Főoldal Autó, motor Autóteszt Peugeot 308 1.6 e-HDi Allure – nincs is más, csak színtiszta...

[TESZT] Peugeot 308 1.6 e-HDi Allure – nincs is más, csak színtiszta megújulás

Elszántan menetel a Peugeot újdonsült koncepcióival – legalábbis, ami az innovatív autógyártás mikéntjét illeti. Elegendő visszagondolnunk például az 508-as modell érkezésére, illetve a modell fogadtatására: valójában nagy visszhangot keltett, úgy 99 százalékban pozitívak voltak a benyomások és visszajelzések a nemzetközi szaksajtó irányából.

peugeot_308_1_6_e_hdi_001

Már akkor érezni lehetett, hogy az oroszlános márka túllépett egy bizonyos határvonalon, s jelentős arányban kezdett ismételten dominálni a termékskála megítélése kapcsán a nívó és prémiumérzet. Akár alsóbb kategóriás megközelítéseknél – vegyük csak figyelembe például a 208-as piacra lépését, majd később a 208 GTI legenda-újraélesztését!

Az első szériás 308-as még 2007-ben mutatkozott be a nagyközönségnek, a piaci forgalmazás is nem sokkal később vette kezdetét. Mondhatni, változtatások hada nélkül zajlott a gyártás egészen 2013 elejéig, bár 2011 márciusában a Genfi Autószalonon bemutattak egy mérsékelt faceliftet. A tavalyi év második felében megérkezett Magyarországra is a teljes egészében újragondolt Peugeot 308 (megelőző világpremier pontosan 1 évvel ezelőtt Genfben), most pedig a PSA konszern közkedvelt 1.6 literes HDi dízelével felszerelt példányt fogtuk tesztre. Szinte az összes létező extrával.

Hátrahagyva a régebbi klisét, merőben újszerűen

Nem meglepő módon az egész dizájn megváltozott, követvén a jelenleg aktuális Peugeot-arculat minden egyes részletét. Az orr fentiekből kifolyólag karakteres jelleget kapott, a fordított trapéz alakzatú, krómkerettel díszített hűtőmaszk ugyanakkor minimalista, ha a keresztrácsozatot nézzük (mindössze két csíkkal), a LED technológiára alapozó fényszórópáros tokozásának rajzolata aszimmetrikus párhuzamokkal csalogatja a tekintetet. A lökhárítóelem tulajdonképpen a felső beömlő folytatása, két oldalon ezüstös borításba ágyazott ködlámpafészkekkel, lendületet sugalló formákkal egyetemben.

2620 milliméteres tengelytáv: az oldalvezetést mustrálva rögvest szembetűnő lehet a küszöb hossza, a tesztautóra szerelt 17 colos keréktárcsák is pluszban hívatottak a vizuális egységet növelni. Az oldalajtók hosszú felületeket kaptak, ennek (is) köszönhetően kellemes a ki- és beszállás, főként, ha hozzávesszük: elöl és hátul is jelentős mértékben szélesre tárhatók. Az ajtókilincsek is szorosan követik az autó trendiségét, kissé ejtetten követik az oldalvonalakat, felső részükön szolidan megbúvó krómszegélyekkel. Ha már króm, legyen teljes az összkép: az oldalajtók üvegezését is e díszítéssel fogták közre, így jelentősen érzékelhető, hogy prémiumos megoldásokat alkalmaztak a tervezőmérnökök. A C oszlop viszonylag vastag, viszont érdekes, hogy mindez nem megy a vezetés komfortjának rovására, a kilátás teljesen korrekt mindegyik irányba.

Hangsúlyos elöl, de hátul sem mellőzi a nem hétköznapi elemeket a formaterv

Mit jelent 2014-ben a Peugeot-vonal, ha a modellportfólió szereplőinek a farkialakítását nézzük? Természetesen az asszimetria játékát, mely alapvetően a hátsó helyzetjelzők burkolatainak kialakításánál került alkalmazásra – hasonlóan egyébként, mint a front lámpatestjeinél. Míg a felső és alsó határvonalak egységesek, nincs bennük törés, addig a szélső, oldalirányba egészen a C oszlop közepéig benyúló lámpaoldalak középső részéből ki lett kanyarítva egy-egy kicsiny „szelet”, ez remekül közrefogja a tolatólámpa kiosztását, és elhatárolja azt az amúgy LED technológiával operáló irány- és helyzetjelzők kialakításától. Tehát tény, hogy a 2014-es Peugeot 308-nak kiemelt erősségeit képezik a lámpatestek – elöl, s hátul egyaránt; a hátsó, ötödik ajtóelem átlagos külsejű előbbieket leszámítva, a felső, tetővonali részen sportosságot idéző légterelő szárny is található, melynek oldalkeretei lágyan simulnak a hátsó ablakfelület két-két széléhez.

Kezdjük a csomagtérrel az enteriőr taglalását, ha már az előző bekezdést a raktér ajtajának taglalásával zártuk. Kategóriáján belül kitűnőnek mondható a csomagtartó alaphangon vett befogadóképessége, ugyanis a 420 literes érték igen kellemes, viszont a 40:60 arányban dönthető hátsó ülőpad lehajtása után akár 1228 litert is nyerhetünk. Az 508-as megjelenése óta tudjuk, hogy a Peugeot jelenlegi arculatának kialakításánál fukarul bántak a franciák a praktikum gyakorlati alkalmazásával, így a tesztelt 308-asban sem találtunk szinte semmi plusz rekeszt, süllyesztett tartóegységet, fiókot. Ez nem feltétlenül gond, hiszen lehet célirányosan, vagy inkább céltudatosabban is szortírozni apró holmijainkat az utazás indítása előtt, így talán több kellemetlenségtől is megkíméljük előre magunkat.

Igényes, minőségi. Kellhet-e ennél több?

Minőség és elegancia – e két szóval lehet tömören, ám annál velősebben összefoglalni a Peugeot 308 Allure felszereltségéhez tartozó összhatást, melyet az utaskabin produkált, kialakításából és igényes anyagválasztásából adódóan. Bőr mindenütt, szép, precízen pontos varrásokkal, puha tapintással, már-már a luxus szó is eszébe jut a delikvensnek, aki az öt ülés valamelyikébe ül. A 208-ban, 2008-ban, vagy akár az RCZ-ben már megszokott és megismert aprócska kormánykerék köszön vissza itt is, ezt kifejezetten szeretjük, hiszen a sportkormányokat idéző fogás és persze átmérő jelentősen könnyíti a vezetés, konkrétabban az esetleges manőverezés kivitelezését: itt is vajbőr természetesen a borítás, a tenyérnek kellemes, ráadásul a két keresztküllőre applikált kezelőgombok hüvelykujjal történő irányítása pillanatokon belül elsajátítható, kényelmes.

Apropó, kezelőgombok: nos, ilyesmiből vajmi kevés található a Peugeot 308 belterében, tehát ténylegesen analóg kapcsolóból minimális a felhozatal. Így jelentősen futurisztikusnak hat az utasfülke kezelőegysége, szinte minden a központi, kapacitív érintésérzékeny, 9.7 colos infotainment LCD kijelzőn keresztül hozható működésbe. S akkor mi maradt hagyományosan kapcsolható? A elakadásjelző, a központi zár, a hifi hangerőszabályozói, a belső tér levegőkeringetése, az ülésfűtés ki- és bekapcsolása, továbbá az ESP kiiktatása megmaradt úgy, ahogy megszokhattuk, a hangrendszer és a klíma szabályozása, navigáció elérése, okostelefon szinkronizálása, és még több, egyéb funkció viszont teljes mértékben digitális úton kelthető életre.

Kényelmes hosszú- és rövid távokon is

Kényelmes első, illetve hátsó ülésekkel szerelt az új Peugeot 308. Az első fotelek oldal- és hossztartása remek, az ülőlapok inkább puhák, mint kemények, de pont annyira, hogy ne legyen tengeribetegség érzetünk, ha túl göröngyös az útfelület hosszabb távon. Persze a nagyobb távú utazások lebonyolításának is messzemenően eleget tesz a kényelem, ugyanis akár 2-300 kilométer megtétele után sem éreztünk hát- és deréktájéki kellemetlenségeket, ami jó.

A hátsó ülőpadok ideális szöget zárnak a hátlapokkal, itt nyilvánvalóan keményebbek már a felületek, az 1804 milliméteres szélesség kissé korlátoz a férőhely révén – két nagyobb termetű felnőtt azért elfér viszonylag kompromisszumoktól mentesen, egyedül a tetőív csapottsága miatt érezhető a fejtér hiánya, ami némi helyezkedéssel nagy mértékben kiküszöbölhető. Itt máris segítséget jelenthet a lábtér, ami plusz távlatokat ad az utazás jó levezényléséhez, az első ülések háttámlájában kialakított mélyedések a térdek kényelmét és férőhelyét növelik.

