Főoldal Szabadidő Televízió Egyszer volt, hol nem volt West Village-ben, avagy a Jóbarátok sikertörténete

Egyszer volt, hol nem volt West Village-ben, avagy a Jóbarátok sikertörténete

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnom a Jóbarátok című sorozatot, mely 1994-ben került először műsorra és kezdte meg világhódító útját. A pilot már másfél évvel ezelőtt készen volt, viszont néhány tévéadó úgy gondolta, túlságosan negatív töltetű a mondanivalója, ezért nem akarták műsorra tűzni. Ám az említett évben az NBC-csatorna úgy döntött, hogy ad a sorozatnak egy esélyt. Ahogy ma már tudjuk, jól tette.

Sokan nem tudják, de nem indult egyszerűen a humoros sorozat története. Személy szerint azt gondolnám, hogy minden gördülékenyen ment, de a helyzet az, hogy akkoriban, mikor megszületett az ötlet az NBC egykori fejesének a fejében, nem tűnt túl ígéretesnek a kezdés. A Vészhelyzet (ER) mellé terveztek egy nézettségvadász sorozatot. Nem volt sok pénz erre a projektre, nem tudták finanszírozni a nagy neveket a főszerepekre. Úgy gondolták a megálmodók, hogy ez a sorozat, ha be is kerül valamelyik csatornára, nem fog sokáig tartani, mert a témája olyan határokat súrol, ami az embereknek akkoriban talán túl sok volt. Azóta tudjuk, hogy számos hasonló hangvételű sorozattal próbálkozott a világ.

Friends (TV Series)...BKB1TW Friends (TV Series)

HIRDETÉS

Tehát a téma bejött, sok ember azonosulni tudott a szereplőkkel és a gondjaikkal. Hétköznapi „hősökkel” ritkán találkozni a televízióban vagy a moziban, így ez a sorozat valósággal új ajtókat nyitott meg: 6 problémás, 20-as évei közepén járó facér fiatal, akik munkák elvesztésével, befuccsolt kapcsolatokkal, szülőkkel való problémákkal küzdenek és mindenben támogatják egymást. Biztosan nem csak velem fordult elő, hogy néha bizony beleképzeltem magam egy-egy karakter helyzetébe. Sokan szeretnénk, ha ilyen jó barátaink lennének az életben, mert bármi baj történik, sokkal könnyebb megbirkózni vele, ha nincs egyedül az ember. Erre tökéletesen rámutat a Jóbarátok című tv-műsor.

A szereplők kiválasztása sem volt egyszerű feladat. Hónapokon át castingoltak. Volt, aki egyértelműen elsőre megkapta a szerepet és volt, akinek a szerepére mást kértek fel ám az nem vállalta: például Phoebe szerepére felkérték Ellen DeGenerest, aki azonban visszautasította azt. Chandler szerepét hitték a legkönnyebbnek, ám erre találták meg legnehezebben a megfelelő személyt. Matthew Perry bement az NBC-hez pár hónappal a castingok előtt (’93-ban), miszerint van egy sitcom ötlete Maxwell’s House címmel, ami egy csapat huszonéves fiatalról szól. Ő ekkor még nem sejtette, hogy a csatorna egykori fejesének már megszületett az ötlete, a Jóbarátok, így elutasították. Ám Chandler szerepére rengeteg embert meghallgattak, Perryt is behívták, ám ő akkor még foglalt volt, másik sorozatban játszott. Matt LeBlanc beajánlott egy színészt a szerepre. Ám ő elolvasta a forgatókönyvet és lepasszolta. Courteney Coxot Rachel szerepére szánták, ám ő kijelentette, hogy ő Monica szeretne lenni a tv-műsorban. Jennifer Aniston akkoriban egy másik sorozatban játszott, ahonnan kiíratta magát, hogy a Jóbarátokban tudjon szerepelni. Matt LeBlanc egészén vicces meghallgatása szülte meg Joey igazi karakterét. Eleinte ugyanis egy okos és talpraesett személynek szánták Joey szerepét. Matt az ügynökétől hallott a meghallgatásról, ahová másnap várták. Ő azonban annyira illuminált állapotban volt, hogy elesett és másnap egy nagy sebbel az orrán jelent meg. Annyira meggyőzően játszotta Joey humoros oldalát, hogy az írók átírták a karaktert. David Schwimmer volt az egyetlen akit meghallgatás nélkül szerződtettek Ross Geller szerepére. Sokan mondták, hogy milyen jól tették, hogy végül rájuk esett a választás, de én biztos vagyok benne, ha másra esett volna és azt az embert szoktuk volna meg, szerettük volna meg akkor is ugyanígy gondolnánk. A hírnév sok nézőpontot megváltoztat. Mindenesetre mi szerettük és szeretjük őket, így már nem tudnánk mást elképzelni egyikőjük helyére sem.

