Főoldal Kultúra Zene Bemutatkoztak a Casio legújabb digitális zongorái: íme, a Celviano Grand Hybrid, GP-500BP...

Bemutatkoztak a Casio legújabb digitális zongorái: íme, a Celviano Grand Hybrid, GP-500BP és GP-300

A Budapest Music Expo-n mutatkoztak be hivatalosan is a Casio legújabb hangszerei, köztük a digitális zongorák is. Ott voltunk a beharangozón, valamint testközelből megtapasztalhattuk az újdonságok működését.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-003

Minden kétséget kizáróan a figyelem középpontjában a Casio GP-500B, valamint GP-300 modellek álltak. A Casio standján ezek a termékek kapták a fő hangsúlyt, s a bemutatót Király Elvira zongoraművész kitűnő játéka tette még színesebbé.

Idén szeptemberben, Berlinben mutatkozott be a Casio két legújabb digitális zongorája. A GP-500BP és GP-300 modellek egyben a Casio legújabb Celviano sorozatának, a Grand Hybrid bemutatkozását is jelentik. Az új hangszerek ötvözik a digitális és akusztikus zongorák előnyeit és mindeközben egy igazi versenyzongora élményét kínálják – a hangzás, a billentyűk érzete és a játék szempontjából is.

A két új modell a Casio elektronikus hangszer technológiáinak kifejlesztésével töltött 35 évének és megszerzett tudásának csúcsteljesítménye. E hangszerek megalkotásának legfőbb vezérvonala a hangzás, a billentyűk érzetének, illetve egy akusztikus versenyzongora játékélményének pontos, hű visszaadása.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-002

A Casio új fejlesztésű AiR Grand Sound Source technológiája kifejezetten realisztikus és egyben fantasztikus hangokat, valamint gazdag hangzást biztosít – ami egy vérbeli versenyzongora sajátja. Ráadásul három legendás versenyzongora sajátos hangzásvilágát is kínálja: a Berlin Grand, mely elegáns és tiszta megszólalásáról és gazdag hangszíneket biztosító rezonanciájáról ismert; a Hamburg Grand, mely lenyűgöző kifejezőerőt kínál a húrok különleges zengése által; és a Vienna Grand, mely meleg hangokat, méltóságteljes hangzást ad a mélyhangok különleges repertoárja és a lágy dallamokkal megszólaltatható csodás hangszínei által. A Berlin Grand hangzás fejlesztésében a több mint 160 éves C. Bechstein zongorakészítő cég is részt vett. A fejlesztés eredményeként az új zongorák túlléptek a hagyományos digitális zongorák világán és a valóban árnyalt hangzás megalkotása iránti elkötelezettséget mutatják meg.

Acoustic Intelligent Resonator

Az új GP-500BP és GP-300 mindezek mellett a Grand Acoustic System hangrendszerrel is büszkélkedhet, mely a versenyzongora hangképzését idézi meg a felfelé és lefelé irányuló hangforrások     segítségével. A rendszer háromdimenziós hangképet kínál a hangok elnyújtásával, kiterjesztésével, illetve mélységének biztosításával.

A minőséget jellemzi a Natural Grand Hammer Action Keyboard névre keresztelt billentyűzet is. A C. Bechstein versenyzongoráknál is használt lucfenyő és különleges felületképzés mellett egy új, egyedülálló mechanizmust találunk a billentyűket szemlélve, mely különösen fontos a valódi versenyzongora-élmény megidézésében. Segítségével a zongoraművész a legfinomabb árnyalatokat is megjelenítheti, mely a zongora kifejezőerejének egyik legfontosabb alappillére – ráadásul élvezetes játékot és az érintés-billentés különlegességét is magában foglalja.

Tökélyre csiszolt és kifinomult hangzás és rezonancia, mely egy versenyzongora megszólalását idézi meg

Új fejlesztésű AiR Grand Sound Source

A Multi-dimensional Morphing technológia finoman átalakítja a hanghullámokat – az érzékelt megszólalási idő és a intenzitás függvényében megváltoztatja a hangszínt. Akár fokozatos crescendo esetén, pianissimo-tól fortissimo-ig, a technológia természetes hangzás alkalmazásával, folyamatosan és megfelelő hatással módosítja a hangokat.

Mindemellett a versenyzongora sajátos és erőteljes húrrezonanciáját megidéző, különleges String Resonance System vezérli a játékstílushoz leginkább megfelelő rezonancia mennyiségét és milyenségét. A külön-külön mind a 88 billentyűhöz rendelkezésre álló rezonancia-skála lenyűgözően természetes megszólalást és gondtalan játékélményt garantál.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-013

A két technológia kombinációja háromféle versenyzongora sajátos hangzásvilágát kínálja. A Berlin Grand elegáns és tiszta megszólalásáról és gazdag hangszíneket biztosító rezonanciájáról ismert, míg a Hamburg Grand lenyűgöző kifejezőerőt kínál a húrok különleges zengése által. A Vienna Grand meleg hangokat, méltóságteljes hangzást ad a mélyhangok különleges repertoárja és a lágy dallamokkal megszólaltatható csodás hangszínei által.

Natural Grand Hammer Action Keyboard a még különlegesebb élményért (GP-500BP és GP-300)

A GP-500BP és GP-300 billentyűi ugyanabból a kiváló minőségű lucfenyőből készülnek, mint amit a versenyzongorák billentyűzetének készítéséhez is használnak. Felületkezelésük ugyancsak megegyezik.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-001

Mivel maga az érintés teljesen „ismerős” lehet a zongoraművész számára, ujjai kisebb eséllyel csúsznak meg – illetve fáradnak el – játék közben. Az új modellek mindemellett speciális mechanizmust rejtenek, mely a kalapácsmechanika működésének érzetével kiemelkedően fontosak az akusztikus megfelelőjével szinte összetéveszthetően azonos játékélmény biztosításában. A mechanika pontosan közvetíti a legfinomabb ujjmozgást, ugyanakkor lehetővé teszi a dinamikus játékot is – maximális kifejezőerővel.

Grand Acoustic System: háromdimenziós hangképzés (GP-500BP és GP-300)

A Casio által fejlesztett Grand Acoustic System valósághűen idézi meg egy versenyzongora hangképét – mely a hangszerből felfelé és lefelé is árasztja a hangokat. A hat hangszóró gondosan tervezett elhelyezése és a hang megfelelő terjedését segítő kialakítás által a rendszer háromdimenziós hangképet kínál – a hangok elnyújtásával, kiterjesztésével, illetve mélységének biztosításával.

Téma funkció a zenedarabok optimális hangzásának beállításához (GP-500BP)

A téma funkció 15 zeneszerző (például Chopin, vagy Liszt Ferenc) nevével fémjelzett, illetve különféle (például jazz, vagy könnyűzene) zenei stílusokhoz megfelelő komplex hangzásbeállítást kínál. A beállítások a zenedarabhoz leginkább megfelelő hangszíneket, rezonanciát, illetve hatásokat tartalmazzák. Sőt, létrehozhatók saját, felhasználói beállítás- egységek is.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-004

  • Concert Play funkció a zenekari kíséret élményéhez
  • Egy élő zenekar fantasztikus megszólalása, csúcsminőségű digitális formátumban mentve. A zenekarral együtt játszva egy valódi koncert hangulatát érezhetjük. E funkció remekül alkalmazható gyakorláshoz – a tempó lassítható és olyan lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mint például a gyors előre-vissza „tekerés”, vagy egy kijelölt szakasz ismételt lejátszása.
  • A Hall Simulator funkció egy különleges helyszínen, illetve koncertteremben történő előadás sajátos hangzását kínálja
  • A Hall Simulator a zongoraművész számára a különféle különleges helyszínek magával ragadó hangzását hozza el – például az amszterdami új-templom, vagy a berlini koncertterem hangulatát. Ugyanakkor a GP-500BP és GP-300 lehetővé teszi a váltást a zongorajáték előadójának pozíciója, valamint három különböző hallgató pozíciója között. Ezzel az előadás különféle élményét is megtapasztalhatjuk.

A teljes Casio paletta is felvonult a Budapest Music Expo-n

Aki kilátogatott az idei, 2015-ös Budapest Music Expo-ra, a Casio teljes elektronikus hangszerkínálatával is találkozhatott.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-015

Mivel a portfólió igen nagy, ennek köszönhetően nemtől és kortól függetlenül megtalálhatta bárki számításait. Úgy, hogy akár egy-egy rögtönzött etűdöt is el lehetett klimpírozni, a lehetőségek tulajdonképp határtalanok voltak.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-009

Természetesen a klasszikus értelemben vett zongorák mellett a kompakt vonal résztvevői is felsorakoztak, azonban legalább ugyanakkora volt az érdeklődés a fejlett, akár stúdió munkaállomásként is remekül helyt álló szintetizátorok kapcsán. Itt rögtön ki is emelnénk a 76 zongorabillentyűs csúcsmodellt, a Casio WK-7600-at, mely kedvező ár-érték arányával egészen biztos, hogy idén is sok vásárlót vonz majd be az év végig.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-008

Az erőteljes és masszív sztenderd kategóriából nekünk személy szerint a Casio WK-240 a favorit, hanzás minősége és jó programozhatósága-testreszabhatósága miatt.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-014

Gyerekek és fiatalok kedvence egyaránt az LK széria, melynek lényege, hogy a klaviatúra LED alapú világítani képes billentyűket tartalmaz. Mindez túl azon, hogy látványos, de nagyban elősegíti a zongorázással még csak ismerkedő delikvensek tanulását, de hétköznapi gyakorláshoz, tudáskiegészítéshez is kitűnő. Itt az LK-280 a preferált, igaz, ez a csúcsmodell, és ez is a legdrágább, de mindenképp megéri a befektetést.

casio-celviano-grand-hybrid-gp-500-bp-gp-300-napimagazin-010

S hogy az apró gyerkőcök se maradjanak billentyűs hangszer nélkül, nézzük az SA mini keyboard sorozatot. Itt is viszonylag széles a paletta, s ami fontos: a kezelhetőség, strapabíró kivitelezés, és a garantált jó kedv a gyerekszobában.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte