Főoldal Sport Labdarúgás Az amerikai férfi labdarúgó-válogatott elindult a 2022-es katari világbajnokságra

Az amerikai férfi labdarúgó-válogatott elindult a 2022-es katari világbajnokságra

November 20. és december 18. között a futballőrület fogja uralni a bolygót, miután a világ 227 országából 206 küzdött a világbajnokságra való kijutásért: 32 csapat jutott be.

A 2022-es torna házigazdájaként Katar automatikusan kvalifikálta magát. Ugyanez lesz a helyzet 2026-ban is, amikor a házigazda Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok is garantált helyet kap.

32 csapat 31 országból?
A 32 csapat 31 országból érkezett. Hogy lehet több csapat, mint ország?

Ha az egyik ország az Egyesült Királyság, amely Angliát, Skóciát, Walest és Észak-Írországot foglalja magában. Anglia és Wales csapatai bejutottak, de csak az egyikük jut tovább az első fordulóból, mivel mindketten a B csoportban vannak Iránnal és az USA csapatával.

A legnépesebb ország, a 2026-os világbajnokságnak otthont adó Egyesült Államok 134,5-szer népesebb, mint a legkisebb ország, az idei házigazda Katar.

A négy csapat minden csoportban egyszer játszik a másik három csapat mindegyikével. A két legjobb mérleggel (vagy holtversenyes statisztikával) rendelkező csapat jut tovább.

Pontok a világbajnokságon

Azt hiszed, ismered a világbajnokságon résztvevő országok futballranglistáját? Mi a helyzet a népességi rangsorukkal? Nézd meg, hogy te leszel-e a világbajnokság népességgel kapcsolatos zárójeles játékának bajnoka az alábbiakban.

Kik a nagy világbajnokság győztesei?

Az eddigi 21 világbajnokságot mindössze nyolc ország nyerte meg (1942 és 1946 a második világháború miatt elmaradt). Mindannyian versenyben vannak 2022-ben, kivéve Olaszországot, amely nem kvalifikálta magát. A győztesek az alábbiakban a legtöbb cím és év szerint vannak felsorolva. Megjegyzés: a házigazda országok hatszor nyertek.

Kik a nagy világbajnokságok győztesei?

Nemzetközi adatbázis országonkénti statisztikákkal feltöltve
A Népszámlálási Hivatal Nemzetközi Adatbázisából (IDB) sok mindent megtudhatunk arról, hogy a világbajnokságon részt vevő 31 ország hogyan helyezkedik el népesség, növekedési ütem, sűrűség, termékenység, várható élettartam és más mutatók alapján.

Az alábbi táblázat például a legnagyobbtól a legkisebbig mutatja a népességüket. A legnépesebb ország, az Egyesült Államok, amely 2026-ban a világbajnokság házigazdája lesz, 134,5-szer népesebb, mint a legkisebb ország, az idei házigazda Katar.

Nemzetközi adatbázis statisztikák országonként a világbajnokságon
De ahogy ez a táblázat is mutatja, a versenyző országok közül Dél-Korea a legsűrűbben lakott. 534,9 ember jut egy négyzetkilométerre. Ez 157,3-szor sűrűbb, mint Ausztrália, amely a legritkábban lakott ország, 3,4 fő/négyzetkilométerrel.

További érdekességek a labdarúgó-világbajnokságról

Az 1930-as első világbajnokságon tizenhárom csapat vett részt. A házigazda Uruguay nyert.
Az 1934 és 1978 közötti időszakban a létszám 16 csapatra emelkedett. (1970-ig pedig Brazília három bajnoki címet szerzett.)
1982 és 1994 között a szám 24 csapatra nőtt.
1998-tól 2022-ig a szám 32 csapatra nőtt.
A FIFA, a nemzetközi labdarúgó-szövetség 2026-ra 48 csapatra tervezi növelni a számot.
Európa 11 alkalommal adott otthont a világbajnokságnak.
Dél-Amerika ötször adott otthont a világbajnokságnak.
Észak-Amerika háromszor adott otthont a világbajnokságnak.
Ázsia kétszer adott otthont a világbajnokságnak.
Afrika egyszer adott otthont a világbajnokságnak.
Az a csapat, amelyik a legtöbbször (5) nem nyerte meg a világbajnokságot: Hollandia.
A brazil Pelé az egyetlen játékos, aki háromszor nyert világbajnoki címet (1958, 1962 és 1970).
Brazília mind a 21 világbajnokságon részt vett, és öt bajnoki címet nyert.
Németország 19 világbajnokságon vett részt, és négy címet nyert.
Olaszország 18 világbajnokságon vett részt, és négy bajnoki címet nyert.
Az Egyesült Államok 11 világbajnokságon vett részt. Egyetlen bajnoki címet sem nyert, de az első, 1930-as világbajnokságon a harmadik helyen végzett.