Főoldal Szabadidő Programok, események DACS – Hollandia, királyság! címmel indul népszerűsítő programsorozat

DACS – Hollandia, királyság! címmel indul népszerűsítő programsorozat

Az a célunk, hogy sokszínű kulturális események tükrében, új nézőpontból mutassuk be Hollandiát Magyarországnak” – mondta Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete, a “DACS – Hollandia, Királyság!” programsorozat nyitó sajtótájékoztatóján. A majd’ három hónapon át tartó eseményfolyamban az egymáshoz lazán kapcsolódó programok a műfajok széles tárházát mutatják be a klasszikus képzőművészettől kezdve, a kortárs komolyzenén keresztül, a legfrissebb holland design szcénáig.

dacs_hollandia_kiralysag_2014

Izgalmas programokkal, változatos helyszíneken, megannyi műfajt felsorakoztatva várja az érdeklődőket a DACS – Hollandia, királyság! programsorozat szeptember közepétől november végéig. A majd’ három hónapos eseményfolyam Budapest több helyszínén, így mások mellett a Trafóban, az A38 Hajón vagy a BMC-ben jelentkezik programokkal, de többek között Pécs és Debrecen is kapcsolódik az eseményekhez. A programokra pedig a legjellemzőbb a változatosság, de mint Gajus Scheltema, Hollandia nagykövete elmondta: “A lazán kapcsolódó események olyan alapvető holland értékek mentén szerveződnek egy egésszé, mint például a nyitottság, fenntarthatóság, együttműködés és megújulás.”

A DACS – Hollandia, királyság! első programjaként, szeptember 16-án a BMC-ben lépett fel Michiel Borstlap, Hollandia világszerte egyik legismertebb jazz-zongoristája és zeneszerzője. A művész a jazz és rock olyan legendás nemzetközi nagyságaival működött együtt, mint például Bill Bruford, Gino Vannelli vagy Pat Metheny. Pályafutása során Borstlap eddig több mint húsz saját lemezt adott ki, ugyanakkor számtalan darabot írt más művészeknek és zenekaroknak is.

Bemutatkozik Vincent de Rooij színész, tárgy-és videóművész, aki multimédiás játékaiban hétköznapi használati tárgyak átalakításával teremt sajátosan abszurd színpadi világot. Alkotótársaival, Lakatos Csilla táncossal és Daan Mathot zenésszel közös előadásaikban az élő kamerahasználat, az emberi jelenlét, a vizuális és térmanipuláció eszközeivel különös utazásokra hívják a közönséget a Trafóban.

A holland elektronikus szcéna is helyet kap a sorozatban. Fellép majd Steve Rachmad holland techno producer, DJ és remix-készítő, aki sokak szerint a detroiti techno irányzat holland atyja. Zenéjét mindenekelőtt mély, súlyos, groove-os hangzás jellemzi, mely elképesztő dallamokban és hangszerelésben, tömény funk és soul darabokban ölt testet.

A DACS programsorozat keretein belül a holland színházi alkotó, Lotte van den Berg és Daan’t Sas vizuális művész projektje, a Building Conversation is látható lesz. A művészek közismert beszélgetéstechnikák segítségével igyekeznek újfajta beszédmódokat alkotni, felderíteni tér és beszéd egymásra gyakorolt hatását. A beszélgetések színházi kontextusban zajlanak, ám a cselekvő és a megfigyelő ember közötti különbség eltűnik, így mindenki a párbeszéd résztvevőjévé válik.

A historikus előadói gyakorlat Mekkája már hosszú évek óta Hollandia, az az ország, ahol a régizene immár több évtizede nem szubkultúraként működik, hanem a zeneoktatástól a koncertéleten át mindenhol a fősodor része. A 2005-ben négy muzsikus által alapított, évente mintegy hatvan koncertet adó Holland Baroque Society napjaink leginnovatívabb historikus együtteseinek egyike. A Zeneakadémiára tiszta barokk műsorral érkeznek s a zenei irányítást ezúttal a harmincéves olasz billentyűs fenoménre, Mark Minkowski és Jordi Savall rendszeres közreműködőjére, Francesco Cortira bízzák.

