többi). Azon felül, hogy a Catler GR 8030 Element IQ automatikája érzékeli a grill lapok mindenkori hőmérsékletét, és grillezés esetében folyamatosan 230 fokon tartja azokat, más intelligens funkciót nem hordoz a kontaktgrill – hiányoltuk például a sütés elkészültére figyelmeztető hangjelzést egyebek mellett.

catler_g8030_teszt_napimagazin_002

Ha a központi rendszer érzékeli, hogy a grill lapok hőmérséklete túlzottan megemelkedik, vagy épp lecsökken, remekül egyenlít, a mindenkori beállított értéket tartja. A skála tág, 160 és 230 fok közt variálghatunk, de vannak előre beállított profilfokozatok is (LOW, PANINI, SEAR).

A Catler GR 8030 esetében használhatunk természetesen időzítőt is, jó kényelmi funkcióként (bal oldali kapcsoló), de mindenképp ajánlatos felügyelni a sütési folyamatokat (húsok és köretek mozgatása).

Jobb oldalon, a két funkciókapcsoló közé ékelve található a Catler GR 8030 LCD kijelzője, mely alapvetően 45 fokos szögből olvasható és látható optimálisan, szemből nézve az összes felirat látszik, úgy tűnik, mintha minden megjelenne a rendelkezésre álló információkból. Kettő háttérszín is rendelkezésre áll, a hálózati csatlakoztatás után kék, míg használat közben narancssárga. Főkapcsoló a terméken nem található, ez kicsit furcsa is volt, a konnektorba csatlakoztatás után azonnal áram alá kerül a rendszer, ám a sütési folyamat megkezdése kizárólag a jobb oldali kapcsoló megfelelő helyzetbe állításával indul.

catler_g8030_teszt_napimagazin_007

Hagyományos értelemben vett grillezéshez a Catler GR 8030 grill lapjait vízszintbe tanácsos döntenünk (BARBECUE), itt kisebb ügyességi feladványnak is beillő ténykedést kellett eszközölnünk – az eszköz oldalára tervezett karral kellett trükközni, lefelé hajtani, majd magunk felé húzni, hogy a biztonsági kapocs kiengedjen, és a lezárt nyithatóság feloldódjon.

Kihajtva termetes a Catler GR 8030, közel 1 méter szélességű lesz így (86 centiméter), úgyhogy gondoskodnunk kell arról, hogy az elhelyezés 10-10 centiméteres ráhagyásokkal megfelelő legyen. A grillező felület mérete egyenként 34×26 centiméter, így látható, hogy a kapacitás maradéktalan, két főre szóló adag – húsok, zöldségek – hozzávetőlegesen egy körben elkészíthetők.

catler_g8030_teszt_napimagazin_004

A Catler GR 8030 felső grill lapjának magassága állítható. Természetesen ez összecsukott módban fejti ki pozitív hatását, mondjuk akkor, ha melegszendvicset készítenénk, és az alkalmazott alapanyagok megkövetelik ezt. Itt ismét megszokás kérdése, hogy mennyire tudjuk gyorsan és hatékonyan kezelni a beállításokat, véleményünk szerint pár perc alatt elsajátítható.

Nemesacél és fém-ötvözet kivitelt kapott a Catler GR 8030 kontaktgrill, érintésre kellemes, viszont a lemezek vastagsága nem túl meggyőző, gyenge nyomásra is horpadásra hajlamosak a felületek. Az oldalak kialakításának zsanérjai rendkívül erősnek tűntek, ami tulajdonképp talán az egyik legfontosabb részösszetevő egy kihajtható kontaktgrill készülék esetében, hiszen a napi használat során ezek a pontok azok, amelyek a legnagyobb tényleges fizikai igénybevételnek vannak kitéve.

catler_g8030_teszt_napimagazin_010

Catler GR 8030 specifikációk

Kialakítás: nemesacél és fém-ötvözet

Teljesítmény: 2400 W

Grillező felület mérete: 34×26 cm

Termék méretek: 43x38x18 cm

Súly: 8.76 kg

Még több fotó: Napimagazin.hu Facebook oldal

Még több információ a gyártó honlapján: http://www.catler.hu/grillezes/gr-8030

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, SonyCanon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS