Főoldal A világ Belföld Fotókiállítás nyílt Budapesten daganatos gyerekek megsegítésére

Fotókiállítás nyílt Budapesten daganatos gyerekek megsegítésére

Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotóriportere harminc fekete-fehér fotón mutatja be a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek részére fenntartott Démétér Ház életét és működését azon a kiállításon, amely csütörtökön Ilyen a box címmel nyílt meg Budapesten a Szent László Kórházban. A tárlattal a Démétér Ház új szárnyának felújítására gyűjtenek.

A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. A csontvelő-átültetést követő 2-3 hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek gyakorlatilag immunrendszer nélkül élnek, ezért ezt az időszakot steril elkülönítő boxban töltik.

Trencsényi István, a Démétér Alapítvány munkatársa a csütörtöki megnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás címe három üzenetet foglal magában: a gyógyuló gyerekek steril boxban és a körül zajló életét, a gyerekek küzdelmét, valamint a betegségből való felépülés reményét fejezi ki.

Budapest, 2015. november 19. Egy érdeklõdõ nézi Koszticsák Szilárdnak, az MTVA/MTI fotóriporterének Ilyen a box címû fotókiállítása egyik képet a megnyitón a budapesti Szent László Kórházban 2015. november 19-én. A harminc fekete-fehér fotó a csontvelõ-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylõ gyerekek részére fenntartott Démétér Ház életét és mûködését mutatja be. A tárlattal a Démétér Ház új szárnyának felújítására gyûjtenek. MTI Fotó: Kovács Attila

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész felidézte az átmeneti otthon nevét viselő Démétérnek, a földművelés és a termékenység istennőjének, a négy évszak kialakulásának mítoszát.

Az irodalomtörténész elmondta: Koszticsák Szilárd gyermekeket és szülőket ábrázoló képein gondosan bezárt steril szobákban, de mégis megjelenik valami a négy évszakból: az ősz melankóliája, a tél kérlelhetetlen hidegsége és a nyár életöröme.

Kiemelte, hogy a legfontosabb évszak a reményt és megújulást adó tavasz. „Hiszen, ahogy Démétér mítoszában, úgy valóságban is igaz, hogy a tavasz nem magától értetődően jön el. Meg kell küzdenünk érte” – hangsúlyozta.

Kriván Gergely osztályvezető főorvos hangsúlyozta: a Démétér Ház új szárnyának felújításhoz társadalmi összefogásra és támogatásra van szükség. Mint mondta, Koszticsák Szilárd fotói „erővel” mutatják be az orvosok és ápolók tevékenységét. Emlékeztetett arra, hogy a fotós három hónapos munkájának köszönhetően jött létre a kiállítás.

A 2006-ban épült Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak. A ház kilenc lakóegységből áll, ebből egy szobát a mozgássérültek igényei szerint, kettőt minikonyhával a csecsemők ellátásához szükséges követelmények szerint alakítottak ki. A házban közösségi terek, konyha, mosókonyha, tároló helyiségek szolgálják a gyerekek és a családok kényelmét, de kábeltévé, telefon és internet is van.

Nemrég lehetőség nyílt a Démétér Ház bővítésére, de legalább 100 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg romos állapotban lévő épület alkalmas legyen a családok és a transzplantáción átesett gyerekek rehabilitációjára.

 

Előző cikkKülönleges módon készült a legújabb Magna Cum Laude klip
Következő cikkAranyélet: elkészült a „hivatalos” Muffhunterz klip