Főoldal A világ Belföld Budapest, 1973-ban: itt még tényleg minden más volt

Budapest, 1973-ban: itt még tényleg minden más volt

Vajon mi változott 43 év elteltével Budapesten? Szinte minden, bár alapjaiban azért megmaradtak a fő jellegzetességek.

budapest-erzsebet-hid-1973

Egy eddig nem látott videóra találtunk a YouTube videómegosztón: Budapesti randevú (Stevnemøte i Budapest) címmel készült egy fél órás kisfilm még anno 1973-ban a norvég televízió közreműködésével.

A képkockák magukért beszélnek, az idegenvezetést Kovács Kati jegyzi, aki nem csak kalauzol, de énekel is a filmben. Elsőként az akkori legnépszerűbb budapesti szórakozóhelyre, az Ifjúsági Parkba is ellátogat az operatőrrel, ahol éppen az ős-Bergendy játszik, a régi felállásban (láthatjuk Demjén Rózsit is egyebek mellett a produkcióban).

Sok jellegzetesség feltűnik a Budapesti randevúban az akkori éra Budapestjével kapcsolatosan: eleve az M1-M7 bevezető szakasz, az akkori Osztyapenkó szoborral, a Nagykörút, kizárólag Ladákkal és Wartburgokkal, valamint a négyes-hatos villamossal (a vonalát a forgatás ideje alatt is éppen felújították). A járdákon rengeteg ember, az utakon jóval kevesebb autó.

Külön érdekesség, hogy akkoriban a Lánchídról lekanyarodva még gond nélkül rá lehetett hajtani kocsival a Dunakorzóra, végig lehetett menni a szállodasoron, egészen az Erzsébet hídig.

Hiába, a régmúlt idők szele még mindig megérint mindannyiunkat, ráadásul a fellelt Budapesti randevú című kisfilm viszonylag jó minőségben mutatja be Budapest jellegzetességeit, 43 évvel ezelőttről.