Főoldal A világ A “fény-festéstől” a fotó-retusálásáig

A “fény-festéstől” a fotó-retusálásáig

OPTIC 2022
Képünkön: David Brommer a B+H Marketing, oktatási vezetője, a Konferencia megnyitóján

Immár nyolcadik alkalommal találkozott a fotószakma kínálata az érdeklődő fotóamatőrökkel és profi fotósokkal az OPTIC 2022 Konferencián New Yorkban, a világ egyik legnagyobb fotóáruháza a B&H szervezésében. A 2022. június 12 – én kezdődött eseményen a fotószakma legjobb előadói, szakértői adtak tanácsot a fotózás, videózás iránt érdeklődő amatőrök és profik számára egyaránt.

Tudósítónk jelenti az eseményről.

Néhány benyomás és tapasztalat

Optic 2022

A rendezvény nem titkolt célja marketing, a B&H, illetve a fotótermék készítők bemutatása, a termékek és szolgáltatások népszerűsítése volt. Persze a közönség nemcsak az új termékeket, szolgáltatásokat ismerhette meg, hanem a résztvevők gazdagabbak lettek ismeretekben is, hiszen az előadások olyan továbbképzésnek tekinthetők, amely a fotós-társadalom fejlődését szolgálják.

Az esemény honlapja ide kattintva megtekinthető.

Az Optic Kiállításon és Konferencián számos kiemelkedő fotóipari terméket, fényképezőgépet, objektívet, vakut, fotóállványt, fotótáskát, fotós szoftvereket, s sok más hasznos terméket mutattak be.

Újdonságok a kamerák világában

A kiállításon és konferencián bemutatták többek között a Sony a7 IV Mirrorless Camerát. A Sony a7 IV egy univerzális kamera, amely nemcsak fényképezőgép, de videókamera feladatokat is ellát. A kamera, olyan felbontással és AF-teljesítménnyel rendelkezik, amely vonzó lehet a “tartalomkészítők”, fotósok és filmesek számára, mivel 4K 60p videórögzítést tud biztosítani. A kamera bemutatásakor kiemelték a kamara kitűnő automata élességállítási képességét. 

A konferencia előadója javasolta továbbá a Sony a9 II kamerát, amely gyorsabb teljesítményt kínál. A bevált, 24,2 MP-es teljes képkocka minőséget biztosító kamera gyorsasága miatt elsősorban sport felvételek készítésére ajánlott. 

A fotósok számára az ajánlatból kiemelkedik a Nikkon Z9 jelű professzionális fényképezőgép, amelyet AF-teljesítménye és nagy felbontású 8K video rögzítése jellemez. A Z9 olyan fényképezőgépnek tűnik, amely a professzionális fotósok és filmesek számára komolyan vonzó lehet. 

A fény-festés nemcsak világítástechnika 

ŐPTIC 2022A tudósító kiemelkedőnek és rendkívül látványosnak tartotta a konferencia előadásai között Susan Magnano előadását, amely fotókészítés világítástechnikai kérdéseiről egy teljesen új felfogásáról, a “fény-festésről” beszélt, ahol a világítás módja, eszköze a fotó művészet látványelemévé válik.

Előadásában kifejtette, hogy a fotós használhat akár tükörreflexes fényképezőgépet, vagy akár okostelefont is csak meg kell győződnie arról, hogy kamerája rendelkezik hosszú expozíciós képességgel. 

OPTIC 2022Rendkivül szimpatikusak voltak a házilag készíthető világítási elemekre vonatkozó egyszerű tanácsai. Csak egy példa: Susan Magnano tanácsa szerint a fényképező alkalmatosságon kivül szükség van még vakura, egy minden otthonban megtalálható elemlámpára, valamint sütőpapírra, amit fel kell tekerni, s a papirtekercsbe bele kell tenni az elemlámpát, máris rendelkezésre áll egy fénypálca. De világításra alkalmas az elemlámpa és egy üditős üveg is.  A fényfestő pálca akár egy fénycsővédő műanyagból is készíthető. A fénycsővédő műanyag egyik végén lesz a zseblámpa, a túlsó végét le kell ragasztani, s máris készen van a Star War filmekből ismert fénykard, amely egy-egy fotó látványos eleme lehet.

