Főoldal Életmód Otthon Hogyan készüljünk az új kertészeti szezonra?

Hogyan készüljünk az új kertészeti szezonra?

Egyre több saját kerttel rendelkező ember dönt úgy, hogy önállóan termeszt zöldségeket és gyümölcsöket. Ennek számos előnye van, hiszen a saját termények több tápértékkel és vitaminnal rendelkeznek, ráadásul sokkal egészségesebbek, mint a boltokban kaphatók. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy minden időszakhoz konkrét kertészeti munkák társulnak, amelyeket érdemes időben elvégezni, hogy tényleg örülhessünk a szép és egészséges növényeknek. Az alapvető törődésnek és gondozásnak meglesz az eredménye!

Hogyan készítsük fel kertünket az új szezonra?

A tél után, amely a pihenés ideje a növények és a kerttulajdonosok számára egyaránt, kezdődik a legforgalmasabb időszak. A tavasz elején végzett munkák egész évben nagy hatással vannak a kert kinézetére, ezért nem szabad alábecsülni. A kert felfrissítését és az új szezonra való felkészítését a tervezéssel kell kezdeni. Amikor a munka nagy részét tekintve még várni kell a magasabb hőmérsékletekre, nyugodtan gondolkodhatunk új ültetéseken, kompozíciókon, és azon, hogy mit szeretnénk elérni. A zöldséges kertekben is fontos a virágágyások jó tervezése. Az ott termesztett növények egymásra hatnak, a szomszédos fajok helytelen kiválasztása negatívan befolyásolhatja a termést. Ilyenkor a kertészeti eszközöket is érdemes átnézni, hogy az esetleges hibákat kijavítsuk, vagy a munka megkezdése előtt megtervezzük az újak beszerzését. A megfelelő talaj-előkészítés kulcsfontosságú a növények számára optimális feltételek biztosításához. Amint kellően felolvadt, foglalkozhatunk vele.

Fóliaalagút a házikertben, fotó: gardenway.hu

Vesse el a magokat és készítsen palántaágyat!

Ha a talaj már nem fagyos, elrajtolhat a veteményezés a hidegtűrő növények frontján. Február közepétől, de inkább a végétől vethető a petrezselyem, a sárgarépa, a spenót, a sóska, a borsó és a retek. Március közepe-vége a tavaszi virágmagok, illetve az egynyáriak kiültetésének ideje. Március végén a hagymás és gumós virágok is ültethetők, majd nagyjából április közepétől belekezdhetünk az uborka, a tökfélék, a patisszon, a cukkini és a dinnyék magjainak elszórásába is. Április végétől, ha a meteorológiai előrejelzés nem jósol fagyokat, belevághatunk a saját magunk által nevelt palánták (uborka, paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini, zeller, karalábé) ültetésébe is. Számos olyan megoldás létezik a piacon, amelyek segíthetnek saját termesztésünk még optimálisabb megszervezésében. A legnépszerűbbek a fóliás alagutak és az üvegházak. Mi a különbség köztük, és melyik opciót a legjobb választani kertünkbe? A következő részben megpróbálunk választ adni erre a kérdésre.

Mi a közös a kerti fóliákban és az üvegházakban?

Mindkét megoldás célja a növények vegetációs időszakának meghosszabbítása azáltal, hogy optimális mikroklímát teremt a szerkezeten belül. A szél és az eső nem fúj be. Az alagút fóliája és az üvegszerkezetek egyaránt lehetővé teszik a napfény bejutását a belsejébe, ami felmelegíti a levegőt és a talajt. Az üvegházaknak köszönhetően a növények hatékonyabban védhetők a kórokozók és kártevők, valamint a fagy negatív hatásai ellen. Így a kertészek már március elején elkezdhetik a termesztést, és folytathatják akár egész évben.

Kerti üvegház polikarbonát panelekkel, fotó: gardenway.hu

Kinek szól a fólia alagút?

A kerti fóliák rendkívül könnyűek, könnyen szerelhetőek és mobil szerkezetek, ellentétben az üvegházak éppen ellentétes tulajdonságaival. Elsősorban amatőröknek és félprofiknak szóló ajánlatok, magáncélú zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények és virágok termesztésére. Különösebb karbantartást nem igénylő és viszonylag olcsó megoldást képviselnek. A fóliasátrak a gardenway.hu portálján online is elérhetők, fedezze fel őket, érdemes!