jobaratok3A sorozat csak négy karakterre koncentrált volna: Monicára, Rossra, Rachelre és Joeyra. Chandler és Phoebe karakterét mellékszerepnek szánták

Maga a sorozat, a rendezők és a szereplők is számos Emmy-díjat nyertek, egyedül Courteney Cox maradt ki a sorból. Ezen kívül még rengeteg jól megérdemelt díj írható a Jóbarátok számlájára.

2004-ben lejátszották az utolsó évadot és mondhatom, hogy azután egy világ gyászolta. Az utolsó epizódot több mint 52 millióan nézték meg és ezzel ez volt a 4. legnézettebb évadzáró rész Amerikában.

Azóta készült egy spin-off-sorozat (a spin-off olyan sorozat ami egy másikból születik meg, annak örökölheti az alaptörténetét, a helyszínét, általában egy mellékszereplő karakterével viszik tovább – a szerk.), Joey címmel. Már a címében is benne van, hogy a főszereplő Joey a Jóbarátokból. Los Angelesbe utazik a nővéréhez és az unokaöccséhez, miután Chandler és Monica kiköltöztek West Chesterbe az újszülött ikerpárral, Phoebe hozzáment Mikehoz valamint Rachel és Ross is újra összejöttek.

Gina (ő Joey nővére) már szóba került a Jóbarátokban is, az a nővér, aki 16 évesen lett terhes. Természetesen új szereplőkkel ismerkedtünk meg itt, a régiekből pedig sajnos egyetlen egy részben sem találkoztunk, ám azt tudjuk, hogy a Joey-ban néhány részt David Schwimmer (Ross Geller) rendezett. A sorozat a nézettséghiány miatt csak a második évadig maradt életben. Habár a poénokat is és a szereplőket is jól választották ki, túlságosan korán (2004) kezdték el a nagy sorozat vége után .

Matthew Perrynek (Mr. Sunshine), Lisa Kudrownak (Web-Terápia) és Courteney Coxnak (Cougar Town – Született Szinglik) is volt utána más témájú sorozata. A Cougar Town például nagyon hasonló volt a híres kedvencünkhöz: itt is 6 felnőtt és egy tini küzd a mindennapi élettel (plusz mínusz 1-2 szereplő akik néha megjelennek) . Poénvilága merőben hasonló és itt már előbukkannak a Jóbarátok főszereplői közül is néhányan más-más szerepben ( Lisa Kudrow az 1. évadban, Jennifer Aniston a 2. évadban, Matthew Perry az 5. évadban). A rész Matthew-val különösen poénos, mivel a végén a „bakik” résznél (ami csak ennél a résznél volt) a férfi Monicának nevezi Courteneyt.

jobaratok_sarga_kanapeA narancssárga kanapét a sorozat díszlettervezője találta a Warner Brothers pincéjében

Voltak hírek, miszerint lesz egy mozifilm, avagy folytatása a Jóbarátoknak, ám Courteney Cox utalt egy interjúban rá, hogy ez egyetlen egy színész miatt nem fog megtörténni, aki nem más mint David Schwimmer, ő ugyanis elzárkózik a többi szereplővel való találkozástól, ha a jól ismert tv-műsorról van szó. Más esetben viszont szívesen felveszi velük a kapcsolatot. Hogy miért tiltakozik ennyire a folytatás ellen, nem tudhatjuk.

jabaratok_2Jennifer Aniston és Justin Theroux nemrégiben történt esküvőjükre csak a sorozat női szereplői voltak hivatalosak

A híres tv-műsor története a végére teljesen kikerekedett: a régi szerelem újra fellángolt, családot alapítottak, legtöbbjük megtalálta élete célját, aki nem, az a már említett spin-off sorozatban tovább küzdött álmaiért. Természetesen lehetne folytatni, hiszen a szálak nem elvarrottak. De a függönyt leengedték, a stáb búcsúzott.

Így volt, és igaz is volt. Egy szó mint száz, Matt LeBlanc szavaival élve : ”Több volt ez egyszerű tévésorozatnál.”

 

Írta: Rozman Zsuzsi

HIRDETÉS
Előző cikkŐsszel is különösen fontos a belső hidratálás
Következő cikkHarmadjára is elindult Az Év Irodája verseny