Főoldal Kultúra Film Hét Oscar jelölést kapott a hazánkban forgatott Mentőexpedíció

Hét Oscar jelölést kapott a hazánkban forgatott Mentőexpedíció

Tavaly októberben került világszerte a mozikba Ridley Scott sci-fije, amely óriási kaszasikert hozott. A Mentőexpedíció, azóta az AFI Awards és a Golden Globe díjait is begyűjtötte, most pedig hét jelölést kapott az Oscarra, az alábbi kategóriákban:

  • Legjobb film
  • Legjobb férfi főszereplő – Matt Damon
  • Legjobb adaptált forgatókönyv – Drew Goddard
  • Legjobb látványtervezés/díszlet
  • Legjobb hangtervezés
  • Legjobb hangkeverés
  • Legjobb vizuális effektusok

Scott 2014 végén és 2015 elején, Budapesten és az etyeki Korda Stúdióban forgatta szuperprodukcióját. A Kordában, a közel 50 napos forgatáson 300-400 fős filmstáb dolgozott.

mentoexpedicio-1

A Stúdió összes műtermében forgattak, a 6-os műteremben pedig – amely Európa legnagyobb műterme „Superstage” – hozták létre a Marst.  4000 tonna vörös homokkal volt feltöltve a műterem, ahol óriás szélgépekkel rendszeresen homokvihart szimuláltak. A Superstage 6000 m2 alapterületű és az építhető belmagassága több, mint 20 méter. Ez nagyobb, mint a londoni híres Pinewood stúdió beltere, ahol egyébként a Star Wars utolsó részét, az Ébredő erőt forgatták. A Korda Stúdió műhelyeiben épült továbbá a híres Mars Rover jármű is.

 

A Kordában dolgozott a teljes legénység is, a főszereplők: Jessica Chastain, Matt Damon, Michael Pena, és Kate Mara. Matt Damon itt dugdosta magyar földbe a krumplit. A Korda Stúdió bejárati kapuja szerepet kapott a filmben is, mint a NASA bejárata.

A film rendezője a legendás Ridley Scott volt, ( Fejvadász, Alien ) aki már előtte többszöris forgatott Magyarországon, mint producer – The Company, Pillars of the Earth, World Without End.

A film Budapesten a Bálnában, a Műpában és a Hungexpo területén is forgatott helyszínen.  A Bálna a NASA központ belsejét helyettesítette a filmben, a MŰPA a kínai űrközpontként szerepelt, míg az eredetileg a kaliforniai Pasadenában található Sugárhajtási Laboratórium, ( Jet Propulsion Laboratory ) a Hungexpo épületében rendezkedett be.

mentoexpedicio-2

A Mentőexpedíció-t szinte teljes egészében hazánkban forgatták, egyedül a marsi külső jelenetek egy részét vették fel a jordániai Wadi Rumban. Az új-zélandi forgatást is fontolgatta a produkció, de végül is a 6-os műterem méretei miatt döntöttek Magyarország mellett. Talán a hazai kedvező feltételek is szerepet játszottak abban, hogy a filmet 108 millió USD költségvetéssel valósították meg, amely kevesebb volt a tervezettnél.