Főoldal A világ Belföld 99 éve süllyedt el a „magyar Titanic”

99 éve süllyedt el a „magyar Titanic”

Pontosan 99 évvel ezelőtt, 1918. június 10-én süllyedt 70 méter mély hullámsírjába a „magyar Titanic”. Az SMS Szent István volt a magyar történelem egyetlen modern hadihajója. Mindössze egyetlen, végzetes küldetést élt meg.

A 152 méter hosszú monstrum megépítéséről még 1910-ben határozott az Országgyűlés. A csatahajó megépítéséhez szükséges költségek megszavazását csak azzal a feltétellel fogadta el a magyar országgyűlés, hogy a hajót teljes egészében a Ganz-Danubius fiumei hajógyárában építik meg magyar mérnökök és munkaerő közreműködésével. A név is előfeltétel volt, ugyanis Ferenc Ferdinánd a 18. század híres osztrák hadvezéréről, Báró Laudonról akarta elneveztetni a hajót. Végül Ferenc József császár döntésére lett a csatahajó neve Szent István. Két év alatt készült el a 22 ezer tonna vízkiszorítású Tegethoff osztályú csatahajó, amelyen torpedók ugyan nem kaptak helyet, 12 darab ágyú viszont igen, amely igen veszélyes fegyverré tette a csatahajót.

Szent István csatahajó

Az összehasonlítás a Titanic sorsával abból a szempontból mindenképpen megállja a helyét, hogy szinte ugyanakkor készültek el. A Titanic 1912-ben állt forgalomba és már abban az évben odaveszett, míg a Szent István 1915-ben állt szolgálatba, és három évvel később teljesítette be sorsát. Összeköti a két tragédiát, hogy súlyos tervezési hibák is hozzájárultak a két hajó pusztulásához. A Titanic hajóteste gyengébb volt a vártnál, míg a Szent István alacsony vízkiszorítása, magas súlypontja és a lőtornyok elrendezése miatt volt sebezhető.

A Szent István éveken át lehorgonyozva állt a pólai kikötőben és a térség légvédelmét támogatta. Június 9-én kapott először parancsot az indulásra, azonban küldetése nem maradt titokban. Luigi Rizzo olasz kapitány kiszúrta a konvojt, motorcsónakokat küldött az ellenséges hajókra, amelyek két torpedót is kilőttek a csatahajóra.

Hajnali fél négykor érték a lövések a Szent Istvánt, amely 6 óra 5 perckor felborult és menthetetlenül süllyedni kezdett. Az 1100 fős legénységből 89 fő nem élte túl a tragédiát.

A Titanic esetében az áldozatok száma jóval magasabb volt: a jeges vízben 1500-an lelték halálukat. Míg a Szent István 70, a Titanic 4000 méter mélyen alussza örök álmát.

Július 20-án a magyar közönségnek is lehetősége nyílik betekinteni a hajózás történetének e korszakába: Budapestre érkezik a világhírű Titanic kiállítás, ahol 2300 négyzetméteren eredeti bútorokat, ékszereket, ruhákat tekinthetnek meg a hajóroncsból. Idén először magyar „szoba”, önálló hazai részleg lesz, ahol a hajózás hazai történetébe, valamint a Titanic magyar vonatkozásaiba is betekintést bocsátanak