Főoldal A világ Belföld A legjobb felsőoktatási intézmények közé került a Semmelweis Egyetem

A legjobb felsőoktatási intézmények közé került a Semmelweis Egyetem

A világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került a Semmelweis Egyetem (SE) a Times Higher Education (THE) világrangsora szerint.

A Semmelweis Egyetem szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy magyar egyetem először szerepel a világrangsor 250-es mezőnyében. Az intézmény a tavaly közzétett, 250-300. tartományba sorolt helyén tudott javítani, és a most nyilvánosságra hozott, 2023-as világrangsorban már az első 250 között tartják nyilván – fűzték hozzá.

Fotó: Shutterstock

A világrangsor készítői hagyományosan öt terület – oktatási környezet, kutatás, idézettség, az üzleti partnerektől származó kutatás-fejlesztési bevételeket magukban foglaló ipari bevételek és nemzetközi orientáció – mutatói alapján mérik az intézményeket. Az SE a legtöbb indikátorban javítani tudott, legjelentősebbet az idézettség és a kutatás terén. Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis Egyetem a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán – tudatta az intézmény.

A közleményben Merkely Bélát, az egyetem rektorát idézve azt írták: a Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézménye, amely leginkább a tudományos teljesítményének, a világszinten is elismert oktatási minőségének, a nemzetközi vérkeringésben való részvételének, nagy arányú külföldi hallgatói létszámának, valamint a Covid-járványban való kiemelt szerepvállalásának köszönheti kimagasló eredményét a felsőoktatási rangsorokban. „Elődeink nyomdokain járunk, az elmúlt négy évben pedig rendkívül intenzív munkát végeztünk, amelyet az eredményeink is tükröznek. Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk, célunk, hogy bekerüljünk a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa top 5 gyógyító szakegyeteme közé” – fogalmazott a rektor.

Az SE az elmúlt négy évben folyamatosan javított pozícióján a THE világranglistáján: 2019-ben még a 491. helyre sorolták, majd 2020-ban a 457., 2021-ben pedig a 426. helyre lépett elő. A 2022-es listán már a 277. volt, innen lépett előre most a 236. helyre – ismertette az egyetem.

A listára 11 hazai felsőoktatási intézmény került fel. Az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge szerepel – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI