Puffadás, fáradékonyság, bőrkiütések vagy visszatérő megfázások – gyakori panaszok, amelyek mögött sokszor nehezen azonosítható ételintolerancia vagy rejtett gyulladás állhat. A NutriTest most egy olyan, új típusú vérvizsgálatot vezetett be Magyarországon, amely az Egyesült Államokban már évtizedek óta bevált, és négy különböző antitest (IgE, IgG, IgG4, IgA) egyidejű mérésével ad pontosabb képet a szervezet reakcióiról.
„A legtöbb ételintolerancia-teszt kizárólag az IgG ellenanyagot vizsgálja, ami sokszor félrevezető lehet. Mi viszont négy antitestet elemzünk, így komplexebb és megbízhatóbb eredményeket kapunk” – mondta Bózsik András Pál, a NutriTest szakértője.
A különböző antitestek eltérő immunválaszokat jeleznek. Az IgE azonnali allergiás reakciót mutat (például duzzanatot, viszketést), míg az IgA a nyálkahártyák gyulladását jelzi, mint az arcüreg- vagy bélgyulladás. Az IgG a vérben megjelenő, nemkívánatos fehérjékre reagál – jellemzően puffadást vagy bőrproblémákat okozva –, az IgG4 pedig az immunrendszer szabályozó folyamataiban játszik szerepet.
A hagyományos intolerancia-tesztek gyakran túl sok „pozitív” eredményt mutatnak, ami indokolatlan étrendkorlátozásokhoz vezethet. „Nem az a cél, hogy mindent elhagyjunk. Fontos, hogy csak azt a néhány ételt zárjuk ki, ami valóban panaszt okoz” – hangsúlyozta a szakértő. Elmondása szerint előfordult, hogy valakitől eltiltották a tejtermékeket, glutént és tojást, miközben a NutriTest vizsgálata kimutatta: csupán a tojásfehérje, valamint néhány zöldség és gyümölcs, például a banán és a brokkoli váltotta ki a tüneteket.
A NutriTest eredményei nemcsak tiltólistát adnak, hanem személyre szabott étrendi javaslatokat is, beleértve az ételek helyettesítését és a diéta fokozatos visszaépítését. A teszt különösen hasznos lehet azok számára, akiknél a tünetek késleltetve jelentkeznek, vagy a szokásos allergiavizsgálatok negatívak, mégis fennáll a panasz.
A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy az immunválasz helyét is képes meghatározni: ha például az IgA érték magas, az a bélrendszerben vagy a légutakban zajló gyulladást jelezhet. Ez segíti az orvosokat és dietetikusokat abban, hogy ne csak az étrendet, hanem a kezelést is pontosabban személyre szabják.
„Mérés nélkül csak találgatunk. Ez a vizsgálat viszont konkrét irányt mutat, és megmondja, hogyan lehet a tünetek mögé látni és változtatni” – fogalmazott Bózsik András Pál.
A NutriTest laborvizsgálatát az Egyesült Államokban működő, nemzetközileg elismert U.S. Biotek labor végzi, a mintavételi csomag pedig mostantól Magyarországon is egyszerűen, akár házhoz szállítással is elérhető.
