Site icon Napimagazin

x86-alapú szerver-alternatívákat mutatott be az IBM

Az IBM új rendszercsaládot jelentett be, amelynek tagjai nagy mennyiségű számítási adatot is gyorsabban, a hasonló kategóriájú, Intel Xeon v3 processzoros rendszerekhez képest közel 20 százalékkal kedvezőbb ár–teljesítmény arány mellett képesek feldolgozni. A termékcsalád így a zárt, olcsó tömegszervereket alkalmazó adatközpontok kedvezőbb alternatíváját kínálja.

A szervezetek többségénél jelenleg használt általános célú szerverek zárt processzortechnológián alapulnak, amelyek képességeit a big data, valamint a felhő- és mobiltechnológiák egyre inkább próbára teszik. Ezzel szemben az IBM olyan új, adatközpontú megközelítést alkalmaz rendszerei tervezésekor, amely az OpenPOWER Foundation építőelemein alapul. Az OpenPOWER Foundation 2013 végén alakult, és a kezdetben 5 alapítót számláló összefogás hamarosan 59 tagúra bővült. E tagok folyamatosan együttműködve azon dolgoznak, hogy az IBM POWER processzor nyílt architektúráját az ipari innováció szolgálatába állítsák.

Az új IBM Power S824L szerverek IBM POWER8 processzorokkal, a világ első, kifejezetten a Big Data-terhelések feldolgozására optimalizált mikroprocesszorával érkeznek. Az új rendszerek szoros integrációban egyesítik az IBM és a többi OpenPOWER-tag technológiát, köztük az NVIDIA GPU-gyorsítási megoldását, így például lehetővé teszik a bankok számára a kockázatok jobb elemzését, az energiavállalatok számára az olajtartalékok pontosabb feltérképezését, a tudósok számára pedig a betegségek gyógymódjainak gyorsabb megtalálását.

Az OpenPOWER hardver- és szoftverspecifikációján alapuló Power S824L rendszerek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek a nagy adatmennyiséget használó feladatokat a POWER8 processzoron futtassák, a számításigényes Big Data-terheléseket pedig kihelyezzék a több millió adatszámítás párhuzamos futtatására és a számításigényes alkalmazások jelentős gyorsítására tervezett GPU-gyorsítókra.

A Power Systems rendszerek GPU-gyorsításának kihasználásához az IBM a BLU Acceleration nevű technológiával optimalizálja a big data kezelésére szolgáló nagyvállalati alkalmazásait, többek között az IBM DB2 adatbázisszoftvert is. Továbbá az IBM dolgozik a széles körben használt és a GPU-gyorsítást kiaknázó bioinformatikai, védelmi, pénzügyi, molekuláris dinamikai és időjárás-modellezési alkalmazások – például a SOAP3, a NAMD, a GROMACS, az FFTW függvénytár és a Quantum Espresso – POWER processzorokon futó verziójának optimalizálásán is.

Az IBM Power Systems rendszerek a jövőben tartalmazni fogják az NVIDIA NVLink technológiát is, amely lehetővé teszi a PCI Express felületet megkerülő adatcserét a processzor és a GPU egységek között. Így az NVIDIA grafikus gyorsítói a teljes sávszélességet kihasználva érhetik el az IBM POWER processzorok memóriáját, gyorsítva így számtalan nagyvállalati alkalmazás működését. A technológiát tartalmazó rendszerek várhatóan 2016-tól lesznek kaphatók.

Bővül a POWER8 portfólió

A GPU-gyorsítást alkalmazó Power S824L rendszeren kívül az IBM POWER8 processzoros Power Systems-portfóliója és az azt kiegészítő megoldások köre a következőkkel is bővül:

Exit mobile version