Főoldal Életmód Hasznos tippek egy biztonságos és önfeledt fesztiválszezonhoz

Hasznos tippek egy biztonságos és önfeledt fesztiválszezonhoz

Közeledik a nyár, ezzel párhuzamosan pedig hamarosan kezdetét veszi a fesztiválszezon is. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, instruktor szerint azonban ezek a tömegrendezvények számos veszélyt rejtenek, így nem árt már most sorra venni azokat a szempontokat, amiket mindenképp szem előtt kell tartaniuk a fesztiválozóknak a biztonságuk érdekében és a fantasztikus fesztiválélményért.

Kovács Ildikó nyolc plusz egy hasznos tanácsot gyűjtött össze, amit érdemes mindenkinek megfogadnia.

1. Válassz tudatosan szállást!

Az egyik legfontosabb lépés a biztonságos fesztiválélmény érdekében a megfelelő szállás kiválasztása. Kutass a szálláslehetőségekről, és válassz olyan helyet, amely megbízható, illetve jó hírnévnek örvend. Fontos, hogy a szállás környékén megfelelő legyen a közvilágítás, érdemes olyan helyet választani, aminek a közelében biztonsági szolgálat vagy rendőrség működik.

2. Sose hagyd őrizetlenül az italodat!

Ne fogadj el mástól olyan italt, amit nem előtted készítenek vagy bontanak ki. Ne hagyd őrizetlenül, hiszen így elkerülhető, hogy kábítószert tegyenek bele.

3. Mindig mozogj társasággal!

Csapatban szórakozni mindig biztonságosabb, mint egyedül bulizni vagy egyedül bóklászni a fesztiválterületen. Mindig társasággal menj, figyeljetek egymásra, így nem csak a veszélyeket kerülhetitek el, de a közöttetek lévő kapcsolat is szorosabbá válhat.

4. Tartsd meg a privát teredet!

Ne engedj magadhoz túl közel ismeretleneket, ha bármilyen negatív érzésed van velük szemben. Ha szükséges, határozottan hívd fel a figyelmet a határaid védelmére vagy társaságoddal együtt menjetek arrébb.

5. Sose menj el bulizni lemerült telefonnal!

A telefonod mindig legyen feltöltve, táskádba tegyél töltőt és állíts be gyorshívásokat is, hogy szükség esetén a lehető legrövidebb idő alatt tudj segítséget kérni.

6. Sose indulj felkészületlenül szórakozni!

A fesztiválok előtt beszéld meg barátaiddal, hol találkoztok, ha valaki eltévedt, vagy leszakadt a csapattól. Határozzatok meg találkozási pontokat és szabályokat, amik segítségével tudtok egymásra és magatokra is vigyázni. Ismerjétek meg előzetesen a fesztivál helyét és annak környékét. Ez segít elkerülni a potenciális veszélyforrásokat és megfelelően reagálni a váratlan

7. Ne hagyd magára értékeidet, táskádat vagy mobiltelefonodat!

Ne hordj magadnál túl sok készpénzt vagy nagyértékű tárgyat! Annyi azonban mindig legyen nálad, hogy taxival haza tudj menni. Az éjszakai közlekedés kockázatos lehet, soha ne indulj el egyedül.

8. Bízz a megérzésedben!

Mindig figyelj oda a belső hangodra, ha valami gyanús vagy veszélyesnek tűnik, azonnal reagálj és vond ki magad a szituációból.

+1: Tanulj önvédelmet!

Még most sem késő önvédelmi órákat venned, ahol nemcsak a fizikai technikákat sajáthatod el, hanem fejlesztheted helyzetfelismerésedet, problémamegoldó képességedet, önbizalmadat is. A kifejezetten nők számára összeállított tréningek, workshopok és edzések segítségével magabiztosan és hatékonyan fogsz tudni reagálni a váratlan helyzetekben.