Főoldal Kultúra Film Életműdíjjal tüntetik ki Monica Belluccit és Agnés Vardát a San Sebastian-i filmfesztiválon

Életműdíjjal tüntetik ki Monica Belluccit és Agnés Vardát a San Sebastian-i filmfesztiválon

Művészeti pályafutásuk elismeréseként Donostia-díjjal tüntetik ki Monica Bellucci olasz színésznőt és Agnés Varda belga filmrendezőt az idei San Sebastian-i filmfesztiválon – jelentette be José Luis Rebordinos, a fesztivál igazgatója pénteken.

A díjazottakról közétett méltatás Monica Bellucciról azt emeli ki, hogy színészi karrierje 25 éve során Európa és az Egyesült Államok olyan meghatározó rendezőivel dolgozott együtt, mint például Francis Ford Coppola, Philippe Garrel, Sam Mendes vagy Emir Kusturica.

Fotó: AFP

A 89 éves Agnés Vardát a méltatás az európai filmművészet legendájának nevezi, akinek munkásságát a legfontosabb díjakkal ismerték el már például Cannes-ban, Berlinben, Velencében.

A Donostia-díjat idén hárman vehetik át, a szervezők már korábban bejelentették Ricardo Darín argentin színész kitüntetését.

Az elismeréssel a múlt évben Sigourney Weavert és Ethan Hawke-ot jutalmazták, korábban pedig Emily Watson, Denzel Washington, Al Pacino és Robert De Niro is átvehette.

José Luis Rebordinos bejelentette azt is, hogy a szeptember 22. és 30. között zajló filmes seregszemle hivatalos versenyprogramjának zsűrijét John Malkovich amerikai színész vezeti majd.

Ebben az évben ráadásul Magyarország is érdekelt a fesztiválon: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája a közönségdíjért versenyez.

A két hét múlva kezdődő 65. San Sebastian-i filmfesztiválon igazi sztárparádé várható. Ott lesz mások mellett Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco, Alicia Vikander, a rendezők közül például Darren Aronofsky, Aki Kaurismäki és Wim Wenders.