Főoldal A világ Belföld Ez várható idén pénzügyekben: 19-re húzunk lapot 20-ban?

Ez várható idén pénzügyekben: 19-re húzunk lapot 20-ban?

Gyengülő forintot, dráguló eurót, emellett magasabb inflációt és emelkedő kamatokat vár idénre a banki szakértő. 2020-ban a tavalyinál kevesebb beruházás, valamint az ingatlanpiaci fékezés is hozzájárul a várható GDP-lassuláshoz. Külföldön India, Kína és a Közel-Kelet hordoz nagyobb kockázatot, illetve az év második felében az amerikai elnökválasztás boríthatja a piacokat.

A forint a várakozások szerint tovább folytatja a gyengülését az euró ellenében, valószínűséggel lát 340 forint feletti árfolyamot a magyarországi Sberbank szakembere. A dollár piacát változékonyság jellemzi majd, 2020 nem az amerikai zöldhasú éve lesz – mondja Horváth István. Ellentétben a rubellel, az orosz valuta ugyanis idén is felülteljesíthet a dollárral szemben, ha nem is olyan mértékben, mint az elmúlt esztendőben. Ennek okát leginkább a javuló ukrán-orosz kapcsolatokban érdemes keresni.

Idehaza idén 3,45%-os inflációt vár a szakértő, mellé pedig a hazai gazdaság teljesítményében jelentős lassulással felérő 3,3%-os GDP-növekményt. Ez utóbbit elsősorban a fogyasztás hajtja majd felfelé, amivel szemben az állami és üzleti szféra beruházásai csökkenhetik azt, főleg az építőiparban. Az ingatlanszektor amúgy is fékezés előtt áll: kevesebb adásvételre, akár újra egyszámjegyű lakásár-növekedésre számít a Sberbank szakértője. Az újlakások magasabb ÁFÁ-ja az árakban csak részben jelenik meg, de az átadott új otthonok számában bekövetkező drasztikus csökkenés már látványos lehet az év második felében.

Ami a kamatokat illeti, idehaza visszafogott kamatszintemelkedésre számít Horváth, aki ezt a magasabb infláció és a gyengébb forint mellett a világgazdasági teljesítmény javulásával magyarázza.