Főoldal A világ Florida Cape Canaveral, Florida: a Kennedy Space Center lenyűgöző programlehetőséget jelent

Cape Canaveral, Florida: a Kennedy Space Center lenyűgöző programlehetőséget jelent

Floridai utunk egyik exkluzív állomása volt az Orlando-tól körülbelül 50 percnyi autózásra lévő Kennedy Space Center Cape Canaveral-on. Igen, pontosan arról a kultikus helyszínről van szó, ahonnan a NASA a launch-okat indítja, és természetesen az 1969-es Apollo-11 űrmisszió is innen startolt el. Egész napos sajtóprogram keretein belül jártuk be a Kennedy Space Center-t.

Legelőször is szeretnénk kiemelni a Kennedy Space Center sajtóosztályának hathatós közbenjárását és segítését, ugyanis zökkenőmentesen biztosították számunkra a bejutást, sőt, még kimondottan rugalmasak is voltak, hiszen a látogatás dátumunkat módosítani kellett 1 nappal – ebben is készségesen támogatták a projektünket.

Nem túlzás, de ténylegesen érdemes, mi több: kell egy teljes nap ahhoz, hogy kompromisszumok nélkül be tudjuk járni a monstre létesítményt, amely több, egymással összekötött területből áll. A területek közt a Kennedy Space Center shuttle buszjáratai közlekednek, amelyek belső menetrend szerint indulnak-érkeznek.

A sajtóosztály által rendelkezésünkre bocsátott itinerary programpontjait követtük, amiután behajtottunk a Kennedy Space Center több hektáros parkolókomplexumának press részlegébe. Az ajánlott érkezésünk 8:45 volt, ezt tartottuk is, hiszen az előirányzott program délután 5 óráig volt meghirdetve. 

Miután megvoltak a pass-ok, máris indulhatott a program, és beléptünk a Visitor Complex első épületébe, ahol a Hyperdeck VR: Mission Moon és a Blue Origin New Shepard Flight to Space VR-szimulátora máris rendelkezésünkre állt. Ezekhez a társított applikáción keresztül foglaltunk előzetesen, ezzel együtt érkezési sorrendben történt a beengedés rövid sorbanállás után.

Gateway

Nagyjából 20 perccel ezután máris a Gateway-nál várakoztunk, majd be is jutottunk. A kiállítás elsősorban az űrkutatás jelenére és jövőjére koncentrál.

Spaceport KSC

Majd ezek után következhetett a Spacepod KSC,  amely egy szimulátor, amely elsősorban a jövő NASA-úrkutatás programjait mutatta be, egy interaktív bolygóközi utazás során.

Akár egy vidámparkban: több fős üléssorba ültettek minket, amely teljes FFB-jelleggel „repítette” az utasokat, különféle behatásokat is szimulálva, mint a szél, vagy épp a meteoritok becsapódásának érzete. Fényéveket utaztunk térben és időben, feltérképezetlen világokat fedezve fel a lebilincselő utazás során.

Teljes egészében a Kennedy Space Center Visitor Complex-e úgy van kialakítva, hogy akármerre nézünk, mindenhol rakétákat, és egyéb űrutazáshoz használatos eszközöket látunk. Ezt Rocket Garden-nek hívja a KSC, találóan, hiszen tényleg olyan, mint egy gigantikus kert, véget nem érő látnivalókkal. Olyan NASA rakétákat fedezhetünk fel itt, mint a Mercury, a Gemini, vagy az Apollo-programokban használt eszközök.

Itt, ezen a részen található s Heores & Legends featuring the U.S. Astronaut Hall of Fame is. Teljes mértékben átélhetjük Amerika korai űrmisszióiban részt vett asztronauták izgalmait, veszélyhelyzeteit a tartalmas prezentációk során.

Apollo/Saturn V Center

Szinte észre sem vettük, de máris délelőtt 11:20 volt, úgyhogy a programot továbbra is követve shuttle-ra szálltunk, és átmentünk – laza fél óra útidővel – az Apollo/Saturn V Center-be. Itt beültünk egy bőséges betekintő előadásra. amelyben a különféle űrprogramok, nem utolsó sorban az Apollo-11 kivitelezésével kapcsolatos infókat tudunk meg, rengeteg technikai háttérrészlettel.

Ez a helyszínen látható az eredeti operation center számítógéptermináljainak és irányítópultjainak megőrzött része, amelyen keresztül kommunikált a NASA az 1969-es holdraszállás során is az Apollo-11 legénységével. Egészen elképesztő volt mindezt testközelből látni, az egész hangulatát átérezni.

Miután befeleződött az előadás, a külső, óriási hangárba vezényeltek minket, ahol teljes életnagyságában láthattuk a Saturn-V-t, amely a valaha épített legnagyobb rakétahajtómű a történelemben. A csarnok túlsó. bejárathoz közeli részében pedig a kapcsolódó űrkabint is megtalálhatjuk.

Innen nem messze található a két kultikus launchpad is, ahová sajnos nem tudtunk eljutni, csak a távolból tudtuk szemlélni azokat. Ráadásul a SpaceX-nek egy tesztgyakorlata is be volt irányozva aznap délutánra, ezért még nagyobb volt a készültség az átlagosnál.

Visszafelé (is) alaposan megnéztük több irányból is az irodaépületekkel körbevett NASA fejlesztőközpontját, azt a részleget, ahol a rakétahajtóműveket építik, tesztelik.

Visszatértünk a kiindulópontunkra a shuttle bus segítségével, és a program szerint még egy pont volt hátra, a Space Shuttle Atlantis és a Shuttle Launch Exprience. Itt jellemzően a kilövések tematikájára épülő prezentációk, illetve belső színháztermi vetítések vártak ránk, viszont külön kitétel volt, hogy ne filmezzünk-fotózzunk, így sajnos itt nem készült képanyag jelen cikkünkhöz.

Délután 3 óra körül úgy tűnt, hogy az előirányzott programokat kiveséztük. Még gyorsan beugrottunk egy Journey To Mars-ra, ami egy fél órás prezentáció volt, majd belenéztünk az IMAX 3D Space Film-be is, ami szintén kellemes élményt jelentett.