Főoldal Életmód Egészség Hogyan készüljünk fel a mandulaműtétre?

Hogyan készüljünk fel a mandulaműtétre?

A mandulákat eltávolító műtétektől sokan tartanak, pedig igenis hasznosak, különösen akkor, ha az eredetileg a szervezet védelmét szolgáló szervek már hosszabb ideje okoznak kellemetlenséget. De miért is kell őket kivenni és mit érdemes tudni a műtétekről? Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosának segítségével járjuk körbe a mandulaműtét legfontosabb kérdéseit.

A mandula a szájüregben található, a garatkapu része, amelynek feladata – a nyirokszervekhez hasonlóan – a szervezetet támadó kórokozók elleni immunvédelem aktivizálása. A torokmandula mellett az orrgarat mandula a garat felső szakaszán található, ezek más-más problémákat okozhatnak.

Miért kell a mandulát kivenni?

Klasszikus esetben az orrgarat mandula óvodás-kisiskolás korban éri el a működése maximumát, felnőtt korra teljesen elsorvad. Az eltávolításának oka elsősorban a felsőlégúti fertőzések által okozott duzzanata vagy a megnagyobbodása, ami a kisgyerek esetében sokszor középfülgyulladáshoz, vagy gennyesnek tűnő náthához vezethet. Ebben az esetben már nem a korábban említett védőfunkciót látja el, hanem már maga az orrmandula tartja fenn a betegséget, ezért szükséges a műtét. A torokmandula esetében a többszöri bakteriális gyulladás, vagy bizonyos vírusfertőzés által indukált megnagyobbodás vezethet el a kivételig. Ez esetben, ha nem szánjuk rá magunkat az eltávolításra, részleges vagy teljes légúti elzáródáshoz vezethet, közismertebb nevén horkolás vagy alvászavar lehet a következménye.

A felnőttkori tonsillektómia bármennyire is meglepő, de nem ritka. Sokszor a gyermekkorban elmaradt műtét húzódik el, vagy éppen akkor indulnak el a váratlan ismételt tüszős mandulagyulladások, de nem meglepő az sem, ha rögtön egy mandula körüli tályog vezet a műtéthez. Mindemellett, ha nem gyulladásról van szó, akkor a legtöbb alvássebészeti garatplasztikai műtétnek része a mandulák eltávolítása is.

Mikor érdemes eltávolítani?

Fontos különbséget tenni a torok és az orrgarat mandula között, hiszen amíg előbbit általában a kisiskolás vagy fiatal-felnőtt korban távolítják el, addig az orrgarat mandula már 2 éves kortól is kivehető. A torokmandula eltávolítása ideális esetben a fiatal felnőtt korig megtörténik, mert később már inkább a vírusos garatgyulladások jellemzők. Természetesen meghatározott életkorsáv nincs, vagyis a felnőttkori műtétek is gyakoriak.

A műtétek időpontját a fentieken túl az is befolyásolhatja, hogy milyen más egészségügyi problémával rendelkezünk. A nyári időszakban az allergiában szenvedőknek nem ajánlják a beavatkozás elvégzését, de ugyanígy a teljesen egészséges szervezetet is megterhelheti a magas hőmérséklet és a frontok alakulása a lábadozási időszakban. Éppen ezért érdemes kihasználni a hűvösebb hónapokat, hiszen a következő hetek időjárása lehetővé teszi, hogy a műtét és a gyógyulási időszak is zökkenőmentesen teljen, miközben csökken a fertőzésveszély esélye is.