A DACS programsorozathoz csatlakozik a hatodik Akárki/Elckerlijc est, melynek témája Erwin Mortier flamand író Gera Judit fordításában megjelent Dadogó dalok könyve – Anyaévszakok (Ab Ovo, 2014) című műve, illetve A. F. Th. Van der Heijden holland író Fenyves Miklós fordításában (Gondolat, 2014) megjelent Tonio című műve.

Szintén a programsorozat részeként jelentkezik a World Press Photo kiállítás. Díjnyertes fotókon át láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. A kiállítás olyan bepillantást tesz lehetővé, ami sehol máshol nem található. Sokban hozzá járul ahhoz, hogy a kiállítást látogató milliók lokálisan „képben legyenek” a világ sorsával, hogy tisztábban lássuk a világ eseményeit, hogy megértsük, mi zajlik

körülöttünk. A World Press Photo kiállítás jelentősége több mint egy kiemelkedő vizuális élmény. Azon túl, hogy képileg lenyűgöző, a pártatlan tájékoztatás révén toleranciára, empátiára, emberségre nevel.

Baranya megyében több ezer holland család talált magának második otthont. A DACS – Hollandia, Királyság! Compartments című program keretében megláthatjuk az eredményét annak a munkának, amit az AiR Pécsbagota – egy holland házaspár vezette artist-in-residency program – vendégeként a holland vizuális művészek végeztek Pécsbagotán, magyar kollégáikkal karöltve.

A 2014. évi Design Hét Budapest az Átvitt értelem címet viseli, a technológiai innováció és az emberi környezet közötti átformálódó viszonyra koncentrál. Az idei eseménysorozat díszvendége Hollandia, ami alkalmat ad a világ élvonalába tartozó holland design szcéna bemutatkozására, illetve a két ország kreatív iparági szereplői közötti kapcsolatok megerősítésére. A kortárs holland design élvonalát bemutató programok áttekintést adnak a designerek szerepéről az új technológiák és a mindennapi élet közötti kapcsolatok kialakításában, illetve arról a gyártási, üzleti és kereskedelmi háttérről is, ami a holland designt az ország kulturális életének középpontjába és a világ élvonalába emelte.

Erwin Olaf, a holland sztárfotográfus és kísérleti filmes első átfogó magyarországi kiállítására készül a debreceni MODEM. A teátrális és meghökkentő dizájnelemekkel tarkított, tökéletesen felépített kompozícióiról ismert Olaf legtöbb képe grandiózus amszterdami műtermében készül egy díszlettervezők, sminkesek, fodrászok alkotta csapat közreműködésével. Erwin Olaf kifinomult és provokatív stílusa meghódította a reklámvilágot is, a kilencvenes évek óta a legnépszerűbb reklámfotósok között tartják számon. Nevével fémjelezve indított kampányokat többek között a Diesel Jeans, a Heineken, a Louis Vuitton és a Bottega Veneta. A kelet-európai régióban a debreceni modern és kortárs művészeti központ széles válogatást mutat be Erwin Olaf életművéből.

A Diespace 3.0 a holland PIPS:lab interaktív digitális színházi performansza, melynek aktív résztvevői lehetnek a nézők is. Facebook, Twitter, MySpace, Friendster, LinkedIn – közösségi oldalak, amelyekhez mindenki szeretne csatlakozni. A PIPS:lab tech-színházi csapata egy újabb csoportba invitál – a Diespace hálózatába. A tagságnak csak egy feltétele van: a regisztráció előtt meg kell halni és feltölteni a lelket, hogy az továbbra is kommunikálhasson a túlvilágról. A közönség soraiban ülők így egy estére a Diespace 3.0 kampány szereplői lehetnek egy sajátos technológiai innovációkat, zenei, színházi és filmes elemeket ötvöző komikus, abszurd színházi médiainstalláció valós és virtuális terében.