Nem lehet melléfogni a HDi egységgel

Jól brillírozó, 1.6 literes e-HDi gázolajos aggregáttal szerelt modellt próbáltunk – már az autó átvételénél bizonyos volt, hogy panasz ezúttal sem lesz a már jól bejáratott, PSA konszern által több modellben, testvérmodellben is előszeretettel alkalmazott egységre. e-HDi, tehát start-stop automatikás hajtáslánccal, 6 sebességes, fele-fele arányban rövid és hosszabb áttételezésű manuális kéziváltóval szerelt verziót teszteltünk – biztos recept a gazdaságos üzemeltetésre. Valóban: 112 lóerejével (@3600 RPM), 270 Newtonméter maximum forgatónyomatékával akár dimnamikusnak is érezhető az amúgy nem túl könnyű, gyárilag 1135 kilogramm száraz súlyú kocsiszekrény mozgatása. Az extrázottságnak köszönhetően ez az érték úgy másfél mázsával több volt eleve, továbbá négy felnőtt személlyel utazva már túl is lépett a terhelés az 1.5 tonnán – így bizony a menettulajdonságok visszafogottabbak lettek. Nem úgy, mint a fogyasztás: a fentebb említett felosztásban országúti átlagként 3.6 liter jött ki 100 kilométerre, ez városi araszolgatós, sok-sok dugóban veszteglős stílussal is mindössze 1.3 literrel emelkedett – 4.9 literrel számoltunk, szintén 100 kilométerre lebontva. Tehát aszkétának definiálható a Peugeot 308 e-HDi hajtása, mely egy fővel hozzávetőlegesen mínusz 0.2-0.5 literes különbségeket is produkálhat országúti, városi, illetve vegyes felhasználási környezetben.

A motor aspektusa egyébként kiváló, ~130 kilométer/óráig a sebességfokozatokat megfelelően adagolva tökéletes a gyorsulás görbéje, a forgatónyomaték állandó jelenléte megmarad, a hat fokozat első három variációja rövidebbre, míg az utazófokozatok (4, 5, 6) hosszúra hangoltak, így autópályatempónál sem vall kudarcot az 1.6-os dízellel szerelt Peugeot 308: 2100 percenkénti fordulatszámot rögzítettünk, pillanatnyi 4.7-6.9 literes fogyasztással, terepszinttől függően. Tehát ideális utazóautó is lehet a 308, igaz, rövidebb távokra, két okból: méret, illetve hatótáv – utóbbi 53 literes tankjára vezethető vissza, igaz, így is körülbelül 800 kilométert el lehet autózni pályán egy huzamban.

Átlagos a kaszni magassága is a szegmensben – 1457 milliméter. Kanyarvételezésnél enyhe ívkülső dőlések érzékelhetők, ugyanakkor az alaphangon lágy futómű feszessé válik, és próbál ellentartani. Mivel az autó orrnehéz, ezért felléphet csekély alulkormányozottság is, ezt enyhe gázvisszavétellel azonnal korrigálni tudjuk, a stabilitás alig észrevehetően csökken, de ilyen esetekben instant vissza is állítható.

Ár-érték aránya meggyőző döntéseket hozhat

Nem kétséges: a Peugeot 308 feladta a leckét a konkurenciának, ugyanis emészthető árazással, francia, nem eltúlzott lágysággal, kiváló minőséggel, versenyképes külsővel és küllemmel garantáltan folytathatja az első szériás 308 sikertörténetét. Mivel jóval többet ad jelen igények szerint is, mint anno elődje, ezért már most kiszámítható és látható: közkedvelt lehet Európa szerte, így Magyarországon is. Nem lehetett véletlen az Év autója 2014 elismerés odaítélése sem, ugyebár?

A tesztben szereplő, egyben a jelenlegi árlista csúcsán helyet foglaló Peugeot 308 1.6 e-HDi Allure felszereltséggel 6 470 000 forintos bruttó alapáron kapható, most 300 ezer forint kedvezménnyel, azaz 6 170 000 forint bruttó áron kínálja az importőr. A belépő szintet az Access felszeletségű, 1.2 literes, 82 lóerős VTi motorral szerelt verzió jelenti, itt 4 620 000 a bruttó fogyasztói ár, akciósan 4 290 000 forint. A tesztben szereplő autó az alapáron felüli kiegészítőket, extrákat is tartalmazott, a mindenkori listaár ennek függvényében változik. A Peugeot jelenleg minden modelljére 5 év, vagy 100 ezer kilométer kiterjesztett garanciát vállal.

2013 Peugeot 308 1.6 e-HDi Allure specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1560 cm³

Maximális teljesítmény: 115 LE @ 3600 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 270 Nm @ 1750 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, 6 fokozatú manuális kéziváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4253 mm

Szélesség: 1804 mm

Magasság: 1457 mm

Tengelytáv: 2620 mm

Első gumik mérete: 225/45 R17

Hátsó gumik mérete: 225/45 R17

Tömeg, üresen: 1135 kg

Megengedett össztömeg: 1780 kg

Csomagtartó mérete: 420 liter, bővíthető 1228 literig

Üzemanyagtartály mérete: 53 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 191 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra:10.2 s (gyári), 10.3 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 4.7 l/100 km

Országúti: 3.4 l/100 km

Vegyes: 4.0 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 4.2 l/100km

Országúti: 3.3 l/100km

Vegyes: 3.7 l/100km

CO2 kibocsátás: 95 g/km

Bővebb információ a Peugeot hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston Technology, EpsonLivekodok.com, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, MSI