Főoldal A világ Külföld Elárverezés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela cellájának kulcsa

Elárverezés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela cellájának kulcsa

Amerikai árverés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela Robben-szigeti cellájának kulcsa – közölte Nathi Mthethwa, Dél-Afrika kulturális minisztere.

Az aukcióra január 28-án New Yorkban került volna sor, ám a miniszter tiltakozott ellene. “Ez a kulcs a dél-afrikai embereké” – mondta.

Mthethwa közlése szerint a Guernsey’s aukciósház beleegyezett abba, hogy visszaküldje a kulcsot és leállítsa más, Mandelához kötődő tárgyak árverését. Ilyen például egy Mandela által készített festmény, valamint a szobabicikli és a teniszütő, amelynek használatát engedélyezték számára a börtönben – írja a BBC.com. Az aukció bevételével emlékkert és múzeum kialakítását támogatták volna Mandela sírhelye körül. A kulcsot Mandela egykori börtönőre, a jó barátjává vált Christo Brand kínálta eladásra.

“A kulcs szimbolizálja Dél-Afrika fájdalmas történelmét, ugyanakkor jelképezi az emberi lélek győzelmét a gonosz felett” – mondta Mthethwa.

Nelson Mandela 27 évet volt börtönben apartheidellenes tevékenysége miatt. Ebből 18 évet a Fokváros közelében lévő szigeten töltött. 1990-ben engedték szabadon, majd az ország első demokratikus választását követően 1994-ben ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke, nemzeti ikonná vált. Egyetlen ciklust töltött ki, 1999-ben lemondott. 2013-ban, 95 évesen hunyt el.

Előző cikkÖt kulisszatitok az ötvenedik születésnapját ünneplő A keresztapa filmekről
Következő cikkA végtagok fejlődéséért felelős gének határozzák meg az ujjlenyomat formáját