Szintén a programsorozat része a CODART konferencia. A CODART egy széleskörű és egyedülálló nemzetközi hálózata a holland és flamand művészeti kurátoroknak, akik a 15. és 19. század közötti németalföldi művészettel foglalkoznak. A CODART célja, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködést a kiállítások, kutatások és publikációk területén. A konferencia Budapesten kerül megrendezésre abból az alkalomból, hogy a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Rembrandt és a holland “arany évszázad” festészete című kiállításnak, mely szintén a Hollandia, királyság! sorozat részeként október 30-tól lesz látható. A tárlat a kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épül, akitől 20 remekművet láthat a közönség. A csaknem 100 festő több mint 170 alkotását felvonultató kiállításon a Szépművészetei Múzeum gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezik magán- és közgyűjteményekből. A kiállítás további szenzációja, hogy a jelentős számú Rembrandt-mű – köztük a legkorábbinak ismert festménye és az utolsó önarcképe – mellett három Vermeer alkotást is láthat majd a tárlaton a nagyközönség.

A „Your body – My landscape” Berger Gyula és Roos van Berkel első közös koreográfiai

együttműködése, amely egyben a két kultúra találkozása is. “Egy nyilvánvaló érzelmet vizsgálunk és viselkedésünket, amely ebből az érzelemből ered” – mesélik az alkotók. „Zaklatottság. Egy érzés, amely izgalomba hoz, összezavar és elbűvöl. Darabunk készítése során ebből az erőteljes és sokszínű fogalomból/érzésből indultunk ki, hogy felfedezzük, mit kavart fel ennyire bennünk a másik.”

Egy izgalmas beszélgetés és egy fantasztikus koncert is várja majd a holland művészet szerelmeseit. Michel van der Aa világhírű kortárs zeneszerző, színpadi és filmrendező is vendége lesz a kulturális programfolyamnak. A közönség egy beszélgetés, és természetesen egy koncert keretében találkozhat a neves művésszel.

„Villogó elektrosokk-tánc, lüktető techno, sokkoló fény és hanghatások – nem egy szentimentális darab, inkább mintha az agyamat reszelnék.” Amiről szó van, az Jefta van Dinther Grind című, Minna Tiikkainen fény- és Davis Kiers hangtervezővel közös előadása. Egy elsöprő fizikai élmény és valós kihívás az érzékeknek, ahol a test, a fény és a hang közötti határok elmosódnak. Kísérlet a különböző nézői reakciók megfigyelésére, habár, mint hagyományosan, a közönség szemben ül a színpaddal. A darab mégis sokszor inkább egy installáció érzetét kelti, mivel a hang és a fény teljesen átveszi az irányítást a térben. A nézőt kirázza a hideg, átrázza a basszus, és mire kijön, garantáltan olyan érzése lesz, mintha egy nagyon messzi helyről térne haza.

November 7-én nyit az Art9 Galériában a Nyomok című kiállítás, ahol a Fotóhónap 2014 keretein belül holland és magyar kortárs képzőművészek műveit láthatjuk. A tárlat különlegessége, hogy az alkotók más médiumok mellett fotográfiát is használnak. A kiállítás vendégei többek között holland részről Pier Pennings, Johan Nieuwenhuize, Gerco de Ruijter.

Riki Mijling holland és Andrew Leslie ausztrál képzőművészek egy hónapot töltenek Budapesten a Parallel Alapítvány meghívására. A rezidens program célja a kortárs absztrakt, geometrikus és konkrét művészeti irányzatok neves külföldi képviselőinek bemutatása és az alkotói folyamat támogatása. A Budapesten készült munkákból a FLUX Galéria rendez kiállítást.

DACS – Hollandia, királyság! programsorozat ezeken a kiemelt programokon kívül rengeteg élményt és érdekességet kínál, az elektronikus zenei partiktól kezdve, a performanszokon át az egyetemi előadásokig. Ezek részleteit folyamatosan nyomon követhetik az érdeklődők a www.dacs.hu oldalon vagy a rendezvény Facebook-oldalán.