Főoldal A világ Tudomány Ahány könyv, annyi élmény: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár workshopján jártunk

Ahány könyv, annyi élmény: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár workshopján jártunk

Kiemelten fontos szerepe van életünkben az olvasásnak, a könyveknek. Prioritással kell kezelnünk a gyermekkori olvasás-szeretet kialakulását, felelősségteljesen kell eljárnunk. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egész napos workshopot tartott a témában.

Sok-sok kérdésre kereste a választ a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében megtartott egész napos, sajtónyilvános workshop a Lurdy Házban, 2019. november 15-én, pénteken. Elsősorban arra keresték a kerekasztalbeszélgetéseken a választ, hogy milyen módszerekkel lehet megszerettetni gyermekkorban az olvasást, vagy épp milyen szerepet nyújthat, tölthet be e téren a kortárs gyermekirodalom.

Bár tudjuk, és jól emlékszünk, hogy a kötelező olvasmányok „kötelező” jellege mennyire visszafoghatta olvasási elhívatottságunkat, igenis fontos ezek megléte, tálalása. Azonban nem mindegy, milyen formában, milyen körítéssel sikerül a gyermekek irányába közvetíteni mindezt – ez máris az első, 10:30-tól kezdődő kerekasztal-beszélgetés során elhangzott. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, dr. Szabó Ildikóval, a Magyar Olvasástársaság elnökével, Kiss Judit Ágnes költő-íróval, valamint Harcos Bálint költő-íróval vetette össze gondolatait.

Mindezek után érdekes párhuzamot vont Kopasz Anikó, a LEGO Education részéről a LEGO és az olvasás közt, majd a máig közkedvelt képregény műfaj is terítékre került; bár itt azért egyértelműen kifejtésre került, hogy a könyvolvasás és a képregények bújása nem ugyanaz, nem váltja ki, viszont remekül kiegészítik egymást.

A workshop délutáni programja már kevésbé volt tematikus, kiadványbemutatókkal készültek egyebek mellett a szervezők. 15:10-től például Lázár Ildikó író tartott előadást fiatalok és olvasás kategóriában, majd specifikus témák következtek.

Mindazok, akik ellátogattak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által szervezett sajtónyilvános workshopra, a fent részletezettek mellett olyan kérdésekre kaphattak még választ, hogy miért fontos az, ha a gyerekek olvasnak (rendszeresen), melyek a legnépszerűbb műfajok, milyen az ideális, 21. századi könyvtár, illetve milyen a jó, ideális ajándéknak szánt könyv.