Főoldal Életmód Egészség Fesztiválbetegségek – mire érdemes odafigyelnünk?

Fesztiválbetegségek – mire érdemes odafigyelnünk?

Őrületes koncertek, végtelen élmények, új barátságok és feledhetetlen emlékek. Senkinek sem kell bemutatni a Sziget, Volt, EFOTT, Művészetek völgye, Balaton Sound, Be My Lake vagy bármelyik másik sikeres nyári fesztivált. A féktelen bulizáson kívül azonban különböző fertőzési veszélyeket is rejt egy-egy ilyen esemény, amelyek ellen jobb felkészülni. Sajnos a fesztiválok a járványok melegágyai, hiszen több fertőző betegség kiindulópontjai lehetnek. Néhány megfontolt lépéssel és óvintézkedéssel azonban könnyen megelőzhetők a kellemetlen meglepetések. A nagy látogatottságú zenei rendezvényeken többnyire négy eltérő csoportba sorolható fertőzéssel kell számolni: húgyúti fertőzések, gombás fertőzések, ételmérgezés és szexuális úton terjedő fertőzések. Ezek felbukkanásának esélyét jól jellemzi, hogy sokszor “ fesztiválbetegségeknek ” is nevezik őket. Nézzük sorban, milyen tünetekkel járnak és miképp érdemes védekezni ellenük.

fesztival_1

Húgyúti fertőzések

A fesztiválok szervezői általában igyekeznek mindent megtenni az elfogadható higiéniás körülményekért, de a hatalmas tömeget kiszolgálni nem könnyű feladat. A nyilvános illemhelyek és zuhanyzók állapota gyakran messze van az ideálistól. De még azok a közös helyiségek is sok veszélyt tartogatnak, amelyek első pillantásra tisztának tűnnek.

fesztival_betegsegek_2

Főként a lányokat, hölgyeket érinti a probléma, mert a rövidebb húgycső miatt nagyobb eséllyel kaphatnak húgyúti fertőzéseket. A betegség tünete lehet a a gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom és a véres vizelet. Enyhébb esetben kezelhetők vörösáfonya- vagy tőzegáfonya kapszulával, de komolyabb tünetek jelentkezésekor antibiotikumra van szükség. A diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése előtt laborvizsgálatokra is szükség lehet. Nem kell megijedni, ha vér- vagy vizeletmintát kérnek, hiszen a pontos labordiagnosztikai eredmény segít az orvosnak a hatékonyabb kezelésben, ezáltal a gyorsabb gyógyulásban is. A legjobb persze megelőzni a fertőzést. A legegyszerűbb megoldás a repülőterek vagy éttermek mosdóiban is alkalmazott, papírból készült WC-ülőke fedő. Nem foglal sok helyet és bárhol olcsón beszerezhető.

Gombás fertőzések

Szintén a közös illemhelyiségek és tisztálkodó helyek átka a gombás fertőzés. Téves azt feltételezni, hogy ez a típusú fertőzés csak a lábujjakat, lábkörmöket fenyegeti. Sajnos a bőr bármelyik pontján megjelenhetnek tünetei, és a bőrbetegségen kívül emésztési rendellenességért, korpáért vagy akár nőgyógyászati betegségekért is felel. A rossz hír, hogy nehéz védekezni ellene. A leghasznosabb ilyenkor papucsot húzni valamennyi zuhanyzás alkalmával, a gyakori tisztálkodás és az intim törlőkendő használata. Ha mégis baj történik, arra a bőrön megjelenő vörös foltok, viszketés és hámló, égető bőr figyelmeztet. A kisebb területen megjelenő, enyhén viszkető foltok a megfelelő krémekkel vagy gélekkel legyőzhetők, de súlyosabb esetben minél előbb fel kell keresni egy szakorvost.

fesztival_betegsegek_4

Ételmérgezés

A szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerekben félóránként megkétszereződik a baktériumok száma. Ennek tudatában még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik a nyári fesztiválokra jellemző hőségben az étellel. Nem véletlen, hogy az otthon elkészített, vagy reggelt vásárolt szendvics pár órával később már egy “szalmonellabomba”. Sajnos a rendezvényeken működő büfék, vendéglátóhelyek sem készülnek fel minden esetben a hőségre, vagy egyszerűen nem tartják be az előírásokat. Ilyenkor számítani lehet ételmérgezésre vagy rosszabb esetben tömeges fertőzésre. A betegség általában láz, hányinger és hasmenés formájában jelentkezik. Egy-egy gyomorrontás magától is elmúlik pár nap alatt, de egy veszélyesebb ételmérgezés vagy szalmonellafertőzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Komolyabb rosszullét és hányás után érdemes a kiöklendezett anyagból eltenni egy kis mintát. Elsőre meglehetősen gusztustalannak hangzik, ám a hányásminta a vizsgálat után sokat segít a labornak és az orvosnak, hogy mielőbb tisztázzák a fertőzés okát és a megfelelő gyógymódot. A baj megelőzése érdekében érdemes alaposan megmosni a helyszínen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket, kerülni kell a gyanús szagú vagy színű ételeket és ilyenkor nem ajánlatos a tejtermékek, vagy tej alapú élelmiszerek fogyasztása sem.

Szexuális úton terjedő fertőzések

Zene, ital, pörgés, eufória… Talán mondani sem kell, hogy a fesztiválok alatt szinte mindent szabad, és ilyenkor gyakoriak az egyéjszakás kalandok. Sokan úgy vélik, hogy a nemi betegségektől csak akkor kell félniük, ha partnerük nem elég “megbízható”. A szeleburdi tinilányok gondolkodnak így! Soha nem szabad kockáztatni! Néha elég egy szenvedélyes csókolózás a bajhoz, hiszen léteznek nyállal terjedő betegségek is, mint például a mononukleózis. Amennyiben ott helyben fellángol az olthatatlan szerelem, és nem lehet parancsolni a vágynak, akkor mindenképpen ajánlatos óvszert használni. Minden alkalommal! Így megelőzhetők az olyan kellemetlen, vagy veszélyes fertőzéseket, mint a kankó, szifilisz vagy a HIV-vírus. Ha mégis megtörténik a baj, a kellemetlen tünetek pár napon belül jelentkezhetnek. A kezelés menete hasonló a húgyúti fertőzésekéhez. Először ebben az esetben is a pontos laboreredményekre van szükség. A legjobb ilyen esetben a már hazánkban is működő, úgynevezett labormedicina intézet valamelyikéhez fordulni, amelyekben a vizsgálatokat nem egyszerű kémiai reakcióként, hanem a gyógyítás részeként kezelik. Így a laboros szakemberek még inkább bekerülnek a gyógyítás folyamatába, és nem csupán számokat, eredményeket látnak, hanem az embert is a minták mögött.

fesztival_betegsegek_1

A legjobb persze az, ha nincs szükség a vizsgálatokra és egészségesen, probléma nélkül telik a nyár. Egy kis elővigyázatosság és odafigyelés elegendő, hogy a fesztivál valóban gondtalan szórakozás és a barátokkal együtt töltött felejthetetlen élmény maradjon. Nem marad más hátra, mint élvezni a jó időt és a rendezvényeket.