Főoldal Kultúra Cseh, lengyel, szlovák és magyar dizájnerek munkáiból nyílt kiállítás

Cseh, lengyel, szlovák és magyar dizájnerek munkáiból nyílt kiállítás

Cseh, lengyel, szlovák és magyar dizájnerek, valamint képzőművészek munkáiból 10. madeinhungary + 3. meed Határtlan design címmel szombaton nyílt kiállítás az Új Budapest Galéria kiállítótermében a Bálna épületében, Budapesten.

balna_budapest

Andrea Babcanová, az International Visegrad Fun főtitkára a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: csodálja azt a kreativitást, amely a kiállítás alkotásaiban megjelenik, és büszkeséggel tekint az alkotó energiára, amellyel létrehozták a tárgyakat a visegrádi országok dizájnerei. Hozzátette, hogy pozitívan tekint a jövőbe, mert látja ennek az együttműködésnek a folytatását.

A kiállításon a cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők önállóan fejlesztett tárgyaikat és kollekcióikat mutatják be. Emellett magyar kortárs képzőművészek tárgyszimulációkat állítanak ki, és bemutatkoznak a társadalmi dizájn területén működő hazai csoportok és környezettudatos projektek.

A kiállítás fővédnöke Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke. A tízedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezett meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers kiállítás több mint két hónapog látogatható. A magyar dizájnerek közül többek között Albert Virág, Batisz Miklós, Bedecs Kristóf, Buza Krisztina, Dombi Lívia, Finta Csaba, Kanics Márta, Szederkényi Ákos, Szigeti Szilvia és Vidó Nóri munkái szerepelnek a tárlaton.

Tíz cseh alkotó mutatkozik be, köztük Anna Bornová, Helena Darbujanová, Jakub Pollag és Marcel Mochal, míg a lengyel dizájnerek közül mások mellett Jan Kochanski, Ewa Bochen és Lan Jutyk munkái láthatók a közös tárlaton. Emellett Marek Jurciak, Marty Zabka és Veronika Paluchová szlovák formatervezők alkotásait is bemutatják.

A magyar képzőművészek közül mások mellett Eperjesi Ágnes, Gerhes Gábor, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám, valamint Nagy Benjámin és Várnai Gyula munkái szerepelnek a kiállításon, míg a társadalmi dizájn területén működő hazai csoportok és környezettudatos projektek közül a BUPAP, a Csakoda, a f**k független képzőművészeti tanszék, az Ikon, a kultúrAktív Egyesület, valamint az Újirány csoport mutatkozik be.

A kiállításhoz kapcsolódó szakmai napon a résztvevő művészek tíz-tíz perces előadásokból álló sorozatát, valamint nemzetközi projektek ismertetőit hallgathatják meg az érdeklődők. Emellett társművészek produkciói is gazdagítják a programot, mint például a Góbi Rita Társulat Tárgy-Tér-Tánc című kortárs táncelőadása, amelyet a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Kortárs Galériák Hétvégéje programjaként október 17-én, valamint november 8-án láthatnak az érdeklődők.

A szervezők és a résztvevők célja, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb, független civil szakmai fóruma legyen, és alapot teremtsen az azonos hagyományokra, kulturális gyökerekre épülő párbeszédre, valamint közös projektek, kiállítások szervezésére a régión belül és kívül.

Forrás: MTI