Főoldal Életmód Gasztronómia A márka történetében először: itt a Ford étteremlánc!

A márka történetében először: itt a Ford étteremlánc!

fords_garage_etteremlancAz autógyár történetében most először fordul elő, hogy egy Fordnak nemcsak a látványát, hangját vagy illatát, hanem az ízét is élvezhetjük: a Ford licensz-megállapodást kötött a floridai FG Restaurant Group vállalattal, ami ennek alapján nekilátott egy Ford Garázs étteremlánc beindításának.

A szerződés értelmében az 1920-as évek stílusában megépített, hamburgereket és kézműves söröket árusító éttermek és bárok – amelyek egyik jellegzetes dekorációs eleme a bárpult fölé függesztett, autentikus T-Modell – felhasználhatják a Ford Kék Ovál emblémáját, archív fotóit és antik járműveit. A floridai Fort Myers, Estero és Cape Coral városkákban eddig megnyitott helyeken egyéb Ford-mechandising termékek is kaphatók. Az első étterem 2012-ben nyílt meg Fort Myersben.

„Ez a kapcsolat lehetővé teszi számunkra, hogy vendéglátóipari partnerünk segítségével márkaüzenetünk stílusosan jusson el a vásárlók ebédlőasztalához.” – avat be John Nens, a Ford márkalicenszekért felelős igazgatója.

Az üzlet megkötésére hat-nyolc hónapnyi tárgyalás után került sor, ami Nens szerint egy licensz-szerződés előkészítésének jellemző időtartama. A megállapodás pénzügyi részleteiről az igazgató nem nyilatkozott. A Kék Ovállal és egyéb, ehhez tartozó jogokkal kapcsolatos licensz-szerződésekből a Fordnak évi 2 milliárd USD bevétele származik. Az autógyárnak jelenleg mintegy 400 licensz-szerződése él, amelyek alapján többek közt Mustang-illatszerek, villanymotoros Mustang és F-150 kisautók, valamint Ford márkajelzésű divatcikkek készülnek. Nens elmondta, hogy az előkészületek során a Ford egyéb, más márkákhoz kötődő éttermeket is tanulmányozott, emellett pedig gondosan tesztelték a Ford Garázs menüjét.

„A nagy márkák mind az öt érzékre hatnak.” – véli Nens. „Ebből az ötből mi eddig csak négyet tudtunk felmutatni – most viszont végre az ötödik is felkerült a listánkra!”

A partneri kapcsolat keretében az étteremlánc Floridában terjeszkedik majd, emellett pedig Michigan állam délkeleti részén, ahol már eddig is erős volt a Ford presztizse. Az első étterem helyválasztása már csak azért is szerencsésnek számít, mert Fort Myers volt a vállalat alapítója, Henry Ford kedvenc nyaralóhelye, ahová számtalan alkalommal utazott el barátai, Thomas Edison és Harvey Firestone társaságában. A Ford múltja előtti tisztelgésként az étteremlánc minden, nyugdíjba vonult Ford-alkalmazott számára kedvezményes árakat kínál.

„Elég, ha valaki közli, hogy ő a Ford nyugdíjasa, és máris jár neki a kedvezmény.” – árulja el Nens.