Főoldal A világ New York Ellátogattunk a Masonic Hall NYC-be New York-ban

Ellátogattunk a Masonic Hall NYC-be New York-ban

New York számtalan titkot, érdekességet rejt, nap nap után szembetalálja magát az ember olyan dolgokkal, amelyekről nem is gondolta, hogy egyáltalán létezik. New York-ban tehát minden napra jut akár több maradandó érdekesség is, a témák tárháza kimeríthetetlen.

A szabadkőművesség kiemelt státuszban van jelen az USA-ban, ebből adódóan New York-ban is; New York állam nagypáholya, a Grand Lodge található konkrétan Chelsea-ben. Szerencsére volt lehetőségünk arra, hogy betekintést nyerhessünk a gigantikus épületegyüttesbe, és felfedezhessük a 19. századig visszanyúló gyökereket.

Érdekes, vagy inkább természetes, hogy New York-ban a Masonic Hall teljesen nyíltan, nyilvánosan van jelen a köztudatban. A szabadkőművesek dupla épületközpontjának egyik fele irodaház, az itteni helyszínek bérbeadásából befolyó bevétel által sikerül finanszírozni a helyi, illetve államközi aktivitást. A komplexum másik fele viszont teljes mértékben a szabadkőművességé, itt találhatók a templomok, valamint a nagyterem is, amely egyébként – újabb érdekesség – a Titanic című film egyik forgatási kulcshelyszínéül szolgált, ez volt a bálterem.

Nézzük a tényeket a New York-i Masonic Hall-lal kapcsolatosan, kicsit titokzatossággal övezve – mert ez a velejárója a témának nyilván.

A szabadkőművesség egy jelentős történelmi múltra-háttérre visszatekintő testvériség-rend, amelyet évszázadok óta titokzatosság övez, de az már idejekorán kiderült, hogy a szabadkőművesek eléggé nyitottak arra, hogy beavassanak néhány titkukba. A Napimagazinnal pár héttel ezelőtt körbejárhattuk a Chelsea-ben található Masonic Hall and Grand Lodge of Free and Accepted Masons (Szabad és Elfogadott Szabadkőművesek Nagypáholya – szó szerinti fordításban) épületét, ahol betekintést nyerhettünk a szervezet történetébe, és a rend számos gyönyörűen díszített páholyszobájába is bepillanthattunk.

Bár a szabadkőművesség pontos eredete egyelőre ismeretlen, az általános nézetek szerint a középkorban kezdődött Európában az elterjedés. Az Észak-Amerikai Szabadkőműves Szövetség szerint a legrégebbi dokumentum, amely utalást tesz a szabadkőművesekre, a Regius Poem, amelyet 1390 körül adtak ki. Az első nagypáholy és a szervezett szabadkőművesség hivatalos feljegyzései 1717-ben kezdődtek Londonban, az első páholyok pedig Amerikában az 1730-as években alakultak meg. A New York-i nagypáholyt 1782-ben alapították. Az évszázadok során a szabadkőművesség világszerte elterjedt, statisztikák (amelyek legfőképp becslések) szerint világszerte nem kevesebb, mint 5 millió tagot számlál, és csak az Egyesült Államokban több mint 2 millió aktív szabadkőműves él.

A Masonic Hall történelmi jelentőségű tárgyak gyűjteménye között található az a biblia is, amelyet George Washington elnök beiktatásakor használtak a Federal Hallban. Washingtont Robert R. Livingston kancellár, New York állam akkori szabadkőműves nagymestere eskette fel 1789-ben. A történet szerint, amikor kiderült, hogy nincs Biblia, amelyre Washington esküt tehetett volna, a felvonulás nagymarsallja és egyben az 1. számú Szent János páholy nagymestere, Jacob Morton felajánlotta, hogy elhozza az adott páholy oltárbibliáját, amelynek székhelye akkor a Water és Wall Street sarkán lévő Old Coffee House-ban volt. A St. John’s Lodge No. 1 oltárbibliáját használták Warren G. Harding 1921-es, Dwight D. Eisenhower 1953-as, Jimmy Carter 1977-es és George H. W. Bush 2001-es elnöki beiktatásán is, és más történelmi eseményeken is feltűnt, például az 1964-es világkiállításon, a Croton víz 1840-es New York-i bevezetésekor és a Washington-emlékmű 1885-ös felavatásán. A Biblia egy 1767-ben Londonban készült King James-féle változat, amely további történelmi, csillagászati és jogi adatokat tartalmaz a korszakból, valamint művészi acélmetszeteket, amelyek bibliai elbeszéléseket ábrázolnak.

A Masonic Hall folyosóinak falain alapvetően New York-i híres emberek fotói sorakoznak, akik természetesen szabadkőművesek voltak. Például Harry Houdini, John Jacob Astor és Fiorello Laguardia, New York polgármestere. Az a hír járja egyébként, hogy konkrétan az Egyesült Államok tizennégy elnöke is szabadkőműves volt valamilyen rangban.

A Grand Lodge a Masonic Hall legnagyobb terme, amely 1000 fő befogadására alkalmas. A terem legkiválóbb része talán a mennyezete. A mennyezeten három óriási Tiffany-stílusú ablak található, és 54 000 darab holland származású aranylemezzel van bevonva. A páholy 1986-os felújítása során ötven mesterember és jelentős mennyiségű festék kellett ahhoz, hogy a terem ilyen káprázatos állapotba kerüljön. Az ablakokat lemezről lemezre kellett eltávolítani, megerősíteni, majd visszahelyezni. A Grand Lodge egész dizájnját a Titanic tengerjáró hajó belsejének dizájnelemeit ihlette – ennek kapcsán már feljebb utaltunk is a kapcsolódó film forgatási helyszín-választására.

