Főoldal A világ Fedezd fel New Jersey-t: a SelectUSA – ExploreNJ eseménysorozaton jártunk

Fedezd fel New Jersey-t: a SelectUSA – ExploreNJ eseménysorozaton jártunk

A Napimagazin kiadója, a Wiedermann Media az USA-t választotta, és elindult felfedezni New Jersey államát. A kiadó csapata részt vett a SelectUSA – ExploreNJ Konferencián, amit Jersey Cityben és New Brunswickban rendeztek. Tudósítóink jelentik.

Az USA-t választottuk, és elindultunk felfedezni New Jersey államát

A NapiMagazin munkatársai részt vettek a New Jersey állama Choose New Jersey programja és a CIANJ (a New Jerseyben működő Kereskedelmi és Ipari Szövetség) által szervezett “Fedezd fel New Jersey-t” konferencián, amelyet nem titkolt céllal azért szerveztek, hogy minél több új látogató ismerje meg az államot. 

A CIANJ együttműködve a NJEDA-val (New Jersey-i Gazdasági Fejlesztési Hatóság) egy kétnapos konferencián mutatta be, hogy miért hasznos a New Jersey-i üzleti jelenlét, a befektetés. A konferencia a gyógyszeriparra, a pénzügyi technológiára és a felsőoktatásra összpontosított. 

A konferencián egy héttagú delegációval vett részt az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara.

A konferencia első napja a New Jersey City University School of Businessben zajlott, ahol a New Jersey-i pénzügyi és ellátási lánc iparágakra összpontosítottak a szervezők.

A második napon a Rutgers Egyetemen a New Jersey felsőoktatási és egészségügyi iparágaira összpontosító panelbeszélgetések várták a résztvevőket.

Az ExploreNJ résztvevői a konferencia előadásainak meghallgatásán kívül lehetőséget kaptak arra, hogy több mint 100 New Jersey-i üzleti vezetővel tárgyalásokon találkozzanak, többek között a pénzügyi, jogi, ingatlanügyi és logisztikai vezetőkkel, akik segíthetnek üzleti tevékenységük New Jerseyben történő megalapozásában.

Tudósítóink nemcsak a konferencián vettek részt, hanem az állam nagy területét indultak el felfedezni, Jártak a magyarok alapította New Brunswickban, természetesen Jersey Cytiben, de ellátogattak többek között Fort Lee városába, Teaneckbe Engelwoodba, Végig mentek a Hudson folyó hosszú szakaszán. A kirándulásról fotóriport is készült, amit a NapiMagazin hamarosan közöl. A kirándulást szakavatott idegenvezetők kalauzolták végig, az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara két vezetője, akik közül az egyik Secaucusban lakik, tehát jól ismeri az államot.

SelectUSA

A SelectUSA az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának kormányzati programja, amelynek feladata az Egyesült Államokba irányuló üzleti befektetések előmozdítása és megkönnyítése. Minden méretű vállalat – a startupoktól a multinacionális vállalatokig – megtalálhatja a sikerhez és növekedéshez szükséges ötleteket, forrásokat és piacot.

A SelectUSA a külföldi üzletembereket személyre szabottan segít eligazodni a szövetségi szabályozási rendszerben, adatokat és egyéb információkat szolgáltat, valamint összekapcsolja a vállalatokat a partnerekkel és erőforrásokkal, hogy segítse őket a sikerben.

A SelectUSA programhoz szorosan kapcsolódnak a különböző amerikai államok helyi programjai, így az ExploreNJ és a Choose New Jersey program is.

ExploreNJ – Choose New Jersey

New Jersey sok mindenről ismert, többek között hosszú tenger-, pontosabban óceán-partjáról, 50 óceánparti üdülővárosáról, strandjairól és sokszínű kultúrájáról, történelmi és turisztikai látványosságairól. Csak példaként említve Ellis Island-et, ahova az európai menekültek hajói érkeztek évtizedeken keresztül. Ilyen látványos hely a Liberty State Park is, amely pont szemben található az Ellis Islanddel és a Liberty Islanddel, ahol a híres szabadságszobor látható. 

New Jersey híres turista látványossága többek között Atlantic City, amely kaszinóiról, strandjairól közismert. 

S csak érdekességként említve, az állam zenei örökséggel is büszkélkedhet, például Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi és Frank Sinatra egyaránt New Jerseyből származnak.

New Jersey állam elnevezése, a “Garden State” nem véletlen. A „Kertállam” híres a kukoricáról, a paradicsomról és az áfonyáról. Az idelátogatók számára az is ismert, hogy itt jókat lehet enni. Szokták az államról azt is emlegetni, hogy New Jersey a „világ éttermi fővárosa”. Számtalan multikulturális étterme van, elsősorban olasz éttelekkel, de mivel óceánparti állam, ezért a pizza, vagy heroes-nak nevezett olasz étel mellett természetesen megtalálhatjuk a tenger gyümölcseit is.

Jól ismert néhány turisztikai látványosságán kívül a felsőoktatási intézményeiről is.