A hosszú expozíciós idő jól alkalmazva csodás effektek előállítására képes. Susan Magnano bemutatott egy, a saját weboldaláról származó képekből készült slideshow-t, ahol a legkülönbözőbb fényeffektekkel bizonyította állításait. 

OPTIC 2022
Egy példa a slideshow-ból

Professzionális retusálás

OPTIC 2022

A konferencia előadásai között az egyik legnagyobb érdeklődés a “Hogyan szerkessze az utazási fotóit profi módon!” című előadás iránt volt. A Scott Kelby által tartott előadás a fotóretusálás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. A terem kicsinek bizonyult, sokan csak állva tudták végig hallgatni és nézni gyakorlati útmutatóját.

Scott Kelby, egy fotósoknak szóló online oktatási közösség elnöke. A Photoshop User magazin szerkesztője, kiadója és társalapítója. Az általa írott könyv, a “Digital Photography Book” a digitális fényképezés világának első számú könyvévé vált. Scott Kelby előadásában bemutatta, összehasonlította a Lightroom és a Photoshop szoftverek tudását, lehetőségeit. Gyakorlati bemutatója nem arról szólt, amiről az ilyen előadások általában szólnak, miszerint a photoshop milyen extra lehetőségekre, a fotók manipulálására alkalmas eszköz, hanem arról beszélt, hogy egy fotós, hogyan tudja a technikailag rosszul sikerült képeit nemcsak használhatóvá, de igazán élvezhetővé tenni. 

Scott Kelbyről információk ide kattintva elérhetők.

A fényképezés univerzális nyelv 

Egy másik, a tudósító számára kiemelkedően érdekes előadást Sapna Reddy, egy nemzetközileg elismert tájfotós tartotta. Sapna Reddy a fotózáson kívül orvosként, radiológusként képelemzéssel, diagnózis felállítással foglalkozik.  

OPTIC 2022Egy másik, a tudósító számára kiemelkedően érdekes előadást Sapna Reddy, egy nemzetközileg elismert tájfotós tartotta. Sapna Reddy a fotózáson kívül orvosként, radiológusként képelemzéssel, diagnózis felállítással foglalkozik. 

Figyelemfelkető – “Világítsd meg az éjszakát, és gyújtsd meg kreativitását fényfestéssel” című – előadásában a vizuális írástudás elsajátításáról beszélt, arról, hogy hogyan lehet hatékonyan kommunikálni a képeken keresztül.

Sapna Reddy szerint a fotózásnak két része van. A technikai rész, ami viszonylag könnyen megtanulható szorgalommal és idővel. A másik az esztétikai rész, amelyet sokkal nehezebb elsajátítani. 

Szerinte a legfontosabb tényező, hogy ki tudjunk magunkban fejleszteni a nyilvánvalón túl látás képességét. Sapna Reddy szerint a fényképezés egy univerzális nyelv, ahol az abc maga kamera, a szótagok az expozíció, a fókusz, a szavak a visuális elemek, a mondatok pedig a kompozíció.

OPTIC 2022Szerinte a legfontosabb tényező, hogy ki tudjunk magunkban fejleszteni a nyilvánvalón túl látás képességét. Sapna Reddy szerint a fényképezés egy univerzális nyelv, ahol az abc maga kamera, a szótagok az expozíció, a fókusz, a szavak a vizuális elemek, a mondatok pedig a kompozíció.

OPTIC 2022

Sapna Reddy előadásában rámutatott a képek előterében és hátterében látható elemek kapcsolatára.

Bővebb információk az előadóról ide kattintva érhetők el.

Az OPTIC 2022 Konferencia és Kiállítás szervezői kihasználták az internet adta lehetőségeket, hiszen az iparág szakértői és a világszínvonalú fotósok élőben és online is adtak tanácsokat az érdeklődők számára, hogy azok jobban tudják használni a legmodernebb eszközöket, hogy tanulják meg a fotózás legkorszerűbb módszereit, hogy fényképfelvételeik, videóik jobb minőségben készülhessenek el.

Néhány fotó ízelítőül az OPTIC 2022 Kiállításról és Konferenciáról

Az OPTIC 2022 Kiállítás és Konferencián berendeztek egy élőben adó rádióstúdiót is.

NapiMagazin / Barát Tamás New York