A Masonic Hall több összesen tizenör különteremből/templomból áll, és mindegyik azonos elrendezésű. A termek közepén egy oltár látható minden esetben, amelyet három gyertya vesz körül. A gyertyák a páholy két felügyelőjét és mesterét jelképezik. A terem keleti végében a páholy megválasztott mestere a középen lévő legnagyobb székben ül, és két oldalt két segéd foglal helyet mellette. A többi résztvevőnek a terem két oldalán állnak rendelkezésére padok és székek, amelyek teljesen illeszkednek az adott terem stílusához, amelyben éppen tartózkodnak (a Colonial Roomban a csupasz fából készült székek a legkényelmetlenebbek, de a többi teremben párnázott ülések vannak!). Minden teremben található egy kifinomult dizájnnal felvértezett orgona és két díszes oszlop is a terem nyugati oldalán. Amikor egy új szabadkőművest beavatnak, át kell sétálnia ezek között az oszlopok között. Az oszlopok Salamon király templomának oszlopait szimbolizálják, egy olyan helyet, amely a szabadkőműves elmélet szerint maga a szabadkőművesség eredete.

Az 1980-as évek közepén Felix Chavez belsőépítész irányításával minden egyes különtermet/templomot rgyönyörűen felújítottak. Bár alapvetően mind ugyanolyan elrendezésűek, mindegyik terem díszítése feltűnően különbözik egymástól. Az egyiptomi síroktól a francia vidékig mindenhonnan merítettek ihletet, és a termeket jellegzetes stílusukról nevezték el: gótikus terem, ión terem, koloniális terem, dór terem, reneszánsz terem és így tovább. Ezek közül pár helyiség teljesen új designt kapott, néhányat pedig felújítottak és színesebbé tettek, de minden szoba tele van kifinomult és egyben komplikált részletekkel.

Ugyanakkor ha cégvezetők, cégtulajdonosk vagyunk, és New York-ban a következő nagyszabású rendezvényünk helyszínét keressük, a Masonic Hall-ban lévő lehetőségek közül is nyugodtan válogathatunk. Amikor a helyiségeket épp nem szabadkőműves találkozókra használják, a Masonic Hall különtermeit, templomait rendezvényhelyszínként bérbeadják. A páholyok egyébként általában havonta néhányszor tartanak találkozókat, jellemzően esténként.

Nem titok, hogy a szabadkőművesség számtalan szimbólumot használ. Ilyenek például a kalapács, véső, a szögmérő, a vízszintező, a függőón vagy a vonalzó. Talán az egyik legismertebb a körző és a derékszög, amely egy „G” betűt fog közre. A “G” betű sok mindenre utal. Ezek közül a legtöbbször a „Világegyetem nagy építőmesterére” történő utalásnak magyarázzák, de más magyarázatok például a geometriára utalnak, megint más magyarázatok szerint jelentése lehet a Gnózis (Tudás), de ismert a generáció jelentés is.A kőműves szerszámok használata a szimbolikában a szervezet középkori eredetére utal. Az utazó kőművesek jelszavakkal és titkos kézfogásokkal azonosították magukat a céhek tagjaiként, hogy bejuthassanak az építkezésekre. Ma a szabadkőművesek ugyanígy azonosítják magukat egymással. A kőművesek által a mesterségük során használt szó szerinti eszközök ma már beépültek a szabadkőműves páholyok „spekulatív geometriájába”. A templomok és katedrálisok építése helyett ma a kőművesek a jellemet és a „jó emberek jobbá tételét” készítik. A páholyokban mindenütt a kőműves szerszámok képeit, szimbólumait fedezhetjük fel.

A New York-i Szabad és Elfogadott Szabadkőművesek Nagypáholya (Grand Lodge of Free and Accepted Masons of New York) komoly karitatív tevékenysége lát el. Részben számos szervezet számára gyűjt támogatásokat, valamint maga is üzemeltet jótékonysági szervezeteket. Többek között egy szabadkőműves ifjúsági tábort, 8-16 éves gyerekeknek az Adirondack hegységben. egy szociális jóléti intézményt, a Szabadkőműves Gondozási Közösség-et. Ez egy aktív, független nyugdíjas közösség, amely a szolgáltatások teljes spektrumát kínálja idős rászorulók számára. 

A tudományt támogatja a Robert R. Livingston szabadkőműves könyvtár, ahol a szabadkőműves könyvek, műtárgyak állnak rendelkezésre a téma kutatói számára.Jótékonysági törekvéseik közül talán a legfontosabb egy Szabadkőműves Orvosi Kutatóintézet működtetése, a tudomány támogatására új diagnosztikák és terápiák kifejlesztése, a betegségek gyógyítása érdekében. 

Az MMRI-t még az 50-es években a múlt században, 1958-ban alapították. A létesítmény egy nonprofit intézmény, amely minden ember (függetlenül attól, hogy szabadkúműves-e, vagy sem) egészségének és életminőségének korrekcióját tűzte ki célul. Az intézmény pillanatnyilag leginkább a szív- és érrendszeri betegségekre, különösen a szívritmuszavarokra, az azokkal összefüggésbe hozható betegségekre, valamint a hirtelen halál-szindrómára koncentrál.