Főoldal Életmód Otthon Miért népszerűek a technorattan kerti bútorok?

Miért népszerűek a technorattan kerti bútorok?

Milyen előnyei vannak a technorattan kerti bútoroknak? Mi a különbség az ilyen és a természetes rattan verziója között? Ha kíváncsi arra, hogy érdemes-e technorattan típusú bútort választani a kertjébe, teraszára vagy erkélyére, akkor ez a cikk minden kétséget eloszlat!

Technorattan kávéskészlet, fotó gardenway.hu

A bútoripar slágere: rattan

A technorattan igazi áttörést jelent a kerti bútorok gyártásában. Ez egy szintetikus anyag, amely tökéletesen imitálja a természetes fonott rattan kaliberét, de amúgy kiváló minőségű polietilén szálakból készül. Több más néven is ismert: szintetikus rattan, mesterséges rattan, PE rattan. A technorattan bútorok úgy készülnek, hogy alumíniumból vagy acélból készült fémvázon fonatot készítenek, ami nagyon szilárd, stabil és tartós megvalósítást hoz létre. A szintetikus rattanból készült kerti bútorok üléseit és háttámláit általában nedvességálló anyaggal bevont párnák borítják. Ha éppen rattan kerti bútort keres, tekintse meg a gardenway.hu webáruházat, ahol több száz azonnal elérhető modellt talál!

Technorattan kávéskészlet, fotó gardenway.hu

A technorattan előnyei

A technorattan kerti bútor nemcsak stílusos és elegáns. Az anyag, amelyből készül, rendkívül praktikus előnyök egész sorával rendelkezik, ami hatalmas és teljesen megérdemelt népszerűségnek örvend. Milyen prioritásai vannak a polirattan kerti bútoroknak?

 • Ellenállnak a napfénynek, nem fakulnak ki és nem repednek meg az UV-sugárzás hatására.
 • Kellemes tapintásúak, és nem melegszenek fel túlságosan a napon.
 • Nem mutatnak elszíneződést és rendkívül ellenállóak a szennyeződésekkel szemben.
 • Vízállóak, így nem kell letakarni őket, ha esik.
 • Rendkívül ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben is.
 • A technorattan egy ökológiai anyag, mert nem tartalmaz mérgező anyagokat és előállítása nem károsítja a természeti környezetet. Teljesen újrahasznosíthatók is.
 • Tisztántartásuk nagyon egyszerű: csak nedves ruhával mossa le. Használhat magasnyomású mosót vagy kerti tömlőt is erre a célra.
 • Könnyűek, így könnyedén áthelyezhetők.
 • A technorattan kerti bútorokat nem kell impregnálni – a bútor felülete a gyártási metódusnak köszönhetően már védett.
 • Természetes a megjelenésük.

Higgye el, megérik az árukat!

Technorattan étkezőgarnitúra, fotó gardenway.hu

Kerti bútor: szintetikus rattan és természetes rattan

A természetes rattan nagyon rugalmas rattan pálmából készül. Ezt az anyagot leggyakrabban bútorok, kosarak, tároló dobozok, szőnyegek, párnák, tükörkeretek és lámpaernyők szövésére használják, de népszerűek a florisztikai rattan termékek is. A rattan egy gyönyörű színű anyag, a belőle készült bútoroknak vagy egyéb elrendezési elemeknek megvan a maga egyedi varázsa. Számos előnye ellenére a természetes rattannak vannak hátrányai is.

 • Rendszeres karbantartást igényel néhány évente.
 • Nem áll ellen a nedvességnek és a szélsőséges hőmérsékleteknek.
 • A nap hatására elszíneződik és amortizálódik.
 • Kényes és érzékeny a mechanikai sérülésekre.
 • Télen száraz és szellőző helyiségben kell tárolni.

A technorattan a rattanhoz képest jelentősen több előnnyel rendelkezik. A legtöbbről fentebb már beszéltünk, de szükséges néhány szót hozzátenni ennek az anyagnak az egyéb prioritásairól is. A mesterséges rattan szálak sokkal ellenállóbbak a deformációval szemben, és nagy terhelés mellett is rugalmasak maradnak. A technorattan strapabíró és ellenáll a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak és a mechanikai sérüléseknek egyaránt, ezért a belőle készült bútorok állapota sokáig megőrizhető, így hosszú évekig jó szolgálatot tehetnek. Egyetlen hátránya, a magasabb árfekvés, ami egy átgondolt, évekre kivetített projekt kalkulációval már nem is fest olyan rosszul. Nyilvánvaló, hogy fizetnünk kell a különleges tulajdonságokat: a nagy ellenállásért és a természetes megjelenésért, de ha belegondolunk, hogy ez egy évekig tartó beruházás, ami hosszú évekre megszabadít egy újabb kerti bútor vásárlás procedúrájától, akkor lehet, hogy fordul a kocka, és már nem is olyan drága a „drága”. Nézzünk szét, mert a bútorüzletek kínálatában több költségvetési modell is szerepel!

(X)