New Jersey oktatási rendszere rendkívül magas szintű. Egy 2021-ben készült felmérés szerint New Jerseyben található az Egyesült Államok harmadik legjobb iskolarendszere, Massachusetts és District of Columbia után. Ennek többek között az is az oka, hogy az államban 48 főiskola és egyetem működik. Igy többek között a Rutgers University, amelynek a központja New Brunswickban található és több mint 35.000 hallgatója van. Az ugyancsak az államban működő Montclair State Universitynek 2021 novemberében összesen 21 000 hallgatója volt. Jersey Cityben működik a New Jersey City University, több mint 8500 hallgatóval. Newark- ban található a New Jersey Institute of Technology, nagyjából hasonló számú hallgatóval. 

Miért New Jersey?

A kérdésre a konferencia több előadója, résztvevője is részletesen válaszolt. Idézzünk fel néhány elhangzott érvet: 

  • Több mint 2800 mérföldnyi (nagyjából 4500 km) autópálya, 1000 mérföldnyi teherforgalmi vasúti vonal segíti a közlekedést, a keleti part legnagyobb teherkikötője, és a Newarkban található nemzetközi repülőtér biztosítja az állam rendkívül könnyű elérhetőségét.
  • Az állam északkeleti elhelyezkedése miatt közel van az Egyesült Államok legfontosabb nagyvárosaihoz, a pénzügyi/szabályozási központjaihoz, New York Cityhez és az USA fővárosához, Washington D.C. hez. 
  • Az Egyesült Államok egyik legjobban képzett munkaerővel rendelkező állama. Ez a tudósok és mérnökök legmagasabb koncentrációját jelenti a világon.

Megkérdeztünk egy New Jersey-beli lakost, hogy miért szeret New Jerseyben élni, azt válaszolta, hogy “itt jól fizető állást, jó egészségügyi ellátást, biztonságot, kiváló oktatást, nagyszerű szabadidős tevékenységeket, rengeteg jó éttermet találtam. Kiváló hely a gyerekek számára.”

Ha azt a kérdést feszegetjük, hogy New Jersey gazdag vagy szegény állam, akkor egy nemrégiben közzétett jelentés tud ebben eligazítani. E szerint New Jersey nemcsak, hogy gazdag állam, hanem “nagyon közel került ahhoz, hogy az egész ország leggazdagabb államává váljon”. A World Population Review szerint New Jersey 2022-ben az ország 5 leggazdagabb állama között van.

Az Investopedia befektetési és pénzügyi weboldal azt írta, hogy “bár New Jersey az egyik legkisebb állam az országban, a legnagyobb népsűrűséggel rendelkezik, valamint a háztartások mediánjövedelme alig 80 000 dollár felett mozog” éves szinten. Jellemzésül hozzátették „a biofarmácia, a szállítás és a gyártás vezető iparágak itt, és nem kevés milliomos ingázik a Wall Streetre” – írta az oldal, s kiemelték, hogy “a New Jersey-i háztartások 13 százaléka 200 000 dollár felett keres” évente.

A négy legfontosabb New Jersey állama mellett szóló érv:

  1. 2019-ben a 4. helyet szerezte meg az ország legjobb egészségügyi ellátásáért (egészségügyi hozzáférés, egészségügyi ellátás minősége) Forrás – US News and World Report. Hozzá kell tenni, hogy biztosításuktól függően a New Jersey-i lakosok NYC-ben és Philadelphiában is hozzáférhetnek a világ legjobb egészségügyi intézményeihez és orvosaihoz.
  2. Egy 2019-es jelentés szerint New Jersey 80,1 éves átlagos várható élettartammal a 7. helyen áll a születéskor várható élettartam tekintetében, mindössze 0,8 évvel lemaradva Hawaiitól, amely az első számú állam a várható élettartam tekintetében.
  3. New Jersey az ország egyik legbiztonságosabb állama. 2019-ben 30 New Jersey-i város került fel a Safewise 100 legbiztonságosabb városa Amerikában listájára. Forrás: World Population Review.
  4. 2019-ben New Jersey a középiskolai oktatási rangsorban az 1. helyet szerezte meg. Forrás – US News and World Report.
    New Jersey felnőtt lakossága 2021-ben az egyik legképzettebb népességnek számít, mivel a statisztikában az ország 5. helyén áll. Forrás – US News and World Report.

A tudósító szerint a fentiek alapján nem véletlen, hogy Anthony Russo a CIANJ (a New Jersey államban működő Kereskedelmi és Ipari Szövetség) elnöke, aki a meglátogatott konferencia egyik főszervezője volt, tudósítónk azon kérdésére, miszerint miért New Jersey, azt válaszolta, hogy “alapvetően a sokszínű és jól képzett munkaerő és a felsőoktatási intézményeink miatt. A választás oka még az állam közelsége New York Cityhez és Philadelphiához. Mellettünk szóló érv a kikötőrendszerünk is. A legnagyobb kikötőnk, az ország legnagyobb kikötője Elizabeth Newarkban. Ilyen ok a felújítás alatt álló newarki reptér is, vagy az autópálya rendszerünk. Washington D.C. és New York City közelségén kívül említhetem még Baltimore és Philadelphia városok közelségét is. Ahogyan a konferencián elhangzott 31 millió emberhez történő hozzáférést, amiből New Jersey állam csak kilencmillió embert jelent. Azt gondolom, hogy a képzett munkaerő a logisztika és a piacokhoz való hozzáférés kombinációja minden vállalkozás számára, ami New Jersey-ből  indul ki, sikert jelent.

