Főoldal Sport Erre figyelj, ha sötétben indulsz futni

Erre figyelj, ha sötétben indulsz futni

A hobbifutók legtöbbje a munkaidő előtt vagy után teljesíti napi sportadagját, így kocogását a korareggeli vagy a koraesti órákra időzíti. A téli időszakban azonban ilyenkor sötét van, ami már önmagában is kockázatot rejt. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint viszont vannak olyan praktikák, amelyekkel jelentős mértékben csökkenthetjük a rizikófaktort.

„A biztonságunk záloga lehet az öltözékünk, hiszen amennyiben például kapucnit húzunk a fejünkre, jelentős mértékben tudjuk korlátozni a perifériás látásunkat” – magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki a réteges öltözködés mellett a sapka viselését javasolja annak érdekében, hogy a látóterüket a futók teljes egészében megőrizhessék. Emellett pedig azt javasolja, felejtsék el a zenehallgatást, hiszen a fülhallgatók szinte száz százalékban ki tudják szűrni a zajokat, így ha valaki hátulról megtámadja a futókat, azokat a támadás abszolút váratlanul fogja érni jelentősen rontva a védekezési esélyeket.

„Azt javaslom, hogy lehetőség szerint fussunk társsal, ha azonban erre nincs lehetőségünk, rendkívül fontos, hogy a családunk, vagy barátaink közül valaki tudja, hogy merre futunk és nagyjából mennyi idő múlva érkezünk vissza. Ezt már számos applikáció is elősegíti, így a hozzátartozó pontosan tudja azt, hogy szerettük éppen merre halad” – mutat rá a szakértő, amennyiben ugyanis valakinek feltűnik az, hogy a futó késik, azonnal a keresésére tud indulni, amivel akár az életét is mentheti. Mindazonáltal elengedhetetlen az is, hogy mindig legyen náluk telefon. A helymeghatározó aktiválása mellett a gyorshívás megfelelő beállításával egyetlen gombnyomással segítséget tudnak kérni.

„Visszatérve az öltözékre, ha két fontos kiegészítőt kellene javasolnom a futók számára, azt mondanám, hogy egyrészről, fejlámpával fussanak, mely a sötét helyeken is segít tájékozódni, illetve a támadót el tudja vakítani. Szintén érdemes beszerezni egy görkorcsolyás kesztyűt bármelyik sportüzletből. Ennek a tenyér részén elhelyeztek egy műanyag betétet, amely nem pusztán az esést tudja tompítani, hanem tökéletesen alkalmas arra is, hogy erőnket növelve baj esetén megüssük vele a támadó arcát.” – hangsúlyozza Kovács Ildikó, aki a sporteszköz használatáról videót is készített.

Az instrukciók segítségével videóról is elsajátítható az, hogy miként érdemes használni támadás esetén a kiegészítőt, ugyanakkor az oktató hangsúlyozza: önvédelmet nem lehet a YouTube-ról megtanulni, így a korlátozások feloldása után önvédelmi edzéseken javasolt elsajátítani az alaptechnikákat.