Főoldal A világ Hanuka ünnepe az Osztrák Főkonzulátuson New Yorkban

Hanuka ünnepe az Osztrák Főkonzulátuson New Yorkban

New Yorkban, Ausztria Főkonzulátusán egy nagyon kedves ünnepség keretében osztrák diplomaták és a New York-i zsidóság képviselői együtt gyújtották meg a hanukkiah gyertyáit a nyolc napig tartó zsidó ünnep hetedik estéjén. Tudósítónk is jelen volt az eseményen.

A Hanuka, amely magyarra leginkább odaadás szóval fordítható, egy nyolc napig tartó zsidó ünnep. Bár a Biblia ószövetségi részében nem található erre utalás, de mégis a zsidóság egyik legkedvesebb ünnepe. Tartalmában a judaizmus eszméit erősíti. Ilyenkor a zsidóság megemlékezik a jeruzsálemi második templom újra avatásának korára. A Hanuka a Makkabeusok győzelmére emlékezik IV. Antiochus Epifánész felett. A Makkabeusok voltak az első zsidók, akik nem az életük, hanem vallási meggyőződésük védelmében harcoltak.

A Hanuka történetéről tudni kell, hogy a Talmud szerint a Makkabeusok harca idején csak annyi felszentelt olívaolaj állt rendelkezésre, hogy a templomi menórát egy napig lehessen meggyújtani, de csodával határos módon ez nyolc napig tartott, így a zsidók újra felszentelhetővé vált a templom. Ez a csoda központi szerepet játszik a Hanuka ünneplésében, és ezt szimbolizálja a menóra meggyújtása az ünnep nyolc éjszakáján.

A Hanuka egy örömünnep, amely több, a vallásból eredeztethető és nem vallási szokást is magába foglal. Igy fontos szerepe van az étkezésnek. Például a krumpliból készült olajban kisütött latkesznek, vagy a hanukai, többnyire lekváros fánknak, amelyek nélkül nem is létezhet az ünnep.

A hanuka kulturális és vallási jelentőséggel bír, a fény sötétség feletti győzelmét és a zsidó nép ellenálló képességét szimbolizálja. Ez az elmélkedés, a hála és az öröm megosztásának ideje a családdal és a barátokkal. 

A barátokkal való találkozás az ünnep egyik központi eleme. Ilyen volt az New York-i Osztrák Főkonzulátuson szervezett baráti találkozó is. Az eseményen osztrák diplomaták találkoztak a New York-i zsidóság számos képviselőjével. Ital és étel – hagyományos hanukai fánk – elfogyasztása közben beszélgettek. Szó került a hagyományos ünnepi témákról, de az antiszemitizmusról és természetesen a napi világpolitikai helyzetről, például az ukrajnai és az izraeli történésekről is.

A hanukai gyertyákat többek között az osztrák főkonzul Helene Steinhäusl és férje Hubert Heiss Ausztria korábbi franciaországi nagykövete, valamint a bécsi születésű, New Yorkban élő Arthur Schneier, a New York-i Park East zsinagóga főrabbija, az  Appeal of Conscience Foundation alapítvány alapítója és elnöke, valamint felesége gyújtották meg. A hanukai imákat a Park East zsinagóga – USA egyik vezető modern ortodox közössége, amelynek fontos szerepe van New York vallási és kulturális életében – kántora, Benny Rogosnitzky énekelte.

A találkozó színvonalát emelte Stephanie Kurtzman – ismert amerikai hegedűművész – fellépése, aki az elmaradhatatlan Kék Duna keringő mellett Mozart műveket és hagyományos zsidó zenét is játszott az osztrák konzulátus vendégeinek.

Az eseményen beszédet mondott Helene Steinhäusl asszony, Ausztria New York-i főkonzulja és Arthur Schneier rabbi. Mindketten a megértés szükségességének szerepét hangsúlyozták.

Ez a találkozó jól példázza azokat az együttműködési törekvéseket, amelyeknek meg kellene történnie világszerte. 

Az osztrák diplomata és a New York-i főrabbi kölcsönösen kívántak minden résztvevőnek boldog Hanukát. 

Barát Tamás New York