Főoldal Autó, motor Eddig négymillió Suzuki Swift kelt el világszerte

Eddig négymillió Suzuki Swift kelt el világszerte

2014 augusztusában eladták a négymilliomodik Suzuki Swiftet azt követően, hogy a Suzuki Motor Corporation a típust „világstratégiai modellként” teremtette újra 2004-ben. A négymilliós szám eléréséhez kilenc évre és kilenc hónapra volt szükség.

suzuki_swift_sport_5_ajtos_004

A Swiftben a Suzuki kisautós szakértelme ölt testet, és az a szándék, hogy a gyártó sportos, stílusos, élményszerűen vezethető kocsikat alkosson. A Swift „világstratégiai modellként” történő gyártása és piaci bevezetése 2004 novemberében kezdődött Japánban. A rákövetkező évben Magyarországon, Indiában és Kínában is megindult a termelés és az értékesítés. 2010-ben a modell teljes körűen megújult, majd 2012 márciusában Thaiföld is csatlakozott a gyártó országok sorához.

2005-ös bevezetése óta a Suzuki Swift értékesítése masszívan nőtt, különösen Indiában a gazdasági növekedés és a piac bővülése folytán; a választék dízelmotorral szerelt és szedán kialakítású modellváltozatokkal gazdagodott. A négymillió eladott Swiftnek hozzávetőleg a fele talált gazdára Indiában, 19 százaléka Európában, 11 százaléka Japánban.

A Suzuki Swift számos díjat nyert Japánban és másutt a nagyvilágban. Pillanatnyilag nyolc országban gyártják, s több mint 140 országban és régióban vásárolják szerte a földkerekségen.

A Suzuki Swift pályafutásának fő állomásai

 1. november: A stratégiai világmodellt gyártani kezdik és bevezetik Japánban.
 2. február: Megindul a gyártás Magyarországon.
 3. május: Megkezdődik a gyártás Indiában.
 4. június: A gyártás Kínában is elindul.
 5. november: A Swift elnyeri a japán szakíróktól a „2006-os év autója” címet, és megkapja a „legjobb vezetési élmény” különdíjat a japán „év autója” választáson.
 6. május: Megkezdődik a gyártás Malajziában.
 7. június: Az összesített gyártási darabszám átlépi az egymilliót.
 8. június: Megújul a modell. Az Esztergomban gyártott, egész Európa számára készülő autó a Swift harmadik magyarországi generációja.
 9. szeptember: A Swift újabb generációját bevezetik Japánban.
 10. november: Az új Swift 2011-ben ismét az „év autója” a japán szakírók szerint.
 11. január: Az összesített értékesítési darabszám eléri a kétmilliót.
 12. március: Megindul a gyártás Thaiföldön.
 13. január: A Swift értékesítése hárommillióhoz ér a világban.
 14. január: Vietnamban is elkezdődik a gyártás.
 15. augusztus: A világban elkel a négymilliomodik Swift.