Főoldal Életmód Otthon Ezért váltanak lakást a legtöbben

Ezért váltanak lakást a legtöbben

A lakásukat lecserélők fele nagyobb, harmada kisebb értékű otthonba költözik. A KSH lakásfelmérése szerint az egyedülállók és az idősebbek között jóval magasabb az olcsóbb ingatlant választók aránya. Az alacsonyabb ár gyakran kisebb lakóterületet is jelent. Bár a lakáscserének számos oka lehet, de a megváltozott igények mögött a legtöbb esetben a családi és az egészségügyi állapot megváltozása áll.

lakasvasarlasA magyarok hagyományosan röghöz kötöttek, nem jellemző rájuk a gyakori költözés – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A kisebb lakásba költözés mögött jellemzően az alábbi öt indok áll a szakértő szerint:

  1. A gyermekek kirepülése a szülői házból szükségtelenné teszi a 3-4 szobás lakás fenntartását
  2. A nyugdíjba vonulást követően csökken a jövedelem, miközben az egészségügyi kiadások nőnek, és ez nem teszi lehetővé a nagyobb lakás rezsijének fizetését. Jellemző, hogy ilyenkor a gyerekek közelébe költöznek az idősek, hiszen sokszor szorulnak egymás segítségére.
  3. A gyermekek önálló otthonhoz jutásához szükség van nagyobb mennyiségű szülői segítségre, akik az eladott és vásárolt lakás közti különbözettel segítik az utódok otthonteremtését
  4. Az egészségügyi állapot romlása, az igen elterjedt mozgásszervi betegségek miatt megváltoznak a lakásigények
  5. A házastársak válása is egy olyan tipikus lakáseladási indok, amivel az ingatlanközvetítők találkoznak. Ilyenkor a felek a vagyon megosztásával és a különköltözés igényével cserélik két kisebbre a nagyobb lakást.

A KSH adatai szerint a lakáseladások csupán negyedénél vettek igénybe ingatlanközvetítő segítséget, pedig az ingatlanközvetítők segíthetnek abban, hogy az ingatlan ne áron alul keljen el. A dobogós ingatlanközvetítő iroda tapasztalatai szerint sokan pont azért fordulnak hozzájuk, mert egy füst alatt el tudják intézni az eladást és a vásárlást, vagyis a nagyobból kisebbe költözést.

Előző cikk100 gitár egy színpadon: monstre produkcióra készül a Palladio Orchestra
Következő cikkTöbb korszak leletei kerültek elő egy geszti ásatáson