Főoldal Kultúra Oktatás Hány éves kortól érdemes nyelvet tanulni?

Hány éves kortól érdemes nyelvet tanulni?

A többféle nyelv ismeretére életünk számos területén szükségünk lehet, legyen az egy munkalehetőség, külföldre költözés, nyaralás vagy csupán csak az adott nyelv iránti vonzalom. A nyelvtanulás fiatalon elkezdve a legjobb, de vajon pontosabban hány éves kortól érdemes nyelvet tanulni?

Mikor kezdhetünk el nyelvet tanulni?

Nyelvet tanulni szinte bármilyen korban elkezdhetünk, nincs korhoz kötve valamint számos előnye is van annak, ha rászánjuk magunkat. Ezek az előnyök között megemlíthetjük, hogy fejleszthetjük a gondolkodásunkat, koncentrációnkat. A nyelvtanulásnak számos helyen hasznát is vehetjük a későbbiekben, legyen szó bármilyen területről vagy akár munkahelyről.

Miért előnyös a nyelvtanulás?

Tanulásra valamint nyelvtanulásra általában 30 éves korunkig vagyunk a legfogékonyabbak, ez az időszak az ameddig a legkönnyebben fogadjuk be az információt. Majd életünk során később ezeket az információkat használjuk fel mindennapjainkban. Igaz életünk bármely időszakában elkezdhetjük a nyelvtanulást, mégis elmondhatjuk azt, hogy agyunk fiatalabb korábban sokkal fogékonyabb a tanulásra, így könnyebben fog az menni.

Nyelvtanulás elkezdése gyerekkorban

A legelső nyelv, amit minden gyermek megtanul a saját anyanyelve, ami nem egyenlő a nyelvtanulással, hiszen ez sokkal inkább nyelvelsajátítás. Az anyanyelvünktől eltérő nyelvek megtanulása egy sokkal bonyolultabb feladat már, ám itt is vannak olyanok, akiknek könnyebben meg a nyelvtanulás, mint másoknak. 

Kétnyelvű gyermeknevelés

Napjainkban egyre elterjedtebb módszer a kétnyelvű gyermeknevelés, ami lényegében annyi, hogy gyermekünket már kiskorában két nyelven kezdjük el tanítani. Többnyire akkor lehetséges csak ez a módszer, ha a szülők külön anyanyelvet beszélnek és a gyermeknek is csak a saját anyanyelvükkel kommunikálnak. Ennek segítségével a gyerkőc képes a két nyelvet elkülöníteni azáltal, hogy melyik szülő miként szólítja meg. Abban az esetben, ha rászánnánk magunkat erre a módszerre, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a szülők ne keverjék a két nyelvet és csakis külön a kettőt tanítsák, valamint, hogy csakis akkor kezdjünk bele ebbe a módszerbe, ha folyékonyan anyanyelvi szinten beszéljük a nyelvet és semmiképp sem akcentussal.

Nyelvtanulás óvodás korban

A nyelvtanulást akár már óvodás korban is elkezdhető, ám ehhez szakember segítsége kell az óvodákban.  Számos előnye van, hiszen gyermekünk ilyenkor még csak játékként fogja fel a tanulást, így sokkal könnyebben fog majd a későbbiekben is menni a nyelv elsajátítása. Ilyenkor leginkább csak szavak valamint dalokat, énekeket tanítanak, hiszen ilyenkor még nem lehetséges a komolyabb nyelvtani rendszernek a megtanítása.

Nyelvtanulás idősebb korban

Egy nyelvnek az elsajátítása idősebb korban sem lehetetlen feladat, ám itt már sokkal nehezebb dolgunk lesz, hiszen agyunk ilyenkor már nem elég fogékony az új információk befogadására. Ez mellett megemlíthetjük még azt is, hogy 30 vagy 40 év felett már számos tényező nehezíthet is minket a tanulásban, mint például munkánk vagy családunk. Viszont ha elég kitartóak és motiváltak vagyunk idősebb korban sem lesz akadály a tanulás számunkra. Abban az esetben, ha kevés szabadidőnk van munkánk és családunk mellett remek megoldás lehet számunkra az angol nyelvtanfolyam online, ami lehetőséget nyújt számunkra arra, hogy otthonunk kényelméből tanulhassunk.

Összességében

A nyelvtanulás fiatalabb korban a legkönnyebb, amikor még nyitottabban vagyunk az új információkra és ez ahogy idősödünk egyre nehezebb feladattá válik, ám et nem jelenti azt, hogy lehetetlen is lenne. A kellő kitartással és szorgalommal valamint érdeklődéssel nem lehetetlen egy nyelv megtanulása sem.

(X)