New Jersey-t ajánlom a külföldi üzletembereknek. A mi mantránk, ami szerint élünk, az az, hogy hiszünk a szabad piacgazdaságban. Úgy gondoljuk, hogy fontos az a befektetés, amikor pénz érkezik az államba, és ez nem csak New Jersey-nek jó, de a magyar cégeknek is. Mi szeretnénk magyarokkal üzletelni, amelynek eredménye az, hogy a pénz egy része visszakerülne Magyarországra, aminek az lenne az eredménye, hogy mindenki nyerne az üzleten.”

A konferencia első napját a NJCU egyetemen tartották, ahol az egyetem egyik intézetvezetője, Dr. David Weiss professzor a miért New Jersey kérdésre így válaszolt:

“Elsősorban a sokszínűségünk miatt. Ez New Jersey-ben nem csak a humán tőkében, hanem a földrajzi elhelyezkedésében, a kulturális alkalmasságában, az infrastruktúrájában, a szívverésükben jelentkezik. New Jersey történelme visszanyúlik az 1600-as évekre, amikor hollandok telepedtek le itt, s azóta még mindig úgy emlegetik, mint egy kertet. A 20. század elejétől kezdve az ország energia központja volt, például Bayonne-tól Jersey City-ig olajfinomítók voltak. Fontos volt a textil gyártás is. A selyem Ázsiából érkezett és Patterson New Jersey-ben gyártották és az egész világba exportálták a selymet.

Fontos iparág New Jerseyben a gyógyszeripar, az 1990-es években például robbanásszerű volt ennek az iparágnak a megjelenése. Ekkor költöztek ide hozzánk, például a Merk, a Pfizer, a Johnson &Johnson, amely talán a legismertebb ezek közül. Ez utóbbit itt alapították New Jersey-ben, a mai napig New Brunswickban van a központja.

A 2000-es években New Jersey lett a központja a biotechnológiának és a pénzügyi szolgáltatások központjává is kezdünk válni.

Említenék még egy előnyt. Például a Newarki repülőtér jelentőségét. Hiszen 45 perc alatt a repülőtérről benn lehet az ember New York Cityben.”

Az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara alapító, tiszteletbeli elnöke, Barát Tamás tudósítónk kérdésére kiemelte, hogy az AmHunCham tudatosan választotta New Jersey államát. 

“Néhány évvel ezelőtt a budapesti USA Nagykövetség felkért bennünket arra, hogy segítsünk a SelectUSA program magyarországi népszerűsítésében. Erre ígéretet tettünk, s hozzálátva a munkához eljutottunk New Jersey-be, ahol kiváló kapcsolatot építettünk ki a CIANJ-vel. Olyannyira, hogy a három évvel ezelőtti ExploreNJ konferencián aláírtunk egy együttműködési megállapodást a CIANJ-vel. 

Az AmHunCham NY, a magyar Főkonzulátus, úgynevezett konzuli kerülete államaiban működik. Ez konzuli kerület azt jelenti, hogy szinte az Egyesült Államok teljes keleti partja államait lefedi, a kanadai határtól le egészen Floridáig. Ezen államok közül számunkra New Jersey állama vált a leggyümölcsözőbb kapcsolatnak.

Az AmHunCham New Jersey-t választotta egyik bázisául. Kiváló a kapcsolatunk nemcsak szerződött partnerünkkel a CIANJ-vel, de a Jersey Cityben működő NJCU egyetemmel is. Az NJCU-nak van egy programja, a “Connecting Bridges and Borders”, amellyel közösen négy esztendeje Budapesten szerveztünk egy amerikai – magyar üzleti konferenciát. Ez olyan sikeres volt, hogy a konferencia eredményeként az AmHunCham segítségével New Jersey-ben már működik is az első amerikai-magyar közösvállalat. 

A terveink között szerepel, hogy idén októberben egy hasonló konferenciát szervezünk Budapesten, ahova az ígéretek szerint közel harminc fős amerikai – New Jersey beli – üzletember delegációt látogat majd el.”

Összefoglalva elmondható, hogy ez a konferencia hozzájárult ahhoz a célkitűzéshez, amit a NJEDA így fogalmaz meg: “New Jersey-t a fenntartható növekedés nemzeti modelljévé tenni a közösségekbe való befektetéssel, az innováció előmozdításával és az államban magas színvonalú munkahelyeket biztosító iparágak támogatásával.”

Az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara képviselője tudósítónk számára ehhez hozzátette, hogy “Számunkra és az általunk képviselt magyar üzletemberek számára a New Jersey állama által kitűzött cél példaértékű, s az is, ahogyan bennünket egyenrangú üzleti partnernek választva aktívan közreműködnek a mi céljaink megvalósításában.”